L’aporia eterna que anomenem vida: necessitem respostes

VALENCIÀ / CATALÀ

En la Filosofia, el coneixement és acumulatiu. Així doncs, seguint amb el filosofar des d’un punt de vista orteguià, la Filosofia se’ns presenta com aquella activitat racional a la qual tendim de forma irracional. Necessitem preguntes a l’igual que necessitem pa, parafrasejant a Lorca. En l’Hipies major podem veure l’activitat de la Filosofia de forma excepcional.

En primer lloc, el senyor Hipies simbolitza a la nostra societat, que com diria Plató, tendeix als plaers sensibles -donant explicacions pròpies d’aquest nivell epistemològic-. La Filosofia ha de ser per essència i justicia aquest amic platònic al que considerarem un tàvec, una mosca collonera diguent-ho clar. No obstant, amb aquest «amic» és complex parlar ja que no entén  les respostes fosques. A l’estar acostumat a la llum del Sol, dins de la cova no veu. És per això que necessitem un intermediari, un Sócrates, un mestre emancipat que ens done la mà per aconseguir ixir de la cova mediàtica i començar a pensar de forma crítica -Sapere Aude-.

Tanmateix, la conversa entre Sòcrates i Hippies podem pensar que de poc ha servit. Com veiem a la fi, ens trobem davant d’una aporia, és a dir, una pregunta en blanc. Hi ha nombroses qüestions que es deixen en sense resposta al llarg de la nostra vida, però aquest no és l’important. De fet, la utilitat de la Filosofia es troba en la nova pregunta. Dit en altres paraules, el nostre paper dins de la societat no es basa a respondre sinó més aviat en explorar, com un mariner del segle XVI, com un cosmòleg. El que ens fa ser com som no són els nostres descobriments, més bé, la qualitat que tenim per la qual els hem descobert: la curiositat. La curiositat és la flama d’aquest globus que ascendeix dialècticament fins al saber -Sol-. Encara que mai podrem arribar a ell, sempre podrem il·luminar-nos amb els seus rajos lliures, iguals i fraterns. Units, iguals, lliures i fraterns trobarem el camí pel qual la Filosofia i la ciència seran de nou preocupacions humanes. Retornarem en aquell moment a fer el viatge pel cosmos. 

Lamentablement, ni d’aquesta manera trobarem solucions a la nostra curta i dolça vida. La xocolata amarga de la vida es dissol en càlida vida gustosament viscuda de forma aporística. No m’importa la resposta, no vull saber que hi ha després. Vull estimar, gaudir, menjar, filosofar i sobretot, com diria Aristòtil, ser feliç. Abraçar per l’espatlla a la Filosofia i tots junts veure l’horitzó des d’aquesta proa que jo anomene vida, mentre ens acostem cada dia més a l’iceberg de la fi. Encara que, podrà morir mariner i en aigua profunda desaparéixer, però mai, mai morirà la mar.

Per una vida consagrada a la Filosofia, per una vida que valga la pena viure, per una vida plena i virtuosa, per una vida digna, perquè estem vius, per nosaltres, per ningú, però, sobretot, per mi. Que viure, viure no és estar vius… Viure és…

CASTELLANO

LA APORÍA ETERNA A LA QUE LLAMAMOS VIDA: NECESITAMOS RESPUESTAS

En la Filosofía, el conocimiento es acumulativo. Así pues, siguiendo con el filosofar desde un punto de vista orteguiano (de Ortega y Gasset), la Filosofía se nos presenta como aquella actividad racional a la que tendemos de forma irracional. Necesitamos preguntas al igual que necesitamos pan, parafraseando a Lorca. En el Hipias mayor podemos ver la actividad de la Filosofía de forma excepcional.

En primer lugar, el señor Hipias simboliza en nuestra sociedad, que como diría Platón, tiende a los placeres sensibles -dando explicaciones propias de este nivel epistemológico-. La Filosofía debe ser por esencia y justicia este amigo platónico que consideraremos un tábano, una mosca cojonera diciéndolo claro. No obstante, con este «amigo» es complejo hablar ya que no entiende las respuestas oscuras. Al estar acostumbrado a la luz del Sol, dentro de la cueva no ve. Es por eso que necesitamos un intermediario, un Sócrates, un maestro emancipado que nos de la mano para conseguir salir, resurgir, de la cueva mediática y empezar a pensar de forma crítica -Sapere Aude-.

Sin embargo, la conversación entre Sócrates y Hipias nos puede hacer pensar que de poco ha servido. Como vemos al fin, nos encontramos ante una aporía, es decir, una pregunta en blanco. Hay numerosas cuestiones que se dejan en sin respuesta a lo largo de nuestra vida, pero este no es lo importante. De hecho, la utilidad de la Filosofía se encuentra en la nueva pregunta. Dicho en otras palabras, nuestro papel dentro de la sociedad no se basa en responder sino más bien en explorar, como un marinero del siglo XVI, como un cosmólogo. Lo que nos hace ser como somos no son nuestros descubrimientos, más bien, la cualidad que tenemoscon la que los hemos descubierto: la curiosidad. La curiosidad es la llama de este globo que asciende dialécticamente hasta el saber -Sol-. Aunque nunca podremos llegar a él, siempre podremos iluminarnos con sus rayos libres, iguales y fraternos. Unidos, iguales, libres y fraternos encontraremos el camino por el que la Filosofía y la ciencia serán de nuevo preocupaciones humanas. Volveremos en ese momento a hacer el viaje por el cosmos.

Lamentablemente, ni de esta manera encontraremos soluciones a nuestra corta y dulce vida. El chocolate amargo de la vida se disuelve en cálida vida gustosamente vivida de forma aporística. No nos importa la respuesta, no queremos saber que hay después. Queremos amar, disfrutar, comer, filosofar y sobre todo, como diría Aristóteles, ser felices. Abrazar por el hombro a la Filosofía y todos juntos ver el horizonte desde esta proa que yo llamo vida, mientras nos acercamos cada día más del iceberg del fin. Aunque, podrá morir marinero y en agua profunda desaparecer, pero nunca, nunca morirá mar.

Por una vida consagrada a la Filosofía, por una vida que valga la pena vivir, por una vida plena y virtuosa, por una vida digna, porque estamos vivos, por nosotros, por nadie, pero, sobre todo, por mí. Que vivir, vivir no es estar vivos … Vivir es …SUSCRÍBETE Y HAZNOS FELICES :))

Per a promoure la cultura i la informació comprovada, subscriu-te per 0,50 € al mes. Rebràs el contingut en la teua safata d’entrada (al correu electrònic) i ens faràs molt feliços.

Para promover la cultura y la información comprobada, suscríbete por 0,50 € al mes. Recibirás el contenido en tu bandeja de entrada (en el correo electrónico) y nos harás muy felices.

Si pel contrari no vols aportar cap quantitat de diners, pots rebre el contingut en la teua safata d’entrada d’igual manera subscrivin-te gratuïtament!

Si por el contrario no quieres aportar ninguna cantidad de dinero, ¡puedes recibir el contenido en tu bandeja de entrada de igual manera suscribiéndote gratuitamente!SUSCRÍBETE Y HAZNOS FELICES :))

Per a promoure la cultura i la informació comprovada, subscriu-te per 0,50 € al mes. Rebràs el contingut en la teua safata d’entrada (al correu electrònic) i ens faràs molt feliços.

Para promover la cultura y la información comprobada, suscríbete por 0,50 € al mes. Recibirás el contenido en tu bandeja de entrada (en el correo electrónico) y nos harás muy felices.

Si pel contrari no vols aportar cap quantitat de diners, pots rebre el contingut en la teua safata d’entrada d’igual manera subscrivin-te gratuïtament!

Si por el contrario no quieres aportar ninguna cantidad de dinero, ¡puedes recibir el contenido en tu bandeja de entrada de igual manera suscribiéndote gratuitamente!

Anuncios

DONACIONES

¿QUIERES DONAR ALGO PARA FOMENTAR LA CULTURA?

Una única vez
Mensualmente
Anual

Haz una donación única

Haz una donación mensual

Haz una donación anual

Elige una cantidad

€1,00
€3,00
€5,00
€0,50
€1,00
€3,00
€5,00
€10,00
€15,00

O introduce un monto personalizado


Se agradece tu contribución.

Se agradece tu contribución.

Se agradece tu contribución.

DonarDonar mensualmenteDonar anualmente

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: