Resum 3-9: l’actualitat de la primera setmana de maig

VALENCIÀ / CATALÀ

Colòmbia, Madrid i Castelló de la Plana són els tres territoris que marquen l’actualitat d’una setmana on la lluita política ha suposat consolidacions governamentals, càrregues policials i víctimes mortals. La nostra companya, Ana Camps, va tractar el tema de Colòmbia amb to d’opinió, mentre que el periòdic El País ha realitzat un article en què aconsegueix sintetitzar què està ocorrent a aquest país.

Baixa la incidència de casos i la tendència és negativa als principals territoris

La incidència acumulada de casos a Espanya en els últims 14 dies és de 199 per cada 100.000 habitants i la tendència de casos és d’un -24% en les cinc comunitats autònomes amb pitjors dades i de -16% en el global de tot el territori. Les comunitats amb menys incidència són: Comunitat Valenciana (41*), Balears (59*) i Múrcia (70*), seguides de Ceuta (84*), que presenta una tendència de -75%, la major de tot l’estat.

*Dades en casos per cada 100.000 habitants

Un de cada tres espanyols ha rebut una dosi de vacuna front al COVID-19

Un 28% dels espanyols ja ha rebut una dosi de vacuna front al COVID-19 i un 12,6% ja té la vacuna completa davant el virus. Astúries, Castella i Lleó i Galícia encapçalen les comunitats amb major percentatge de persones vacunades. Altres territoris com Ceuta, Melilla, Múrcia, Balears i Canàries, tenen dades prou inferiors a la mitjana estatal.

Al ritme de l’última setmana, Espanya tardaria 4 mesos en immunitzar de forma completa al 70% de la població. Si més no, pareix que l’objectiu passa per tenir un nombre important de persones amb almenys una dosi per començar a relaxar les mesures i reduir el perill de contagi en el període estival. També cal veure que el nombre de vacunacions diàries està pujant cada dia, ja que mentre la mitjana dels últims 7 dies és de 383.362 vacunes, la vacunació el passat divendres fou de 557.552 vacunes.

La vacuna d’AstraZeneca segueix admirant-se a l’estat espanyol a pesar de la polèmica generada fa unes setmanes pels possibles trombos, No s’ha detectat ninguna persona als últims dies amb aquests trombos i s’està aplicant al públic de 60 anys, entre altres.

El País Valencià és el quart territori amb un major nombre de població vacunada, però és inferior a la mitjana espanyola en quant a percentatges. Un 26,9% de la població ha rebut una dosi, mentre que un 12,6% dels valencians i les valencianes tenen la vacuna completa administrada.

Fi de l’Estat d’Alarma i noves mesures en les comunitats autònomes

La fi de l’Estat d’Alarma suposa la transferència de l’adopció de noves mesures a les comunitats autònomes. En cas que un territori decidisca aprovar les mesures, tindrà que demanar al seu Tribunal Superior de Justícia l’aprovació d’aquestes. Per la qual cosa, tota decisió política respecte a les noves mesures tindrà que passar per un aval judicial abans de ser aplicada.

Cada comunitat autònoma té unes mesures diferents, per tant tractarem les que afecten al País Valencià i podeu consultar les dels altres territoris a El Diario.es. El toc de queda estarà vigent des de les 00:00h fins les 06:00h a partir de la mitjanit del dissabte. Les reunions es limiten a un màxim de 10 persones i un 75% de la capacitat màxima als edificis de culte religiós.

Les mesures ratificades pel Tribunal Superior de Justícia (TSJCV) estaran presents entre el 9 i el 24 de maig, quan l’evolució de la pandèmia i el ritme de vacunació donaran les claus per a mantenir, modificar o eliminar les mesures.

Victòria del bloc de la dreta a la Comunitat de Madrid

La dreta d’Ayuso i Monasterio té les claus per governar la Comunitat de Madrid els pròxims dos anys. Ciutadans, de la ma d’Edmundo Bal, perdé els 26 escons que va tenir en 2019, i Mónica García en Más País aconseguí superar al PSOE amb poc més de 4.000 vots, la qual cosa és un gran resultat per a aquesta formació.

Les enquestes esperaven un resultat una mica menor en l’èxit del Partit Popular. En l’última enquesta, la més esperançadora per a Ayuso, els resultats estaven entre 62 i 65 escons, i Ayuso aconseguí els 65 escons de la millor predicció, però que no ofereixen accés a la majoria absoluta, que es situa en els 69 escons, per la qual cosa necessitarà un acostament cap a Vox, que fou la quarta força amb 13 escons.

Isabel Díaz Ayuso, guanyadora de les eleccions automòmiques del 4-M a Madrid durant la presa de possessió del càrrec de presidenta de la Comunitat de Madrid la passada legislatura.

La gran depressió d’aquestes eleccions és el resultat de Ciutadans i els 13 escons que ha deixat el Partit Socialista en favor del partit de la guanyadora. Entre la formació taronja i la de Gabilondo hi ha 39 escons que han canviat de força, 36 dels quals han acabat en forces de la dreta, element clau de la victòria electoral d’Ayuso en aquestes eleccions, ja que per a l’anterior va necessitar el suport de Ciutadans.

Pablo Iglesias abandona la política

Enmig de valoracions i compareixences al acabar les eleccions, Pablo Iglesias anunciava que deixava “qualsevol activitat política” com a conseqüència del “mal resultat electoral” a Madrid. Cregué que l’han convertit en una eina per a mobilitzar “el pitjor dels que odien la democràcia”. Cal veure que Podemos va aconseguir tres escons més que en les passades eleccions i va superar les expectatives de una gran quantitat d’enquestes. Tanmateix, Iglesias ja havia deixat la vicepresidència del govern i afirmà que no tornaria al seu càrrec, perquè la futura candidata de Podemos, si les bases del partit ho permeten, deu ser Yolanda Díaz.

Ángel Gabilondo sofreix una arrítmia cardíaca

El passat dia 6 de maig, Ángel Gabilondo, el candidat del Partit Socialista per a les eleccions de Madrid, va sofrir una Arrítmia Cardíaca que el va fer estar ingressat a l’hospital Ramón y Cajal de Madrid. A Telemadrid es va donar la notícia en un moment en què la seua cunyada, Lola Carretero, es trobava al programa per motius laborals, la qual cosa va permetre un major coneixement de la informació. Carretero va confirmar que es trobava estable i que no hi havia dubtes que la campanya electoral per a les autonòmiques de Madrid havia afectat al benestar del seu cunyat.

La visita de Felip VI a la Universitat Jaume I de Castelló acaba amb dos persones detingudes

Felip VI va visitar el passat 6 de maig la Universitat Jaume I de Castelló per a clausurar un acte amb una intervenció al Paranimf d’aquesta institució. Hi hagué moviment estudiantil davant aquesta notícia, la qual cosa va provocar tant una manifestació de benvinguda amb banderes de l’estat espanyol al crit de “que viva España” i una altra manifestació en què mig centenar d’alumnes tractaven de protestar davant el monarca amb banderes republicanes i simbologia antifeixista.

Els alumnes tractaren d’acudir als límits del cordó policial establert per les forces de seguretat, però una mica abans, la Policia ho va impedir. Això va provocar un enfrontament entre el cos de seguretat i els manifestants, el qual acabà amb dues persones detingudes. Una d’elles per, presumptament, pegar a un dels funcionaris actuants; l’altra persona fou detinguda quan, presumptament, insultava i espentava les forces de l’ordre.

CASTELLANO

Resumen 3-9: la actualidad de la primera semana de mayo

Colombia, Madrid y Castellón de la Plana son los tres territorios que marcan la actualidad de una semana donde la batalla política ha supuesto consolidaciones gubernamentales, cargas policiales y víctimas mortales. Nuestra compañera, Ana Camps, trató el tema de Colombia en tono de opinión, mientras que el periódico El País ha realizado un artículo en el que consigue sintetizar qué está ocurriendo en este país.

Baja la incidencia de casos y la tendencia es negativa en los principales territorios

La incidencia acumulada de casos en los últimos 14 días en España es de 199 por cada 100.000 habitantes y la tendencia de casos es de un -24% en las cinco comunidades autónomas con peores datos y de un -16% en el global de todo el territorio. Las comunidades con menos incidencia son: Comunidad Valenciana (41*), Baleares (59*) i Murcia (70*), seguidas de Ceuta (84*), que presenta una tendencia de -75%, la mayor de todo el estado.

Uno de cada tres españoles ha recibido una dosis de vacuna frente el COVID-19

Un 28% de los españoles ya ha recibido una dosis de vacuna frente el COVID-19 y un 12’6% ya tiene la vacuna completa. Asturias, Castilla y León y Galicia encabezan las comunidades con mayor porcentaje de personas vacunadas. Otros territorios como Ceuta, Melilla, Murcia, Baleares y Canarias tienen datos bastante inferiores a la media estatal.

Al ritmo de la última semana, España tardaría 4 meses en inmunizar de forma completa al 70% de la población. Aun así, parece que el objetivo pasa por tener un número importante de personas con al menos una dosis para empezar a relajar las medidas y reducir el peligro de contagio en el período estival. También se debe reseñar que el número de vacunaciones diarias está subiendo cada día, ya que mientras la media de los últimos 7 días es de 383.362 vacunas, la vacunación del pasado viernes llegó a las 557.552 vacunas administradas.

La vacuna de AstraZeneca sigue administrándose en el estado español pese a la polémica generada hace unas semanas por los posibles trombos. No se ha detectado ninguna persona en los últimos días con estos trombos y se está aplicando al público de 60 años, entre otros.

La Comunidad Valenciana es el cuarto territorio con un mayor número de población vacunada, pero es inferior a la media española en cuanto a porcentajes. Un 26,9% de la población ha recibido una dosis, mientras que un 12,6% de los valencianos y las valencianas tienen la vacuna completa administrada.

Fin del Estado de Alarma y nuevas medidas en las comunidades autónomas

El fin del Estado de Alarma supone la transferencia de la adopción de nuevas medidas en las comunidades autónomas. En el caso que un territorio decida aprobar medidas, tendrá que pedir a su Tribunal Superior de Justicia la aprobación de estas. Por ello, tota decisión política respecto a las nuevas medidas tendrá que pasar por un aval judicial antes de ser aplicada.

Cada comunidad autónoma tiene unas medidas diferentes, por tanto, trataremos las que afectan a la Comunidad Valencia y podréis consultar las de los otros territorios en El Diario.es. El toque de queda estará vigente desde las 00:00h hasta las 06:00h a partir de la medianoche del sábado. Las reuniones se limitan a un máximo de 10 personas y un 75% de la capacidad máxima en los edificios de culto religioso.

Las medidas ratificadas por el Tribunal Superior de Justicia (TSJCV) estarán presentes entre el 9 y el 24 de mayo, cuando la evolución de la pandemia y el ritmo de vacunación darán las claves para mantener, modificar o eliminar las medidas.

Victoria del bloque de la derecha en la Comunidad de Madrid

La derecha de Ayuso y Monasterio tiene las llaves para gobernar la Comunidad de Madrid los próximos dos años. Ciudadanos, de la mano de Edmundo Bal, perdió los 26 escaños que tuvo en 2019, y Mónica García en Más País consiguió superar al PSOE con poco más de 4.000 votos, lo que significa un gran resultado para esta formación.

Las encuestas esperaban un resultado algo menor en el éxito del Partido Popular. En la última encuesta, la más esperanzadora para Ayuso, los resultados estaban entre 62 y 65 escaños, y Ayuso consiguió los 65 escaños de la mejor predicción, pero que no dan acceso a la mayoría absoluta, pues esta última se sitúa en los 69 escaños, por lo que necesitará un acercamiento hacia Vox, que fue la cuarta fuerza con 13 escaños.

Isabel Díaz Ayuso, ganadora de las elecciones autonómicas del 4-M a Madrid durante la toma de posesión del cargo de presidenta de la Comunidad de Madrid la pasada legislatura.

La gran depresión de estas elecciones es el resultado de Ciudadanos y los 13 escaños que ha dejado el Partido Socialista en favor del partido de la ganadora. Entre la formación naranja y la de Gabilondo hay 39 escaños que han cambiado de fuerza, 36 de los cuales han acabado en fuerzas de la derecha, elemento clave de la victoria electoral de Ayuso en estas elecciones, ya que para la anterior necesitó el apoyo de Ciudadanos.

Pablo Iglesias abandona la política

Pablo Iglesias anunció que dejaba “cualquier actividad política” como consecuencia del “mal resultado electoral” en Madrid. Creyó que lo han convertido en un instrumento para movilizar “lo peor de los que odian la democracia”. Aun así, cabe observar que Podemos consiguió tres escaños más que en las pasadas elecciones y superó las expectativas de una gran cantidad de encuestas. A pesar de esto, Iglesias ya había dejado la vicepresidencia del gobierno y afirmó que no volvería a su cargo porque la futura candidata de podemos, si las bases del partido lo permiten, debe ser Yolanda Díaz.

Ángel Gabilondo sufre una arritmia cardiaca

El pasado 6 de mayo, Ángel Gabilondo, el candidato del Partido Socialista para las elecciones de Madrid, sufrió una Arritmia Cardiaca que le hizo estar ingresado en el hospital Ramón y Cajal de Madrid. En Telemadrid se dio la noticia en un momento en el que su cuñada, Lola Carretero, estaba en el programa por motivos laborales, lo que permitió un mayor conocimiento de la información. Carretero confirmó que se encontraba estable y que no había dudas que la campaña electoral para las autonómicas de Madrid había afectado al bienestar de su cuñado.

La visita de Felipe VI a la Universitat Jaume I de Castelló acaba con dos personas detenidas

Felipe VI visitó el pasado 6 de mayo la Universitat Jaume I de Castelló para clausurar un acto con una intervención al Paraninfo de esta institución. Hubo un movimiento estudiantil frente a esta noticia, lo que provocó tanto una manifestación de bienvenida con banderas del estado español al grito de “que viva España” y otra manifestación en la cual medio centenar de alumnos trataban de protestar frente al monarca con banderas republicanas y simbología antifascista.

Los alumnos trataron de llegar a los límites del cordón policial establecido por las fuerzas de seguridad, pero poco antes, la Policía lo impidió. Esto provocó un enfrentamiento entre el cuerpo de seguridad y los manifestantes, que acabó con dos personas detenidas. Una de ellas por, presuntamente, pegar a uno de los funcionarios actuantes; la otra persona fue detenida cuando, presuntamente, insultaba y empujaba a las fuerzas del orden.

AnunciosSUSCRÍBETE Y HAZNOS FELICES :))

Per a promoure la cultura i la informació comprovada, subscriu-te per 0,50 € al mes. Rebràs el contingut en la teua safata d’entrada (al correu electrònic) i ens faràs molt feliços.

Para promover la cultura y la información comprobada, suscríbete por 0,50 € al mes. Recibirás el contenido en tu bandeja de entrada (en el correo electrónico) y nos harás muy felices.

Si pel contrari no vols aportar cap quantitat de diners, pots rebre el contingut en la teua safata d’entrada d’igual manera subscrivin-te gratuïtament!

Si por el contrario no quieres aportar ninguna cantidad de dinero, ¡puedes recibir el contenido en tu bandeja de entrada de igual manera suscribiéndote gratuitamente!

Anuncios

DONACIONES

¿QUIERES DONAR ALGO PARA FOMENTAR LA CULTURA?

Una única vez
Mensualmente
Anual

Haz una donación única

Haz una donación mensual

Haz una donación anual

Elige una cantidad

€1,00
€3,00
€5,00
€0,50
€1,00
€3,00
€5,00
€10,00
€15,00

O introduce un monto personalizado


Se agradece tu contribución.

Se agradece tu contribución.

Se agradece tu contribución.

DonarDonar mensualmenteDonar anualmente

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: