Silenci mediàtic a Colòmbia

valencià / català

La reforma tributària que volia impulsar Ivan Duque, el president de Colòmbia, buscava incrementar la recaptació de l’erari públic, mitjançant l’aplicació d’impostos als productes i serveis de la cistella familiar i als serveis socials i funeraris, per a poder tapar el forat fiscal i també, fer front a la crisi econòmica que ha ocasionat la pandèmia. Aquesta reforma afectava, majoritàriament, a la classe treballadora, ja que l’emenda colpejava bestialment a aquesta mentre que les empreses, el sector industrial o financer i policia, entre altres, tenen privilegis tributaris i se’ls eximia d’aquesta pujada.

La reacció del poble vers aquesta reforma ha sigut total. Van començar sent unes marxes pacífiques, però per contra, la reacció de les institucions policials ha sigut merament agressiva. Des del passat dimecres 28 d’abril, els manifestants han estat sotmesos a una càrrega policial desproporcionada, des de pallisses fins a atacs amb gasos lacrimògens i tirs amb armes de foc, per part de membres de l’ESMAD (esquadró antidisturbis). Colòmbia és altre clar exemple de la violència policial contra la ciutadania, tan sols per exercir el dret a manifestació, recollit a l’article 53 de la Constitució Política de Colòmbia. A cas, no hauria de ser la policia la que dona una protecció al poble i no els que estan anant en contra d’ells fins al punt d’atemptar contra les seues vides?

I els mitjans de comunicació espanyols amb tot aquest problema el que estan fent és ignorar-lo. Òbric la premsa convencional i el focus mediàtic està en les eleccions del 4M de Madrid, comprensible, però hi ha més, molt més. Fulleges els periòdics intentant trobar informació sobre les protestes i les agressions que s’estan fent a les ciutats de Colòmbia i et trobes únicament un parell d’articles, i no precisament del que està passant de veritat. Silenci periodístic.

El 5 de maig apareix a un informatiu d’Antena 3, en què el seu titolar és “Incendian una comisaría de Bogotá para agredir a los agentes”. https://www.antena3internacional.com/actualidad/noticias/noticias/incendian-una-comisaria-de-bogota_202105056092a4bbe5695700012a43fb.html.

Vergonya em donaria exercir de periodista i informar d’una manera tan poc rigorosa. És una falta de respecte de cara a la tragèdia que està patint el poble colombià; narren les represàlies ocasionades a les institucions, no les vede, i en canvi no mostren tots els atacs, i fins i tot, assassinats als manifestants.

“Per exercir el periodisme, per damunt de tot, cal ser bons éssers humans. Les males persones no poden ser bons periodistes. Si s’és una bona persona es pot intentar comprendre als demés, les seues intencions, la seua fe, els seus interessos, les seues dificultats, les seues tragèdies.”

Ryszard kapuscinski

Antena 3 ha comés un greu error, sobretot en ètica periodística. I com bé va dir Kapusciski: no ha intentat comprendre les intencions dels ciutadans, ni la seua desgràcia; ha publicat una notícia sensacionalista, en compte de mostrar el fons de tota aquesta situació.

Des d’aquesta xicoteta tribuna espere conscienciar a la gent que llija aquest article i donar veu al poble colombià sobre la funesta situació que estan patint, ja que els mitjans de comunicació colombians i espanyols no li l’estan donant. Tot el meu suport.


castellano

Silencio mediático en Colombia

Bandera de Colombia al revés como grito de auxilio

La reforma tributaria que quería impulsar Ivan Duque, el presidente de Colombia, buscaba incrementar la recaudación del erario público, mediante la aplicación de impuestos a los productos y servicios de la cesta familiar y a los servicios sociales y funerarios, para poder tapar el agujero fiscal y también, hacer frente a la crisis económica que ha ocasionado la pandemia. Esta reforma afectaba, mayoritariamente, en la clase trabajadora, puesto que la enmienda golpeaba bestialmente a esta mientras que las empresas, el sector industrial o financiero y policía, entre otros, tienen privilegios tributarios y se los eximía de esta subida.

La reacción del pueblo tras esta reforma ha sido total. Empezaron siendo unas marchas pacíficas, pero por el contrario, la reacción de las instituciones policiales ha sido meramente agresiva. Desde el pasado miércoles 28 de abril, los manifestantes han sido sometidos a una carga policial desproporcionada, desde palizas hasta ataques con gases lacrimógenos y tiros con armas de fuego, por parte de miembros de la ESMAD (escuadrón antidisturbios). Colombia es otro claro ejemplo de la violencia policial contra la ciudadanía, tan solo para ejercer el derecho a la manifestación, recogido en el artículo 53 de la Constitución Política de Colombia. A caso, no tendría que ser la policía la que da una protección en el pueblo y no los que están yendo en contra de ellos hasta el punto de atentar contra sus vidas?

Y los medios de comunicación españoles con todo este problema el que están haciendo es ignorarlo. Abro la prensa convencional y el foco mediático está en las elecciones del 4M de Madrid, comprensible, pero hay más, mucho más. Hojeas los periódicos intentando encontrar información sobre las protestas y las agresiones que se están haciendo en las ciudades de Colombia y te encuentras únicamente un par de artículos, y no precisamente del que está pasando de verdad. Silencio periodístico.

El 5 de mayo aparece a un informativo de Antena 3, en qué el su titular es: “Incendian una comisaría de Bogotá para agredir a los agentes”. https://www.antena3internacional.com/actualidad/noticias/noticias/incendian-una-comisaria-de-bogota_202105056092a4bbe5695700012a43fb.html.

Vergüenza me daría ejercer de periodista e informar de una manera tan poco rigurosa. Es una falta de respecto de cara a la tragedia que está sufriendo el pueblo colombiano; narran las represalias ocasionadas a las instituciones, no las vedo, y en cambio no muestran todos los ataques, e incluso, asesinatos a los manifestantes.

“Para ejercer el periodismo, por encima de todo, hay que ser buenos seres humanos. Las malas personas no pueden ser buenos periodistas. Si se es una buena persona se puede intentar comprender a los demás, sus intenciones, su fe, sus intereses, sus dificultades, sus tragedias.”

Ryszard kapuscinski

Antena 3 ha cometido un grave error, sobre todo en ética periodística. Y como bien dijo Kapuscinski: no ha intentado comprender las intenciones de los ciudadanos, ni su desgracia; ha publicado una noticia sensacionalista, en más de mostrar el fondo de toda esta situación.

Desde esta pequeña tribuna espero concienciar a la gente que lea este artículo y dar voz al pueblo colombiano sobre la funesta situación que están sufriendo, puesto que los medios de comunicación colombianos y españoles no se lo están dando. Todo mi apoyo.SUSCRÍBETE Y HAZNOS FELICES :))

Per a promoure la cultura i la informació comprovada, subscriu-te per 0,50 € al mes. Rebràs el contingut en la teua safata d’entrada (al correu electrònic) i ens faràs molt feliços.

Para promover la cultura y la información comprobada, suscríbete por 0,50 € al mes. Recibirás el contenido en tu bandeja de entrada (en el correo electrónico) y nos harás muy felices.

Si pel contrari no vols aportar cap quantitat de diners, pots rebre el contingut en la teua safata d’entrada d’igual manera subscrivin-te gratuïtament!

Si por el contrario no quieres aportar ninguna cantidad de dinero, ¡puedes recibir el contenido en tu bandeja de entrada de igual manera suscribiéndote gratuitamente!

DONACIONES

¿QUIERES DONAR ALGO PARA FOMENTAR LA CULTURA?

Una única vez
Mensual
Anual

Haz una donación única

Haz una donación mensual

Haz una donación anual

Elige una cantidad

€1,00
€3,00
€5,00
€0,50
€1,00
€3,00
€5,00
€10,00
€15,00

O introduce un monto personalizado


Se agradece tu contribución.

Se agradece tu contribución.

Se agradece tu contribución.

DonarDonar mensualmenteDonar anualmente

Un comentario sobre “Silenci mediàtic a Colòmbia

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s