Resum 19-25: l’actualitat de la quarta setmana d’abril

VALENCIÀ / CATALÀ

La cultura necessita setmanes com aquestes per donar-se a conéixer en un món on cada vegada predomina més deixar-la de banda. El 23 d’abril és una data important a Catalunya i el País Valencià i la rosa i el llibre són les mostres físiques de l’estima per un ésser proper, sovint per la persona de qui estas enamorada.

No ha sigut un 23 d’abril com els de 2019 i anys anteriors, però sí que s’ha pogut tornar a eixir a la llibreria i a la floristeria, així com gaudir de la diada a les places i els carrers. Tanmateix, aquesta setmana ha tingut molt més que aquest dia, sobretot actualitat política, pandèmica i qüestions referents a violència de gènere.

Noves mesures al País Valencià

Cal recordar que el passat dijous hi hagué una notícia enganyosa en què es tractava d’emular l’aspecte dels comunicats de la Generalitat per tal de difondre unes noves mesures falses. Les mesures oficials, que estaran aplicades a partir de demà, són, bàsicament, les mateixes que les anteriors però amb certs canvis aplicats a restauració, comerç, cultura i cerimònies.

La restauració estarà fins a les 10 de la nit, amb un 100% d’ocupació a terrasses i un 30% en interiors, amb un màxim de 6 persones. El comerç també podrà obrir fins a les 10 de la nit. Cines, teatres, museus i auditoris amplien l’aforament fins al 75% de la capacitat màxima. Respecte a les cerimònies i les celebracions, l’aforament màxim serà d’un 50%.

Avança la vacunació i augmenta la incidència acumulada

Un 22% de la població espanyola té ja una dosi de la vacuna contra la COVID-19 administrada, mentre que un 8,2% està completament immunitzada davant aquest virus. En el cas valencià, les dades són d’un 20,9% i un 7,5%, respectivament, encara que és la quarta comunitat autònoma amb major quantitat de dosis administrades per darrere d’Andalusia, Catalunya i Madrid. La densitat de població juga un paper clau en aquesta qüestió.

Astúries, Castella i Lleó, Galícia i Extremadura encapçalen aquestes dades, amb xifres entre el 26% i el 29% de la població amb almenys una dosi i entre el 9% i el 13% amb la vacuna completa. Totes les dades es troben actualitzades al dijous 22 d’abril.

La vacuna d’AstraZeneca ha sigut la que ha tingut uns criteris més canviants. Així mateix, la farmacèutica encarregada de l’elaboració ha explicat que no podrà complir amb els terminis pactats amb Europa.

Respecte a la incidència acumulada, el País Basc ha tingut una tendència d’un 77% i s’ha convertit en la comunitat autònoma més afectada en l’actualitat per la pandèmia amb 531 casos per cada 100.000 habitants. El País Valencià segueix a la cua amb 40 casos per cada 100.000 habitants i una tendència d’un 15%. L’única comunitat autònoma amb una tendència negativa destacable és Ceuta, amb un 23%. La incidència al conjunt del territori espanyol se situa en 236 casos per cada 100.000 habitants.

Pablo Iglesias i la seua família reben una amenaça de mort amb bales de Cetme

Pablo Iglesias denuncià el passat 22 d’abril la rebuda d’una carta en la qual s’expressava que la seua dona, els seus pares i el mateix Iglesias estan sentenciats “a la pena capital” i que el seu temps “s’esgota”. La carta també incloïa quatre bales que pertanyen al Cetme, un antic fusell d’assalt de les Forces Armades. Així mateix, al debat per a les eleccions a la Comunitat de Madrid celebrat a la Cadena SER, hi hagué moment en què Rocío Monasterio va posar en dubte la denúncia sobre la carta amb les bales, la qual cosa va fer que Pablo Iglesias abandonara el plató, ja que la candidata de Vox no condemnà la violència i les amenaces de mort.

Vox utilitza una imatge distorsionada dels mena per a la seua campanya electoral de Madrid

Vox ha col·locat un cartell al metro madrileny en què utilitza dades falses i imatges condicionants de certs estereotips per tal de realitzar la seua campanya electoral per als comicis madrilenys. En aquesta imatge explica que un mena (menor no acompanyat) té un cost de 4.700 euros mensuals, mentre que la pensió d’una dona major és de 426 euros mensuals.

Cartell elaborat per la formació de Santiago Abascal i que es troba instal·lat al metro de Madrid

La dada dels menors no acompanyats és falsa, com va explicar La Vanguardia, mentre que les pensions de 426 euros mensuals existeixen, estan generalitzades, però no és l’única quantitat existent en el sistema de pensions. També cal recordar que aquesta formació va proposar el passat any baixar les pensions.

La Fiscalia Provincial va demanar la retirada del cartell per la imatge que es tractava de donar d’un mena (persona conflictiva i estrangera) i per la presència de dades falses. Així mateix, el Jutjat d’Instrucció número 48 de Madrid, denegà aquesta mesura el passat 22 d’abril.

Dos homes detinguts a Parla per violar una jove de 18 anys

Una jove de 18 anys, amb un 66% de discapacitat, fou violada per dos homes de 31 i 30 anys d’origen marroquí. Aquests homes foren localitats perquè la víctima donà als pares la veu d’alarma i aquests pogueren saber on estava la seua filla gràcies a una aplicació de geolocalització instal·lada al telèfon mòbil. Els progenitors telefonaren al 091 i els agents de policia d’aquesta localitat anaren al domicili on s’havien produït els fets. La jove fou portada a l’hospital per ser assistida i els dos homes foren detinguts. El passat dijous foren posats en llibertat sense càrrecs, ja que en la declaració la víctima entrà en contradiccions i els acusats han mantes la seua innocència i han assegurat que la jove no fou coaccionada per a anar a la casa.

CaixaBank espera reduir un 19% la seua plantilla a Espanya i tancar el 27% de les oficines

CaixaBank planteja el major ERO de la banca, que afectarà 8.291 empleats i suposarà el tancament de 1.534 oficines, el 27% de la xarxa actual. L’entitat planteja quedar-se amb poc més de 36.000 treballadors dels 44.400 actuals. Aquest ERO és el més gran de la història de la banca a Espanya i el tercer més gran del sector empresarial per darrere de Telefònica i Seat.

Imatge coorporativa de CaixaBank en l’edifici que fins fa unes setmanes era símbol de Bankia a Madrid

Entre els motius que porten a l’entitat a realitzar aquest moviment, es troben aquells derivats de la fusió amb Bankia, que genera duplicitats, per la qual cosa és necessari generar ajustos. A diferència de l’ERO plantejat per BBVA, el banc no utilitza motius financers per a justificar-se, ja que tindrà beneficis en 2021.

Cal recordar que el màxim històric per al sector de la banca va arribar el mateix any de l’inici de la crisi financera de 2008, amb 278.301 treballadors i 46.118 oficines. Els empleats en 2019 eren 181.575 i el nombre d’oficines en 2020 eren 22.392, per la qual cosa les intencions de CaixaBank agreugen encara més als professionals d’aquest sector.

Anuncios
Anuncios

CASTELLANO

Resumen 19-25: la actualidad de la cuarta semana de abril

La cultura necesita semanas como estas para darse a conocer en un mundo donde cada vez más predomina excluirla. El 23 de abril es una fecha importante en Cataluña y en la Comunidad Valenciana y la rosa y el libro son las muestras físicas del amor por un ser cercano, muchas veces por la persona de quien estás enamorada.

No ha sido un 23 de abril como los de 2019 y años anteriores, pero sí se ha podido volver a salir a la librería y a la floristería, así como disfrutar de la diada a las plazas y calles. Aún así, esta semana ha tenido mucho más que este día, sobre todo respecto a la actualidad política, la pandemia y cuestiones referentes a la violencia de género.

Nuevas medidas en la Comunidad Valenciana

Cabe recordar que el pasado jueves hubo un bulo en el cual se trataba de emular el aspecto de los comunicados de la Generalitat para difundir unas nuevas medidas falsas. Las medidas oficiales, que estarán aplicadas a partir de mañana, son, básicamente, las mismas que las anteriores, pero con ciertos cambios aplicados a la restauración, comercio, cultura y ceremonias.

La restauración estará hasta las 10 de la noche, con un 100% de la ocupación en terrazas y un 30% en interiores, con un máximo de 6 personas. El comercio también podrá abrir hasta las 10 de la noche. Cines, teatros, museos y auditorios amplían el aforo hasta el 75% de la capacidad máxima. Respecto a las ceremonias y celebraciones, el aforo máximo será de un 50%.

Avanza la vacunación y aumenta la incidencia acumulada

Un 22% de la población española tiene ya una dosis de la vacuna contra la COVID-19 administrada, mientras que un 8,2% está completamente inmunizada frente a este virus. En el caso valenciano, los datos son de un 20,9% y un 7,5%, respectivamente, aunque es la cuarta comunidad autónoma con mayor cantidad de dosis administradas por detrás de Andalucía, Cataluña y Madrid. La densidad de población juega un papel clave en esta cuestión.

Asturias, Castilla y León, Galicia y Extremadura encabezan estos datos, con cifras entre el 26% y el 29% de la población con al menos una dosis y entre el 9% y el 13% con la vacuna completa. Todos los datos se encuentran actualizados a jueves 22 de abril.

La vacuna de AstraZeneca ha sido la que ha tenido unos criterios más cambiantes. Asimismo, la farmacéutica encargada de la elaboración ha explicado que no podrá cumplir con los plazos pactados con Europa.

Respecto a la incidencia acumulada, el País Vasco ha tenido una tendencia de un 77% y se ha convertido en la comunidad autónoma más afectada en la actualidad por la pandemia con 531 casos por cada 100.000 habitantes. La Comunidad Valenciana sigue en la cola con 40 casos por cada 100.000 habitantes y una tendencia de un 15%. La única comunidad autónoma con una tendencia negativa destacable es Ceuta, con un 23%. La incidencia en el conjunto del territorio español se sitúa en 236 casos por cada 100.000 habitantes.

Pablo Iglesias y su familia reciben una amenaza de muerte con balas de Cetme

Pablo Iglesias denunció el pasado 22 de abril la recepción de una carta en la que se expresaba que su mujer, sus madres y el propio Iglesias estaban sentenciados “a la pena capital” y que su tiempo “se agota”. La carta también incluía cuatro balas que pertenecen al Cetme, un antiguo fusil de asalto de las Fuerzas Armadas. Asimismo, en el debate para las elecciones a la Comunidad de Madrid celebrado en la Cadena SER, hubo un momento en el que Rocío Monasterio puso en duda la denuncia sobre la carta con las balas, lo que precipitó el abandono del plató por parte de Pablo Iglesias, ya que la candidata de Vox no condenó la violencia y las amenazas de muerte.

Vox utiliza una imagen distorsionada de los mena para su campaña electoral de Madrid

Vox ha colocado un cartel en el metro de Madrid en el que utiliza datos falsos e imágenes condicionantes de ciertos estereotipos con el objetivo de realizar su campaña electoral para los comicios madrileños. En esta imagen explica que un mena (menor no acompañado) tiene un costo de 4.700 euros mensuales, mientras que la pensión de una señora mayor es de 426 euros mensuales.

Cartel diseñado por la formación de Santiago Abascal y que se encuentra instalado en el metro de Madrid

El dato de los menores no acompañados es falso, tal y como explicó La Vanguardia, mientras que las pensiones de 426 euros mensuales existen, están generalizadas, pero no es la única cantidad existente en el sistema de pensiones. También cabe recordar que esta formación propuso el año pasado bajar las pensiones.

La Fiscalía Provincial pidió la retirada de los carteles por la imagen que se trataba de dar de los menas (personas conflictivas y extranjeras) y por la presencia de datos falsos. Asimismo, el Juzgado de Instrucción número 48 de Madrid, denegó esta medida el pasado 22 de abril.

Dos hombres detenidos en Parla por violar una joven de 18 años

Una joven de 18 años, con un 66% de discapacidad, fue violada por dos hombres de 31 y 30 años de origen marroquí. Estos hombres fueron localizados debido a que la víctima dio a los padres la voz de alarma y estos pudieron saber dónde estaba su hija gracias a una aplicación de geolocalización instalada en el teléfono móvil. Los progenitores llamaron al 091 y los agentes de policía de esta localidad fueron al domicilio donde de habían producido los hechos. La joven fue trasladada al hospital para ser asistida y los dos hombres fueron detenidos. El pasado jueves fueron puestos en libertad sin cargos debido a que en la declaración la víctima entró en contradicciones y los acusados han mantenido su inocencia y han asegurado que la joven no fue coaccionada para ir a la casa.

CaixaBank espera reducir un 19% su plantilla en España y cerrar el 27% de las oficinas

CaixaBank plantea el mayor ERE de la banca, que afectará a 8.291 empleados y supondrá el cierre de 1.534 oficinas, el 27% de la red actual. La entidad plantea quedarse con poco más de 36.000 trabajadores de los 44.400 actuales. Este ERE es el más grande de la historia de la banca en España y el tercero más grande del sector empresarial por detrás de Telefónica y Seat.

Imagen corporativa de CaixaBank en el edificio que hasta hace unas semanas era símbolo de Bankia en Madrid

Entre los motivos que llevan a la entidad a realizar este movimiento, se encuentran aquellos derivados de la fusión con Bankia, que genera duplicidades, por lo que es necesario generar ajustes. A diferencia del ERE planteado por BBVA, el banco no utiliza motivos financieros para justificarse ya que tendrá beneficios en 2021.

Cabe recordar que el máximo histórico para el sector de la banca llegó el mismo año del inicio de la crisis financiera de 2008, con 278.301 trabajadores y 46.118 oficinas. Los empleados en 2019 eran 181.575 y el número de oficinas en 2020 eran 22.392, por lo que las intenciones de CaixaBank agravan todavía más a los profesionales de este sector.

AnunciosSUSCRÍBETE Y HAZNOS FELICES :))

Per a promoure la cultura i la informació comprovada, subscriu-te per 0,50 € al mes. Rebràs el contingut en la teua safata d’entrada (al correu electrònic) i ens faràs molt feliços.

Para promover la cultura y la información comprobada, suscríbete por 0,50 € al mes. Recibirás el contenido en tu bandeja de entrada (en el correo electrónico) y nos harás muy felices.

Si pel contrari no vols aportar cap quantitat de diners, pots rebre el contingut en la teua safata d’entrada d’igual manera subscrivin-te gratuïtament!

Si por el contrario no quieres aportar ninguna cantidad de dinero, ¡puedes recibir el contenido en tu bandeja de entrada de igual manera suscribiéndote gratuitamente!

Anuncios

¿QUIERES DONAR ALGO PARA FOMENTAR LA CULTURA?

DONACIONES

Una única vez
Mensual
Anual

Haz una donación única

Haz una donación mensual

Haz una donación anual

Elige una cantidad

€1,00
€3,00
€5,00
€0,50
€1,00
€3,00
€5,00
€10,00
€15,00

O introduce un monto personalizado


Se agradece tu contribución.

Se agradece tu contribución.

Se agradece tu contribución.

DonarDonar mensualmenteDonar anualmente

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s