Tropes: El secret darrere dels grans èxits

Valencià/Català

Moltes vegades quan llegim un llibre, veiem una pel·lícula o una sèrie ens preguntem: “Com es possible que algú tinga tanta imaginació?”

Per molt que pensem i pensem no arribem a cap conclusió, però del que no ens adonem és de que no es tracta de màgia, sinó d’una xicoteta ferramenta anomenada tropes.

Els tropes es caracteritzen per ser dinàmiques que s’establixen sense que l’espectador es done compte, però que ajuden a formar la història i a comunicar, de forma indirecta, certs aspectes d’ella. És important diferenciar tropes de clixés, ja que, a pesar de la seua gran similitud, els clixés tenen una connotació negativa pel fet que es tracta d’un element que s’usa com a recurs repetitiu i buit, però els tropes s’entenen com a recursos utilitzats de forma subjacent i que aporten qualitat al contingut.

Anuncios

En estos tropes residix la gran màgia d’alguns grans directors o escriptors, ja que els ajuden a connectar les seues històries i a crear nous camins a partir d’ells. A més, a pesar que el focus no recau en ells o la seua història, sí que ajuden a fer que la història principal tinga un matalaf sobre el qual caure, un xicotet farcit que sella els buits buits.

Els exemples sobre tropes els podem trobar tant en cine, com a televisió i inclús en tiktoks.

Un dels exemples més clars que presenta el cine ho trobem en la gran indústria Marvel. Molts dels seus espectadors se n’han adonat, i inclús han presentat queixes, sobre com tots els superherois blancs sempre van acompanyats per un company o millor amic negre, com Iron Man i War Machine o Ull de Falcó i Falcon.

Tony Stark (Iron Man) junt amb el seu company James Rhodes (War Machine) – D’esquerra a dreta

Un altre clar exemple ho trobem en pel·lícules d’acció on el gran i fort heroi sol anar acompanyat per un amic més baix i covard que servix com a crossa còmica perquè la tensió no siga sobrecollidora. Actors que sobreïxen en este camp són La Roca i Kevin Hart, conegut duo, companys en diverses pel·lícules d’este tipus com Un espía y medio.

Kevin Hart (esquerra) i La Roca (dreta) en la presentació deUn espía y medio”

Sobre les sèries, encara que també ocorre en pel·lícules, podem parlar de l’ús en sèries Disney d’una protagonista prima junt amb una millor amiga de major pes que, de nou, sol utilitzar-se com a suport còmic; este és el cas de Buena suerte Charlie. També present en sèries Disney com Jessie, però molt comú en televisió i cine, és el conjunt de personatges amb etnicitats i històries diferents per a així crear línies argumentals de forma més senzilla i variada.

Teddy Duncan (Bridgit Mendler) junt amb la seua millor amiga,Ivy Wentz (Raven Goodwin), en la sèrie “Buena Suerte Charlie” – D’esquerra a dreta

Entre altres exemples que caben destacar trobem el tv trope principal de Breaking Bad, que representa molts altres utilitzats a diverses sèries, i és l’ús d’un personatge principal que es mostra amable, però que oculta una faceta fosca (Walter White), que va acompanyat per un company fidel que es presenta com complicat, però mostra la seua faceta positiva al llarg de la sèrie (Jesse Pinkman) .

Walter White (Bryan Cranston) junt amb Jesse Pinkman (Aaron Paul) en “Breaking Bad”- D’esquerra a dreta

Tant en Friends com en Cómo conocí a vuestra madre podem apreciar una dinàmica prou comuna en parelles com Chandler i Mónica o Lily i Marshall on elles són personatges amb un caràcter fort i independent, mentres que ells són representats com a persones simples i enamorades profundament de les seues parelles.

Marshall (Jason Segel) i Lily (Alison Hannigan) en la sèrie “Cómo conocí a vuestra madre”- D’esquerra a dreta

Este fenomen també té lloc a la literatura on Sherlock Holmes i el seu fidel ajudant Watson són una clar recurs per a poder portar avant la història, el geni complicat i incomprés sempre junt amb el seu lleugerament menys astut ajudant, qui li ajuda a arribar a importants conclusions, però al que, també, ha d’explicar molts dels misteris i secrets; explicant-los a la vegada al lector.

Il·lustració dels personatges Sherlock Holmes i el seu acompanyant John Watson- De dreta a esquerra

Però, Com una cosa que s’ha perpetuat durant tant de temps i de tantes formes pot continuar causant l’èxit d’algunes sèries o pel·lícules? La resposta és senzilla: ens tornem addictes a estos personatges. L’addicció pot ser causada perquè, d’alguna forma, ens sentim identificats amb ells, ens causen confort, mai canvien, etc. A poc a poc anem buscant allò amb el que ens sentim a gust, i és ací on els tropes entren en acció.

Molts poden considerar que estos tropes poden ser nocius per al contingut creat o que, inclús, convertix els artistes en peresosos que recorren a allò que saben que funciona, però no és així. Des d’un punt de vista creatiu, els tropes són utilitzats com a recurs per a introduir nova informació de manera que el lector o espectador no es trobe totalment desprotegit davant la nova situació. A continuació, esta nova situació començarà a ser més i més comú, fins a tancar el cicle, i convertir-se en un trope.

Castellano

Tropes: El secreto detrás de los grandes éxitos

Muchas veces cuando leemos un libro, vemos una película o una serie nos preguntamos: “¿Cómo puede ser que alguien tenga tanta imaginación?”

Por mucho que pensemos y pensemos no llegamos a ninguna conclusión, pero de lo que no nos damos cuenta es de que no se trata de magia, sino de una pequeña herramienta llamada tropes.

Los tropes se caracterizan por ser dinámicas que se establecen sin que el espectador se dé cuenta, pero que ayudan a formar la historia y a comunicar de forma indirecta ciertos aspectos de ella. Es importante diferenciar tropes de clichés, ya que, a pesar de su gran similitud, los clichés tienen una connotación negativa debido a que se trata de un elemento que se usa como recurso repetitivo y vacío, pero los tropes se entienden como recursos utilizados de forma subyacente y que aportan calidad al contenido.

En estos tropes reside la gran magia de algunos grandes directores o escritores, ya que les ayudan a conectar sus historias y a crear nuevos caminos a partir de ellos. Además, a pesar de que el foco no recae en ellos o su historia, sí que ayudan a que la historia principal tenga un colchón sobre el que caer, un pequeño relleno que sella los huecos vacíos.

Anuncios

Los ejemplos sobre tropes los podemos encontrar tanto en cine, como en televisión e incluso en tiktoks.

Uno de los ejemplos más claros que presenta el cine lo encontramos en la gran industria Marvel. Muchos de sus espectadores se han dado cuenta e incluso han presentado quejas, sobre cómo todos los superhéroes blancos siempre van acompañados por un compañero o mejor amigo negro, como Iron Man y War Machine o Ojo de Halcón y Falcon.  

Tony Stark (Iron Man) junto a su compañero James Rhodes (War Machine) – De izquierda a derecha

Otro claro ejemplo lo encontramos en películas de acción donde el gran y fuerte héroe suele ir acompañado por un amigo más bajito y cobarde que sirve como muleta cómica para que la tensión no sea sobrecogedora. Actores que sobresalen en este campo son La Roca y Kevin Hart, conocido dúo, compañeros en varias películas de este tipo como Un espía y medio.

Kevin Hart (izquierda) y La Roca (derecha) en la presentación de “Un espía y medio”

En cuanto a las series, aunque también ocurre en películas, podemos hablar del uso en series Disney de una protagonista delgada junto a una mejor amiga de mayor peso que, de nuevo, suele utilizarse como soporte cómico; este es el caso de Buena Suerte Charlie. También presente en series Disney como Jessie, pero muy común en televisión y cine, es el conjunto de personajes con etnicidades e historias diferentes para así crear líneas argumentales de forma más sencilla y variada.

Teddy Duncan (Bridgit Mendler) junto a su mejor amiga, Ivy Wentz (Raven Goodwin), en la serie “Buena Suerte Charlie” – De izquierda a derecha

Otros ejemplos que caben destacar son el tv trope principal de Breaking Bad, que representa muchos otros y es el uso de un personaje principal que se muestra amable, pero que ocupa una faceta oscura (Walter White), que va acompañado por un compañero fiel que se presenta como complicado, pero muestra su faceta positiva a lo largo de la serie (Jesse Pinkman).

Walter White (Bryan Cranston) junto a Jesse Pinkman (Aaron Paul) en “Breaking Bad”- De izquierda a derecha

Tanto en Friends como en Cómo conocí a vuestra madre podemos apreciar una dinámica bastante común en parejas como Chandler y Mónica o Lily y Marshall donde ellas son personajes con un carácter fuerte e independiente, mientras que ellos son representados como personas torpes y enamoradas profundamente de sus parejas.

Marshall (Jason Segel) y Lily (Alison Hannigan) en la serie “Cómo conocí a vuestra madre”- De izquierda a derecha

Este fenómeno también tiene lugar en la literatura donde Sherlock Holmes y su fiel ayudante Watson son un claro recurso para poder llevar adelante la historia, el genio complicado e incomprendido siempre junto a su ligeramente menos astuto ayudante, quien le ayuda a llegar a importantes conclusiones, pero al que, también, ha de explicar muchos de los misterios y secretos; explicándoselos a su vez al lector.

Ilustración de los personajes Sherlock Holmes y su acompañante John Watson- De derecha a izquierda

Pero, ¿cómo algo que se ha perpetuado durante tanto tiempo y de tantas formas puede seguir causando el éxito de algunas series o películas?

La respuesta es sencilla: nos volvemos adictos a estos personajes. La adicción puede ser causada porque, de alguna forma, nos sentimos identificados con ellos, nos causan confort, nunca cambian, etc. Poco a poco vamos buscando aquello con lo que nos sentimos a gusto y es aquí donde los tropes entran en acción.

Muchos pueden considerar que estos tropes pueden ser nocivos para el contenido creado o que, incluso, convierte a los artistas en perezosos que recurren a aquello que saben que funciona, pero no es así. Desde un punto de vista creativo, los tropes son utilizados como recurso para introducir nueva información de forma que el lector o espectador no se sienta totalmente desprotegido ante la nueva situación. A continuación, esta nueva situación empezará a ser más y más común, hasta cerrar el ciclo, y convertirse en un trope.


SUSCRÍBETE Y HAZNOS FELICES :))

Per a promoure la cultura i la informació comprovada, subscriu-te per 0,50 € al mes. Rebràs el contingut en la teua safata d’entrada (al correu electrònic) i ens faràs molt feliços.

Para promover la cultura y la información comprobada, suscríbete por 0,50 € al mes. Recibirás el contenido en tu bandeja de entrada (en el correo electrónico) y nos harás muy felices.

Si pel contrari no vols aportar cap quantitat de diners, pots rebre el contingut en la teua safata d’entrada d’igual manera subscrivin-te gratuïtament!

Si por el contrario no quieres aportar ninguna cantidad de dinero, ¡puedes recibir el contenido en tu bandeja de entrada de igual manera suscribiéndote gratuitamente!

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s