‘El rugbi és per a tots’: la meravellosa proposta d’Almeria

VALENCIÀ/CATALÀ

En aquests temps de pandèmia, l’esport ha sigut l’eix central de moltes persones. Tant esportistes de tota la vida com nous esportistes, han volgut practicar tota classe d’exercici físic: running, fúting, aeròbic, etc. A escala professional, després d’una gran aturada temporal, s’han représ els esports en equip: bàsquet, futbol, handbol… Però hi ha un esport que, a Espanya, no és tan famós com els anteriorment esmentats: el rugbi.

Per definició, el rugbi és ‘un esport que es practica entre dos equips de quinze jugadors que tracten de portar una pilota ovalada més enllà d’una línia de meta de l’equip contrari o de passar-lo entre dos pals i un travesser en forma d’H, que se situa en la mateixa línia’. No obstant això, hui no som ací per a explicar què és el rugbi, sinó per a explicar com aquesta disciplina pot ajudar socialment i canviar la vida de diversos xiquets.

Per a això, ens dirigim fins a Almeria per a trobar-nos amb el ‘Unión Rugby Almería Playcar’, més conegut simplement com a URA Playcar. La URA Playcar és un club de rugbi de la província d’Almeria fundat fa quatre anys, compta amb més de 1000 jugadors dividits en 18 equips de tota mena, des de xiquets i xiquetes de 4 anys fins a un equip veterà.

Anuncios
Escut de la Unión de Rugby de Almería. TWITTER: @URAlmeria
URA PLAYCAR SÉNIOR

Per a veure el nivell de l’equip d’Almeria principal de rugbi, els sènior de la URA es troben en la Fase d’Ascens a Divisió d’Honor, on s’enfrontaran en quarts de final al Pozuelo Rugby Unión; això després de quedar segons en el seu grup en la lliga regular.

URA CLAN

L’ URA CLAN és una de les propostes relacionades amb l’esport més ambicioses i boniques que existeixen. Segons la mateixa pàgina de l’URA Playcar, l’URA CLAN és un projecte dirigit a totes aquelles persones majors de quatre anys disposades a aprendre i gaudir dels entrenaments, dels companys i del rugbi en un context normalitzador i integrador; un projecte els objectius del qual estan encaminats a afavorir la inclusió i integració social de tres sectors de població.

A quins sectors es refereix el club? A menors i majors amb neurodiversitat (síndrome de Down, autisme, Asperger, TDAH, etc.), menors i majors amb problemes de conducta i menors i majors amb vulnerabilitat social. Ací es troba el preciós d’aquest projecte. Ana Muñoz, mare de 2 jugadors de l’URA CLAN, expressa: “el rugbi és inclusió, és no haver d’excusar-te perquè el teu fill tinga un comportament diferent, és tindre la confiança de què parlen en el teu idioma i es respira respecte”.

Aquesta secció del club està formada per, en la seua majoria, voluntaris que volen ajudar i participar en el projecte. Javier Guerrero, un dels voluntaris d’aquests equips, ens ha comptat des de dins la seua experiència en aquest equip.

Fotografia dels jugadors i voluntaris que formen part de la URA CLAN. JAVIER GUERRERO

“El rugbi inclusiu és increïble, perquè veus gaudint als xics i això t’ompli d’alegria”, expressava el voluntari. “La societat continua sent una mica ‘rara’ amb aquest tema, i el fet d’anar allí i veure com aquestes persones poden relacionar-se amb altres persones, el fet de jugar junts, que no posen cap pega per a poder jugar… Tot això és increïble”, afegia. Una cosa que em va semblar curiosa va ser la manera en la qual tots dos equips acabaven un partit. “Quan un partit s’acaba, els equips fem 2 corredors, un per als quals ‘guanyen’ i un altre per als quals ‘perden’, encara que bo, ho dic entre cometes perquè ací guanyem tots” relatava Guerrero.

Un dels mètodes que segueix l’URA CLAN és el de ‘International Mixed Ability Sports’, una fundació que tracta principalment d’aquest tema, de la inclusió en l’esport.

Javier Guerrero també ens explicava com funciona el voluntariat. “Qualsevol persona amb ganes d’ajudar pot fer-ho, no és una activitat exclusiva per a persones amb discapacitat”, explicava. En el mètode de treball, Guerrero exposava el següent: “Cadascun té les seues diferents dificultats, per la qual cosa no és el mateix ajudar als més xicotets, que requereixen més atenció, que els majors, amb els quals només has d’anar guiant a poc a poc el que fer”. “Ens ajuntem tots els dissabtes en el camp per a entrenar i jugar, encara que a l’estiu el recinte està tancat i baixem a la platja”, exposava el d’Almeria.

Això és l’esport. Això és voler i saber que tothom pot jugar, relacionar-se amb la gent, divertir-se, competir… Així ho ha demostrat el major club de rugbi d’Almeria amb la seua secció inclusiva. El rugbi i l’esport són per a tots i les limitacions són només si la mateixa persona vol. Com Javier Guerrero, molts altres voluntaris ajuden aquestes persones a sentir-se com deurien, com una persona més en la societat. Esperem que aquest projecte siga només el començament d’una cosa gran.

Anuncios
Anuncios

CASTELLANO

‘El rugby es para todos’: la maravillosa propuesta de Almería

En estos tiempos de pandemia, el deporte ha sido el eje central de muchas personas. Tanto deportistas de toda la vida como nuevos deportistas, han querido practicar todo tipo de ejercicio físico: running, footing, aeróbic, etc. A nivel profesional, después de un gran parón temporal, se han retomado los deportes en equipo: baloncesto, fútbol, balonmano… Pero hay un deporte que, en España, no es tan famoso como los anteriormente mencionados: el rugby.

Por definición, el rugby es ‘un deporte que se practica entre dos equipos de quince jugadores que tratan de llevar un balón ovalado más allá de una línea de meta del equipo contrario o de pasarlo entre dos postes y un travesaño en forma de H, que se sitúa en la misma línea’. Sin embargo, hoy no estamos aquí para explicar qué es el rugby, sino para contar cómo esta disciplina puede ayudar socialmente y cambiar la vida de varios niños.

Para ello, nos dirigimos hasta Almería para encontrarnos con el ‘Unión Rugby Almería Playcar’, más conocido simplemente como URA Playcar. La URA Playcar es un club de rugby de la provincia de Almería fundado hace cuatro años, cuenta con más de 1000 jugadores divididos en 18 equipos de todo tipo, desde niños y niñas de 4 años de edad hasta un equipo veterano.

Anuncios
Escudo de la Unión de Rugby de Almería. TWITTER: @URAlmeria
URA PLAYCAR SÉNIOR

Para ver el nivel del equipo almeriense principal de rugby, los sénior de la URA se encuentran en la Fase de Ascenso a División de Honor, donde se enfrentarán en cuartos de final al Pozuelo Rugby Unión; esto después de quedar segundos en su grupo en la liga regular.

URA CLAN

El URA CLAN es una de las propuestas relacionadas con el deporte más ambiciosos y bonitos que existen. Según la propia página del URA Playcar, el URA CLAN es un proyecto dirigido a todas aquellas personas mayores de cuatro años dispuestas a aprender y disfrutar de los entrenamientos, de los compañeros y del rugby en un contexto normalizador e integrador; un proyecto cuyos objetivos están encaminados en favorecer la inclusión e integración social de tres sectores de población.

Anuncios

¿A qué sectores se refiere el club? A menores y mayores con neurodiversidad (síndrome de Down, autismo, asperger, TDAH, etc.), menores y mayores con problemas de conducta y menores y mayores con vulnerabilidad social. Aquí se encuentra lo precioso de este proyecto. Ana Muñoz, madre de 2 jugadores de la URA CLAN, expresa: “el rugby es inclusión, es no tener que excusarte porque tu hijo tenga un comportamiento distinto, es tener la confianza de que hablan en tu idioma y se respira respeto”.

Esta sección del club está formada por, en su mayoría, voluntarios que quieren ayudar y participar en el proyecto. Javier Guerrero, uno de los voluntarios de estos equipos, nos ha contado desde dentro su experiencia en este equipo.

Fotografía de los jugadores y voluntarios que forman parte de la URA CLAN. JAVIER GUERRERO

“El rugby inclusivo es increíble, porque ves disfrutando a los chicos y eso te llena de alegría”, expresaba el voluntario. “La sociedad sigue siendo un poco ‘rara’ con ese tema, y el ir allí y ver como esas personas pueden relacionarse con otras personas, el jugar juntos, que no pongan ninguna pega para poder jugar… Todo eso es increíble”, añadía. Una cosa que me pareció curiosa fue la manera en la que ambos equipos terminaban un partido. “Cuando un partido se acaba, los equipos hacemos 2 pasillos, uno para los que ‘ganan’ y otro para los que ‘pierden’, aunque bueno, lo digo entre comillas porque aquí ganamos todos” relataba Guerrero.

Uno de los métodos que sigue la URA CLAN es el de ‘International Mixed Ability Sports’, una fundación que trata principalmente de este tema, de la inclusión en el deporte.

Anuncios

Javier Guerrero también nos contaba cómo funciona el voluntariado. “Cualquier persona con ganas de ayudar puede hacerlo, no es una actividad exclusiva para personas con discapacidad”, explicaba. En el método de trabajo, Guerrero exponía lo siguiente: “Cada uno tiene sus distintas dificultades, por lo que no es lo mismo ayudar a los más pequeños, que requieren más atención, que los mayores, con los que solo tienes que ir guiando poco a poco lo que hacer”. “Nos juntamos todos los sábados en el campo para entrenar y jugar, aunque en verano el recinto está cerrado y bajamos a la playa”, exponía el almeriense.

Esto es el deporte. Esto es querer y saber que todo el mundo puede jugar, relacionarse con la gente, divertirse, competir… Así lo ha demostrado el mayor club de rugby de Almería con su sección inclusiva. El rugby y el deporte son para todos y las limitaciones son solo si esa persona quiere. Como Javier Guerrero, muchos otros voluntarios ayudan a estas personas a sentirse como deberían, como una persona más en la sociedad. Esperamos que este proyecto sea solo el comienzo de algo grande.

Anuncios
AnunciosSUSCRÍBETE Y HAZNOS FELICES :))

Per a promoure la cultura i la informació comprovada, subscriu-te per 0,50 € al mes. Rebràs el contingut en la teua safata d’entrada (al correu electrònic) i ens faràs molt feliços.

Para promover la cultura y la información comprobada, suscríbete por 0,50 € al mes. Recibirás el contenido en tu bandeja de entrada (en el correo electrónico) y nos harás muy felices.

Si pel contrari no vols aportar cap quantitat de diners, pots rebre el contingut en la teua safata d’entrada d’igual manera subscrivin-te gratuïtament!

Si por el contrario no quieres aportar ninguna cantidad de dinero, ¡puedes recibir el contenido en tu bandeja de entrada de igual manera suscribiéndote gratuitamente!

¿QUIERES DONAR ALGO PARA FOMENTAR LA CULTURA?

DONACIONES

Una única vez
Mensual
Anual

Haz una donación única

Haz una donación mensual

Haz una donación anual

Elige una cantidad

€1,00
€3,00
€5,00
€0,50
€1,00
€3,00
€5,00
€10,00
€15,00

O introduce un monto personalizado


Se agradece tu contribución.

Se agradece tu contribución.

Se agradece tu contribución.

DonarDonar mensualmenteDonar anualmente

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s