3 festes tradicionals del País Valencià que potser no coneixíeu

valencià / català

Quan parlem de festes populars del País Valencià a tots ens venen al cap les Falles de València, la Magdalena de Castelló, les fogueres de Sant Joan d’Alacant o els Moros i Cristians d’Alcoi. Però no trobem tan sols aquestes, així que  hui us porte tres festes tradicionals que potser no coneixíeu.

El Sexenni de Morella (Castelló)

El cap de setmana de Sant Josep em vaig enamorar de Morella. Arran de la meua visita a la capital dels Ports de Morella em vaig interessar per la seua cultura i tradicions. I la festa tradicional que trobem és el Sexenni de Morella, del 18 al 27 d’agost i se celebra cada sis anys, precedit d’un any de preparatius per elaborar els adornaments dels carrers de Morella i la celebració de l’Anunci del Sexenni. Durant aquest any els veïns i veïnes morellans realitzen entapissats que presideixen el recorregut de les processons sexennals.

Anuncios

Tot va començar el febrer de 1673, després que les autoritats civils de la Vila quedaren lliures de la pesta el 1672 i decidiren jurar un Vot a la Verge de Vallivana en senyal d’agraïment. Aquest vot consistia en el compromís de celebrar un solemne Novenari de sis anys en honor a la verge. I des d’aquell any aquest jurament s’ha complit i només s’ha interromput en temps de guerra.

El Sexenni arranca amb la Rogativa que parteix de Morella fins a l’ermitori de Vallinava per a traslladar a la Verge. Aquest és l’eix de les festes de Morella: a partir d’ahí transcorren nou dies que organitzen i patrocinen els gremis dels sectors socials i econòmics. Durant el Novenari, desfilen tots els dies les danses del Sexenni, que són úniques i d’origen molt antic.

Romeria els Pelegrins a les Useres (Castelló)

Els Pelegrins de Les Useres és una romeria anual que se celebra l’últim divendres d’abril. En aquesta tradició, dotze pelegrins i un guia caminen per sendes de muntanya fins al santuari de Sant Joan de Penyagolosa, on pernocten, per tornar el dissabte.

Tot el poble participa en aquesta celebració, és a dir, un total de 46 persones aproximadament. Aquells que integren aquest procés són: el guia, els pelegrins, els cantors, el sacerdot, l’alcalde, els clavaris i les càrregues. Per als pelegrins, a més del pare i de la trinitat, la figura del Crist és també indispensable.

Anuncios

La romeria comença amb un estricte cerimonial, que marca la col·locació dels participants, les estacions de descans i fins i tot el que cal menjar durant el llarg camí. En l’ermita de Sant Miquel de la Torrocelles s’escolta missa i hi ha una menjada romera en la qual no es pot parlar amb els pelegrins. L’arribada a Sant Joan de Penyagolosa és a la vesprada i es realitza una processó.

Les festes del Medievo a Villena (Alacant)

Les festes del Medievo s’emmarquen en el Raval de Villena: un barri àrab de cases antigues i estrets carrers, on trobareu músics, màgia, teatre al carrer i moltes més activitats gratuïtes per tots els públics. I les realitzen els mateixos veïns de la barriada per a promocionar el centre històric de Villena, declarat com a Bé d’Interés Cultural.

Entre els diferents actes que cal assenyalar d’aquesta festa destaca l’Arribada a Villena dels Reis Catòlics: una representació teatral de la visita dels reis a la ciutat l’any 148; i per altra banda, les bodes medievals en l’esplanada del castell, amb els nóvios i convidats vestits al més estil medieval.

Anuncios

El castell Atalaia, on se celebren les bodes medievals, també és un escenari de lluites medievals a càrrec d’especialistes de l’esport. I entre els moments més màgics hi ha la processó de les torxes, en la que una gran quantitat de persones recorren de nit els carrers del barri amb tambors i acaben fent un concert de música celta al costat de les muralles del castell.

Tota aquesta festa es realitza al voltant del Mercat Medieval de Villena, que compta amb més de 160 llocs de tots els punts d’Espanya, que ofereixen armes, ceràmica, orfebreria, etc.


castellano

3 fiestas tradicionales del País Valencià que quizás no conocíais

Cuando hablamos de fiestas populares del País Valenciano a todos nos vienen en el jefe las Fallas de València, la Magdalena de Castelló, las hogueras de Sant Joan d’Alacant o los Moros y Cristianos de Alcoy. Pero no encontramos tan solo estas, así que hoy os traigo tres fiestas tradicionales que quizás no conocíais.

El Sexenio de Morella (Castellón)

El fin de semana de Sant Josep me enamoré de Morella. A raíz de mi visita en la capital de los Puertos de Morella me interesé por su cultura y tradiciones. Y la fiesta tradicional que encontramos es el Sexenio de Morella, del 18 al 27 de agosto y se celebra cada seis años, precedido de un año de preparativos para elaborar los adornamientos de las calles de Morella y la celebración del Anuncio del Sexenio. Durante este año los vecinos y vecinas morellanos realizan tapizados que presiden el recorrido de las procesiones sexenales.

Todo empezó el febrero de 1673, después de que las autoridades civiles de la Vila quedaron libras de la peste el 1672 y decidieron jurar un Voto a la Virgen de Vallivana en señal de agradecimiento. Este voto consistía en el compromiso de celebrar un solemne Novenario de seis años en honor a la virgen. Y desde aquel año este juramento se ha cumplido y solo se ha interrumpido en tiempo de guerra.

El Sexenio arranca con la Rogativa que parte de Morella hasta la ermita de Vallinava para trasladar a la Virgen. Este es el eje de las fiestas de Morella: a partir de ahí transcurren nueve días que organizan y patrocinan los gremios de los sectores sociales y económicos. Durante el Novenario, desfilan todos los días las danzas del Sexenio, que son únicas y de origen muy antiguo.

Romería los Peregrinos en Useras (Castellón)

Los Peregrinos de Useras es una romería anual que se celebra el último viernes de abril. En esta tradición, doce peregrinos y un guía andan por sendas de montaña hasta el santuario de San Juan de Peñagolosa, donde pernoctan, para volver el sábado.

Todo el pueblo participa en esta celebración, es decir, un total de 46 personas aproximadamente. Aquellos que integran este proceso son: el guía, los peregrinos, los cantores, el sacerdote, el alcalde, los clavarios y las cargas. Para los peregrinos, además del padre y de la trinidad, la figura de Cristo es también indispensable.

Anuncios

La romería empieza con un estricto ceremonial, que marca la colocación de los participantes, las estaciones de descanso e incluso lo que hay que comer durante el largo camino. En la ermita de San Miquel de la Torrocelles se escucha misa y hay una comida romera en la cual no se puede hablar con los peregrinos. La llegada en San Juan de Peñagolosa es por la tarde y se realiza una procesión.

Las fiestas del Medievo en Villena (Alicante)

Las fiestas del Medievo se enmarcan en el Arrabal de Villena: un barrio árabe de casas antiguas y estrechas calles, donde encontraréis músicos, magia, teatro en la calle y muchas más actividades gratuitas para todos los públicos. Y las realizan los mismos vecinos de la barriada para promocionar el centro histórico de Villena, declarado como Bien de Interés Cultural.

Entre los diferentes actos que hay que señalar de esta fiesta destaca la Llegada a Villena de los Reyes Católicos: una representación teatral de la visita de los reyes en la ciudad en 148; y por otro lado, las bodas medievales en la explanada del castillo, con los novios e invitados vestidos al más estilo medieval.

El castillo Atalaya, donde se celebran las bodas medievales, también es un escenario de luchas medievales a cargo de especialistas del deporte. Y entre los momentos más mágicos hay la procesión de las antorchas, en la que una gran cantidad de personas recorren por la noche las calles del barrio con tambores y acaban haciendo un concierto de música celta junto a las murallas del castillo.

Toda esta fiesta se realiza alrededor del Mercado Medieval de Villena, que cuenta con más de 160 lugares de todos los puntos de España, que ofrecen armas, cerámica, orfebrería, etc.

AnunciosSUSCRÍBETE Y HAZNOS FELICES :))

Per a promoure la cultura i la informació comprovada, subscriu-te per 0,50 € al mes. Rebràs el contingut en la teua safata d’entrada (al correu electrònic) i ens faràs molt feliços.

Para promover la cultura y la información comprobada, suscríbete por 0,50 € al mes. Recibirás el contenido en tu bandeja de entrada (en el correo electrónico) y nos harás muy felices.

Si pel contrari no vols aportar cap quantitat de diners, pots rebre el contingut en la teua safata d’entrada d’igual manera subscrivin-te gratuïtament!

Si por el contrario no quieres aportar ninguna cantidad de dinero, ¡puedes recibir el contenido en tu bandeja de entrada de igual manera suscribiéndote gratuitamente!

Anuncios

¿QUIERES DONAR ALGO PARA FOMENTAR LA CULTURA?

DONACIONES

Una única vez
Mensual
Anual

Haz una donación única

Haz una donación mensual

Haz una donación anual

Elige una cantidad

€1,00
€3,00
€5,00
€0,50
€1,00
€3,00
€5,00
€10,00
€15,00

O introduce un monto personalizado


Se agradece tu contribución.

Se agradece tu contribución.

Se agradece tu contribución.

DonarDonar mensualmenteDonar anualmente

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s