Resum 12-18: l’actualitat de la tercera setmana d’abril

VALENCIÀ / CATALÀ

La vacunació a Espanya augmenta, així com la incidència en les últimes dues setmanes. Això, junt amb qüestions que afecten l’àmbit regional valencià i el procés electoral a Madrid, constitueixen l’actualitat informativa de la tercera setmana d’abril a l’estat espanyol i al País Valencià. Especial importància té l’índex de suïcidi a València des de l’inici de 2021, que s’ha agreujat en l’últim més.

Els intents de suïcidi augmenten a València durant la pandèmia

La Policia Local de València ha fet veure algunes dades recopilades durant 2021 al cap i casal, entre les quals es troba una xifra d’intents de suïcidi que se situa en una mitjana de cinc diàries al mes d’abril. En abril el telèfon 092 ha rebut 56 trucades per aquesta qüestió i des d’inici d’any s’han detectat un total de 451 avisos.

El diputat de Más País, Íñigo Errejón ja demanava fa unes setmanes una major actuació de les autoritats en l’àmbit sanitari per tal d’actuar respecte als problemes de salut mental i suïcidi, que han augmentat des de l’inici de la pandèmia i el confinament de març de 2020. Respecte a altre xifres, el regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano, ha explicat que les xifres d’episodis de violència de gènere segueixen sent “molt elevades”.

Anuncios

Augmenta la incidència de casos en l’última setmana però es redueix el nombre de morts respecte l’anterior

L’única comunitat autònoma que ha aconseguit reduir la tendència ha sigut Balears amb un 10% menys que el període anterior. El País Valencià segueix en la xifra més baixa d’incidència d’Espanya, amb 36 casos per cada 100.000 habitants. Melilla, Ceuta, Navarra, País Basc i Madrid són les que presenten un nombre major d’incidència i Andalusia és el territori amb una tendència més crítica, del 87%. La tendència global a Espanya és d’un 38% i la incidència és de 214 casos per cada 100.000 habitants. El nombre d’hospitalitzats i de persones a l’UCI també ha pujat, un 4,6% i un 6,3% respectivament.

La falta d’estabilitat amb els criteris de les vacunes complica complir amb els terminis fixats

El nombre de persones a Espanya amb la vacuna completa ha augmentat en un 0,5%, aproximadament, en l’última setmana, el que fa que un 7,03% de la població espanyola estiga completament immunitzada. El valor que sí que ha tingut un augment significatiu ha sigut el del nombre de persones amb almenys una dosi, que s’ha incrementat fins al 19%, cinc punts més que la setmana passada.

El procés de vacunació augmenta poc a poc i l’estabilitat en els criteris d’aplicació de cada vacuna seran fonamentals per a tenir a bona part de la població vacunada abans d’estiu

Les tres comunitats capdavanteres són Astúries, Castella i Lleó i Extremadura, amb més una cinquena part de la població amb almenys una dosi i un 10% de la població immunitzada, aproximadament. El País Valencià es troba en la cinquena posició de les regions amb menor nombre de persones amb la vacuna completa, amb una xifra d’un 6,06%, però amb un 18,5% de la població amb almenys una dosi, semblant a la mitjana espanyola. Totes les dades es troben actualitzades al 16 d’abril a les 00:00 h.

Anuncios

Els trombes per la vacuna del coronavirus afecta més a les dones menors de 60 anys

El nombre de trombes, en el cas de la vacuna d’AstraZeneca, és d’un cas per cada 175.000 habitants, una incidència molt menor a la d’altres fàrmacs, com per exemple la pastilla anticonceptiva, que causa un trombe a una de cada mil dones. A Espanya s’han notificat 12 casos entre 2,5 milions de persones vacunades. El trombe és una reacció autoimmune a la vacunació, de la qual es desconeix el factor que duu a aquesta reacció, encara que s’apunta al tipus d’adenovirus que utilitzen les vacunes de Janssen i AstraZeneca.

AstraZeneca ha sigut la vacuna més polèmica respecte als trombes des de l’inici de la pandèmia

No es pot afirmar el motiu pel qual els trombes solen produir-se més a les dones joves que als homes, però les dones sofreixen més que els homes les molèsties autoimmunes i com més joves són, més actius són els seus sistemes immunes, per la qual cosa hi ha una major probabilitat que actuen causant un trombe. El País afirma que tots els experts coincideixen que el fet de l’aparició d’aquests trombes no deu afectar al procés de vacunació, ja que els riscos de sofrir aquestes complicacions són molt menors que els beneficis de vacunar-se.

L’atur juvenil s’uneix a uns salaris moltes vegades inferiors al dels joves de 1980

L’atur juvenil ha disminuït prop d’un 1% en els últims mesos, però segueix prop del 40%, la xifra més alta d’Europa i un 8% major a la d’abans de l’inici de la pandèmia. Això se suma a uns salaris que són fins a un 50% més baixos que els de 1980. La precarietat laboral pot durar en els joves fins a 15 anys, i els que comencen amb un mal lloc de treball s’enfronten a una precarietat d’almenys cinc anys, així com un terç més de possibilitats de persistir en aquesta situació a mitjà termini.

Malgrat els estudis, milions de joves es troben en situació d’atur i sofreixen durant anys les conseqüències de la precarietat laboral

Així mateix, la situació no pareix que vaja a millorar en els pròxims anys, ja que Espanya té a 700.000 persones amb ERTE i el Fons Monetari Internacional (FMI) asseguren que la xifra d’atur no baixarà al nivell anterior a la pandèmia en els pròxims sis anys. El Govern espanyol mira amb optimisme les noves previsions, però indicadors com el Banc d’Espanya o el mateix FMI aposten per un creixement baix en 2022 i no confien en la reducció de l’atur.

Anuncios

El Vall de Cofrents produirà energia renovable per a la pròxima dècada

Després de moltes protestes amb el lema ‘Tanquem Cofrents’, es va renovar l’activitat de la central nuclear fins 2030, data que marcarà el final de la central nuclear oberta en la dècada dels 80 i que genera mil llocs directes en una població de 9.000 habitants, el que fa necessària una reconversió cap a les renovables a fi de mantenir aquests llocs de treball.

Central nuclear de Cofrents, la construcció de la qual fou aprovada en 1975

En primer lloc, la central nuclear necessitarà uns 16 anys per a desmantelar-se, la qual cosa generarà ocupació durant aquests anys. Així mateix, els projectes vinculats a les renovables comencen a proliferar per tota la comarca a fi d’aconseguir traslladar els llocs de treball a un sector semblant i mantenir aquest territori com el principal productor energètic valencià i un dels majors d’Espanya

Entre els futurs níxols de mercat per a La Vall de Cofrents es troba el de les plaques solars, sinònim d’energia renovable i neta

Els nous projectes plantejats tenen la previsió de generar 1.600 llocs de treball i els consistoris de la zona estan col·laborant per tal d’ajudar en la posada en marxa de tots aquests, així com en formar a persones de la zona, junt amb les empreses instal·ladores, per a instal·lar i mantenir plaques fotovoltaiques, amb un curs de 300 hores limitat a 24 alumnes.

Toni Cantó no estarà a les llistes electorals de Madrid i no descarta integrar-se al PP de València

Toni Cantó no podrà estar a les llistes per al 4-M com a conseqüència d’incomplir la llei electoral, que marcava que tenia que estar empadronat a la Comunitat de Madrid des del 2020, i ell ho va fer pocs dies després de la convocatòria d’eleccions autonòmiques d’Isabel Díaz Ayuso. A més, va renovar el seu Document Nacional d’Identitat per tal de tenir la residència fixada a territori madrileny. Finalment, com tot apuntava des de que es va conèixer aquesta notícia, Cantó no podrà estar a les llistes del Partit Popular per al 4 de maig.

El polític, segons assenyala Cope, no descarta tornar a València per a encapçalar alguna candidatura del Partit Popular en les pròximes autonòmiques. Cantó també assegura que li va costar deixar el seu càrrec perquè deixava “orfes” al mig milió de valencians que el votaren fa dos anys, però considera que era “just” entregar l’escó.

Anuncios

Les prediccions donen el Govern de Madrid a la dreta en un 87% de les ocasions

La predicció de TheElectoralReport dona un 87% de possibilitats de que a Madrid hi haja un govern format per la dreta, mentre que les probabilitats de que l’esquerra acabe amb les previsions d’Ayuso són d’un 9%.

Isabel Díaz Ayuso durant la investidura en les passades eleccions | PP Comunidad de Madrid, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons

Els escons, de mitjana, serien els següents: PP (59), PSOE (35), Más Madrid (18), Vox (13), Unidas Podemos (11) i Ciudadanos (0). Ara bé, Ciudadanos podria aconseguir fins 7 escons i el PSOE fins 40, la qual cosa canviaria el tauler al centre-dreta i centre-esquerra. Entre les qüestions amb més probabilitats es troba que Ciudadanos i Vox, sobretot la primera força, es queden sense representació al no superar el 5% dels vots totals.

Anuncios

CASTELLANO

Resumen 12-18: la actualidad de la tercera semana de abril

La vacunación en España aumenta, así como la incidencia en las últimas dos semanas. Esto, junto con cuestiones que afectan al ámbito regional valenciano y el proceso electoral en Madrid, constituyen la actualidad informativa de la tercera semana de abril en el estado español y en la Comunidad Valenciana. Especial importancia tiene el índice de suicidio a Valencia desde el inicio de 2021, que ha empeorado en el último mes.

Los intentos de suicidio aumentan en Valencia durante la pandemia

La Policía Local de Valencia ha hecho ver algunos datos recopilados durante 2021 en la ciudad, entre los que se encuentra una cifra de intentos de suicidio que se sitúa en una media de cinco diarias durante este mes de abril. Este mes el teléfono 092 ha recibido 56 llamadas por esta cuestión y desde el inicio de año se han detectado un total de 451 avisos.

El diputado de Más País, Íñigo Errejón, ya pedía hace unas semanas una mayor actuación de las autoridades en el ámbito sanitario para actuar respecto a los problemas de salud mental y suicidio, que han aumentado desde el inicio de la pandemia y el confinamiento de marzo de 2020. Respecto a otras cifras, el regidor de Política Ciudadana, Aarón Cano, ha explicado que las cifras de episodios de violencia de género siguen siendo “muy elevadas”.

Aumenta la incidencia de casos en la última semana, pero se reduce el número de muertes respecto a la anterior

La única comunidad autónoma que ha conseguido reducir la tendencia ha sido Baleares con un 10% menos que el período anterior. La Comunidad Valenciana sigue en la cifra más baja de incidencia de España, con 36 casos por cada 100.000 habitantes. Melilla, Ceuta, Navarra, País Vasco y Madrid son las que tienen un número mayor de incidencia y Andalucía es el territorio con una tendencia más crítica, del 87%. La tendencia global en España es de un 38% y la incidencia es de 214 casos por cada 100.000 habitantes. El número de personas hospitalizadas y en UCI también ha aumentado, con un 4’6% y un 6’3% respectivamente.

Anuncios

La falta de estabilidad con los criterios de las vacunas complica cumplir con los plazos

El número de personas en España con la vacuna completa ha aumentado en un 0’5% aproximadamente, en la última semana, lo que lleva a que un 7’03% de la población española esté inmunizada. El valor que sí ha tenido un aumento significativo ha sido el del número de personas con al menos una dosis, que se ha incrementado hasta el 19%, cinco puntos mas que la semana pasada.

El proceso de vacunación aumenta poco a poco y la estabilidad en los criterios de aplicación de cada vacuna serán fundamentales para tener a buena parte de la población vacunada antes de verano

Las tres comunidades que encabezan la lista son Asturias, Castilla y León y Extremadura, con más de un quinto de la población con al menos una dosis y de aproximadamente un 10% de la población inmunizada. La Comunidad Valenciana se encuentra en la quinta posición de las regiones con menor número de personas con la vacuna completa, con una cifra de un 6’06%, pero con un 18’5% de la población con una dosis, similar a la media española. Todas las cifras están actualizadas al 16 de abril a las 00:00h.

Los trombos por la vacuna del coronavirus afectan más a las mujeres menores de 60 años

El número de trombos, en el caso de la vacuna de AstraZeneca, es de un caso por cada 175.000 habitantes, una incidencia mucho menor a la de otros fármacos, como por ejemplo la pastilla anticonceptiva, que causa un trombo a una de cada mil mujeres. En España se han notificado 12 casos entre 2’5 millones de personas vacunadas. El trombo es una reacción autoinmune a la vacunación, de la cual se desconoce el factor que lleva a esta reacción, aunque se apunta al tipo de adenovirus que utilizan las vacunas de Janssen y AstraZeneca

AstraZeneca ha sido la vacuna más polémica respecto a los trombos desde el inicio de la pandemia

No se puede afirmar el motivo por el cual los trombos suelen producirse más en las mujeres jóvenes que en los hombres, pero las mujeres sufren más que los hombres las dolencias autoinmunes y cuando más jóvenes son, más activos son sus sistemas inmunes, por lo cual hay una mayor probabilidad de que actúen causando un trombo. El País afirma que todos los expertos coinciden en que la aparición de estos trombos no debe afectar al proceso de vacunación, ya que los riesgos de sufrir estas complicaciones son mucho menores que los beneficios de vacunarse.

Anuncios

El desempleo juvenil se une a unos salarios muchas veces inferiores a los de los jóvenes de 1980

El paro juvenil se ha reducido cerca de un 1% en los últimos meses, pero sigue cerca del 40%, la cifra más alta de Europa y un 8% mayor a la de antes del inicio de la pandemia. Esto se suma a unos salarios que son hasta un 50% más bajos que los de 1980. La precariedad laboral puede durar en los jóvenes hasta 15 años y los que empiezan con un mal lugar de trabajo se enfrentan a una precariedad de al menos cinco años, así como un tercio más de posibilidades de persistir en esta situación a largo plazo.

A pesar de los estudios, millones de jóvenes se encuentran en situación de desempleo y sufren durante años las consecuencias de la precariedad laboral

Así mismo, la situación no parece que vaya a mejorar en los próximos años, ya que España tiene a 700.000 personas en ERTE y el Fondo Monetario Internacional (FMI) aseguran que la cifra de desempleo no bajará al nivel anterior a la pandemia en los próximos seis años. El Gobierno español mira con optimismo las nuevas previsiones, pero indicadores como el Banco de España o el propio FMI apuestan por un crecimiento bajo en 2022 y no confían en la reducción del paro.

El Valle de Cofrentes producirá energía renovable a partir de la próxima década

Después de muchas protestas con el lema ‘Cerremos Cofrentes’, se renovó la actividad de la central nuclear hasta 2030, fecha que marcará el final de la central nuclear abierta en la década de los 80 y que genera mil puestos directos en una población de 9.000 habitantes, lo que hace necesaria una reconversión hacia las renovables para mantener estos empleos.

Central nuclear de Cofrentes, cuya construcción fue aprobada en 1975

En primer lugar, la central nuclear necesitará de unos 16 años para desmantelarse, lo cual generará ocupación durante estos años. Asimismo, los proyectos vinculados a las renovables empiezan a proliferar por toda la comarca con el objetivo de conseguir trasladar los lugares de trabajo a un sector similar y mantener este territorio como el principal productor energético valenciano y uno de los mayores de España.

Entre los futuros nichos de mercado para El Valle de Cofrentes se encuentra el de las placas solares, sinónimo de energía renovable y limpia

Los nuevos proyectos planteados tienen la previsión de generar 1.600 puestos de trabajo y los consistorios de la zona están colaborando para ayudar en la puesta en marcha de todos ellos, así como en formar a personas de la zona, junto con las empresas instaladoras, para instalar y mantener placas fotovoltaicas con un curso de 300 horas limitado a 24 alumnos.

Toni cantó no estará en las listas electorales de Madrid y no descarta integrarse en el PP de Valencia

Toni Cantó no podrá formar parte de las listas para el 4-M como consecuencia de incumplir la ley electoral, que marcaba que tenía que estar empadronado en dicha comunidad desde el pasado año y él lo hizo pocos días después de la convocatoria de elecciones autonómicas por parte de Isabel Díaz Ayuso. Además, renovó su Documento Nacional de Identidad para así tener la residencia fijada en el territorio madrileño. Finalmente, como todo apuntaba desde el conocimiento de los hechos, Cantó no podrá estar en las listas del Partido Popular para el 4 de mayo.

El político, según señala Cope, no descarta volver a Valencia, para encabezar alguna candidatura del Partido Popular en las próximas autonómicas. Cantó también asegura que le costó dejar su cargo porque dejaba “huérfanos” al medio millón de valencianos que le votaron hace dos años, pero considera que era “justo” entregar el escaño.

Las predicciones dan el Gobierno de Madrid a la derecha en un 87% de las ocasiones

La predicción de TheElectoralReport da un 87% de posibilidades de que en Madrid haya un gobierno formado por la derecha, mientras que las posibilidades de que la izquierda acabe con las previsiones de Ayuso son de un 9%.

Isabel Días Ayuso durante la investidura en las pasadas elecciones | PP Comunidad de Madrid, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons

Los escaños, de media, serían los siguientes: PP (59), Más Madrid (18), Vox (13), Unidas Podemos (11) y Ciudadanos (0). Ahora bien, Ciudadanos puede llegar hasta los siete escaños y el PSOE hasta los 40, lo que cambiaría el tablero del centro-derecha y centro-izquierda. Entre las cuestiones con mayor probabilidad se encuentra que Ciudadanos y Vox, sobre todo la primera fuerza, se queden sin representación al no superar el 5% de los votos totales.

Anuncios


SUSCRÍBETE Y HAZNOS FELICES :))

Per a promoure la cultura i la informació comprovada, subscriu-te per 0,50 € al mes. Rebràs el contingut en la teua safata d’entrada (al correu electrònic) i ens faràs molt feliços.

Para promover la cultura y la información comprobada, suscríbete por 0,50 € al mes. Recibirás el contenido en tu bandeja de entrada (en el correo electrónico) y nos harás muy felices.

Si pel contrari no vols aportar cap quantitat de diners, pots rebre el contingut en la teua safata d’entrada d’igual manera subscrivin-te gratuïtament!

Si por el contrario no quieres aportar ninguna cantidad de dinero, ¡puedes recibir el contenido en tu bandeja de entrada de igual manera suscribiéndote gratuitamente!

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s