Moxie: anàlisi d’una pel·lícula important

VALENCIÀ / CATALÀ

Em pareix molt important parlar bé d’aquest tema, així que aquest article es dividirà per punts. Pot ser que trobeu algun spoiler molt lleuger en alguna part, però és necessari per tal d’explicar la pel·lícula. Cal destacar que es tracta d’una crítica des del meu punt de vista i és completament subjectiu a partir del segon punt.

 1. Què és Moxie? Qui són els personatges principals i per qui són interpretats?
 2. Què tracta realment aquesta pel·lícula?
 3. Quins personatges destaquen?
 4. Quina és la importància de la música en la pel·lícula?
 5. Per què considere que és important vore-la? Valoració
Anuncios

Què és Moxie? Qui són els personatges principals i per qui són interpretats?

Moxie (2021) és una pel·lícula estatunidenca dirigida per Amy Poehler (qui també actua al metratge) i que pertany als gèneres de comèdia i drama i als subgèneres de cine escolar i, sobretot, de feminisme.

La sinopsi de FilmAffinity és aquesta: “Farta de l’ambient sexista i tòxic del seu insitut, una tímida jove de 16 anys troba la inspiració en el passat rebel de sa mare i publica de forma anònima una revista que provoca una enfurida revolució per tota l’escola”.

Netflix, d’altra banda i per tal de donar la mínima informació possible, ha triat aquesta mini-sinopsi: “El patriarcat fa fàstic. Les xiques rebels molen. Amb els seus ideals i la seua veu està revolucionant l’institut sencer”.

Els personatges principals i els seus respectius actors i actrius, segons la seua pàgina de Wikipèdia, són els següens:

Tràiler en castellà

Anuncios

Què tracta realment aquesta pel·lícula?

Aquesta pel·lícula tracta el moviment iniciat per una estudiant de primer de batxillerat que intenta canviar la normalització del masclisme del seu institut. Vivian, la protagonista, té la necessitat d’escriure què és això que la motiva a la seua edat. És per aquesta raó que pregunta a sa mare què li importava als setze, a la qual qüestió sa mare respon “esclafar el patriarcat i calar-li foc a tot“. Degut a aquesta frase, Vivian comença a pensar i a tenir una opinió més crítica sobre els fets de l’institut.

Però què significa la pel·lícula realment? Aquest metratge obri els ulls davant dels micromasclismes (i els no tan micros) del dia a dia d’una persona. Vivian, gràcies a l’exemple de sa mare i a l’arribada de Lucy, una xica amb iniciatives feministes, aconsegueix observar que certs comportaments no són correctes i degraden a la dona.

El més curiós de tot és que el comportament masclista es veu reflexat en diferents personatges i de diverses maneres: no tot són homes, com potser es tinga entés. Les dones també poden ser masclistes i això es veu en un personatge concret del que parlarem en el següent apartat.

Són moltes les escenes de la pel·lícula on les dones són insultades bé per homes o per altres dones. La part més interessant és que la gran majoria de les víctimes del micromasclisme d’aquesta pel·lícula no s’adonen que està mal el que estan rebent per part d’altres persones perquè tenen normalitzat aquest comportament.

Anuncios

Quins personatges destaquen?

Aquesta és la meua part preferida, ja que els personatges són una locura i estan molt ben interpretats. Anem a ordenar per punts aquells que considere que destaquen:

 • Vivian: la protagonista. Sa mare la impulsa sense saber-ho a crear una revolució feminista. Crea un fanzine anomenat Moxie degut a un arravatament emocional per fer alguna cosa al respecte quan presencia certes escenes masclistes al seu institut i s’adona que tot el món les normalitza. Té un caràcter fort a pesar de ser introvertida i lidera, amb ajuda de Lucy, la revolta.. També mostra, de mala manera i en una escena en concret, que el feminisme no pot ser una excusa per a atacar en qualsevol moment i que és molt fàcil sobrepassar els límits del concepte feminista i acabar comportant-se de forma estúpida pensant que s’està sent igualitària. D’açò parlarem en l’últim apartat més detalladament. Mostra una evolució molt important des de l’inici del metratge fins al seu final.
 • Lucy: l’ànima feminista i revolucionària que des del primer moment observa que al seu nou institut predomina un ambient masclista que està greument normalitzat. Rep violentes confrontacions amb Mitchell. També lluita pels drets de la raça negra i la llibertat individual. Representa una part molt important de la pel·lícula i de Moxie, el col·lectiu creat per Vivian per plantar cara a la situació. Segueix des del primer moment les propostes de Moxie per a fomentar la revolta i recolza les idees igualitàries. Sent molt extrovertida i directa, és el personatge elemental en la lluita i la influència principal per a que Vivian seguisca amb les diferents el fanzine.
 • Claudia: es tracta de la millor amiga de Vivian y una cara molt curiosa del feminisme. Mentre que la resta de les seues companyes crida els seus motius de lluita, ella té la seua pròpia manera de recolzar el col·lectiu i és tan silenciosa que en un principi Vivian pensa que no està a favor del moviment. Pot ser que la seua introversió siga enfortida per la seua situació familiar, ja que sa mare és un poc estricta amb ella i també micromasclista. Ajuda a la legalització de Moxie a l’institut i mostra una evolució molt interessant, ja que a l’inici no s’adona dels micromasclismes i els normalitza en gran mesura, com la majoria de l’institut.
 • SETH: representa el paper de l’home feminista i evolutiu de la pel·lícula. Es tracta d’un personatge essencial per demostrar que el feminisme no és només per a les dones i recolza les idees de Moxie des de l’inici.
 • KIERA I AMAYA: són dues integrants de l’equip de futbol femení; Kiera és la capitana. Són dues de les poques dones que, abans de Moxie, ja s’adonaven del mal comportament de l’institut. Signifiquen molt per al moviment i tenen un comportament lluitador. Kiera competeix contra Mitchell per una beca deportiva representant al colectiu femení.
 • C.J: no és un personatge que aparega massa, però representa el col·lectiu transexual i feminista en la pel·lícula. La veritat és que l’actriu que l’interpreta també fa el mateix rol a la vida real, ja que es tracta d’una dona transexual que ja va sortir anteriorment en obres de cine amb la seua antiga aparença física i desgraciada però probablement ja va patir alguns problemes per ser qui era.
 • LISA: és la mare de Vivian. És el detonant, de manera inconscient, de la revolta. Juga el paper de mare feminista i liberal que motiva l’evolució mental de la seua filla. És elemental en la pel·lícula i el motiu d’aquesta (ja que també és la directora).
 • MITCHELL: s’interpreta com l’antagonista del metratge. Es tracta del capità de l’equip de futbol americà que té una mentalitat complicada i cabuda, tractant de manera molt masclista i violenta a les dones del seu voltant. Té confrontacions amb Lucy degut a les seues diferències. No presenta cap evolució significativa, ja que és un personatge molt desagradable i obsolet durant tota la pel·lícula. Està en contra del moviment i de Moxie i comet errors molt grans i completament imperdonables. Representa la figura del masclista involutiu.
 • directora Marlene Shelly: és la directora de l’institut. És un personatge molt important, ja que representa el paper de la dona masclista en la pel·lícula. És essencial el seu rol per demostrar que no és cosa d’homes. Està molt a favor de l’equip de futbol masculí i fomenta inconscientment que els jugadors siguen intocables.
Anuncios

Quina és la importància de la música en la pel·lícula?

La pel·lícula té diferents cançons al llarg de les seues escenes, però hi ha una que tots sabem que destaca: Rebel girl, de Bikini Kill.

La seua lletra és reivindicativa i feminista, com era d’esperar. És la cançó més significativa del metratge, ja que sona de fons en cada moment elemental. A més, és una cançó la lletra de la qual utilitzava Lisa per animar a Vivian al llarg de la seua vida. Lisa repetia la frase: “amb el cap ben alt“, que es repeteix en la cançó i que té un significat d’empoderament i força femenina davant del possible cas de masclisme.

Per què considere que és important vore-la? Valoració

No tenim que normalitzar certs comportaments només perquè abans foren normals: això és el que significa evolucionar. Canviar la manera de veure les coses i saber quines són correctes i quines han quedat obsoletes per tal de fer sentir còmode el nostre voltant i augmentar el nostre nivell d’humanitat, que últimament és escàs.

Considere que és molt important detenir-se a veure aquesta pel·lícula i pensar al respecte. Crec que molta gent deuria intentar detectar els micromasclismes de la pel·lícula i aprendre del seu missatge: no conformar-se. A pesar que el metratge no és una obra mestra audiovisualment parlant, ens quedem amb la part important: l’ètica.

És una pel·lícula simple, amb un argument simple i sense girs dràstics que la convertisquen en una obra d’art del cine, ja que es basa en un ambient juvenil i acadèmic i no conté ficció ni aventura; però el rerefons és brutal. Les conseqüències dels nostres actes existeixen i poden ser molt greus. Tots errem, però l’evolució mental és essencial i aquesta pel·lícula ens mostra el que passa a l’individu que evoluciona i el que passa

Puntuación: 4 de 5.

CASTELLANO

MOXIE: ANÁLISIS DE UNA PELÍCULA IMPORTANTE

Me parece muy importante hablar bien de este tema, así que este artículo se dividirá por puntos. Puede que encontréis algún spoiler muy ligero en alguna parte, pero es necesario para poder explicar la película. Cabe destacar que se trata de una crítica desde mi punto de vista y es completamente subjetivo a partir del segundo punto.

 1. ¿Qué es Moxie? ¿Cuáles son los personajes principales y por quiénes son interpretados?
 2. ¿Qué trata realmente esta película?
 3. ¿Qué personajes destacan?
 4. ¿Cuál es la importancia de la música en la película?
 5. ¿Por qué considero que es importante verla?
Anuncios

¿Qué es Moxie? ¿Cuáles son los personajes principales y por quiénes son interpretados?

Moxie (2021) es una película estadounidense dirigida por Amy Poehler (quien también actúa en el metraje) y que pertenece a los géneros de comedia y drama y a los subgéneros de cine escolar y, sobre todo, de feminismo.

La sinopsis de FilmAffinity es esta: “Harta del ambiente sexista y tóxico de su instituto, una tímida joven de 16 años encuentra la inspiración en el pasado rebelde de su madre y publica de forma anónima una revista que provoca una enfurecida revolución por toda la escuela”.

Netflix, por otro lado y para dar la mínima información posible, ha escogido esta mini-sinopsis: “El patriarcado da asco. Las chicas rebeldes molan. Con sus ideales y su voz está revolucionando el instituto entero”.

Los personajes principales y sus respectivos actores y actrices, según su página de Wikipedia, son los siguientes:

Anuncios

¿Qué trata realmente esta película?

Esta película trata el movimiento iniciado por una estudiante de primero de bachillerato que intenta cambiar la normalización del machismo de su instituto. Vivian, la protagonista, tiene la necesidad de escribir qué es lo que la motiva a su edad. Es por esta razón que pregunta a su madre qué es lo que le importaba a los dieciséis, a lo que su madre responde “aplastar el patriarcado y prenderle fuego a todo“. Debido a esta frase, Vivian comienza a pensar y a tener una opinión más crítica respecto a los hechos del instituto.

Pero ¿qué significa la película realmente? Este metraje abre los ojos delante de los micromachismos (y los no tan micros) del día a día de una persona. Vivian, gracias al ejemplo de su madre y a la llegada de Lucy, una chica con iniciativas feministas, consigue observar que ciertos comportamientos no son correctos y degradan a la mujer.

Lo más curioso de todo es que el comportamiento machista se ve reflejado en diferentes personajes y de diversas maneras: no todo son hombres, como puede que se tenga entendido. Las mujeres también pueden ser machistas y esto se ve reflejado en un personaje en concreto del que hablaremos en el siguiente apartado.

Son muchas las escenas de la película donde las mujeres son insultadas bien por hombres o por otras mujeres. La parte más interesante es que la gran mayoría de las víctimas del micromachismo de esta película no se dan cuenta de que está mal lo que están recibiendo por parte de otras personas, porque tienen normalizado este comportamiento.

Anuncios

¿Qué personajes destacan?

Esta es mi parte favorita, ya que los personajes son una locura y están muy bien interpretados. Vamos a ordenarlos por puntos:

 • Vivian: la protagonista. Su madre la impulsa sin saberlo a crear una revolución feminista. Crea un fanzine con el alias “Moxie” (que da nombre a la pelicula) debido a un arrebato emocional para hacer alguna cosa al respecto tras presenciar ciertas escenas machistas en su instituto y darse cuenta de que todo el mundo las normaliza. Tiene un carácter fuerte a pesar de ser introvertida y lidera, con la ayuda de Lucy, la revuelta. También muestra, de mala manera y en una escena en concreto, que el feminismo no puede ser una excusa para atacar en cualquier momento y que es muy fácil sobrepasar los límites del concepto feminista y acabar comportándose de forma estúpida pensando que se está siendo igualitaria. De esto hablaremos en el último apartado más ampliamente.
 • Lucy: el alma feminista y revolucionaria que desde el primer momento observa que en su nuevo instituto predomina un ambiente machista que está gravemente normalizado. Recibe violentas confrontaciones con Mitchell. También lucha por los derechos de la raza negra y la libertad individual. Representa una parte muy importante de la película y de Moxie, el colectivo creado por Vivian para plantar cara a la situación. Sigue desde el primer momento las propuestas de Moxie para fomentar la revuelta y apoya sus ideas igualitarias. Siendo muy extrovertida y directa, es el personaje elemental en la lucha y la influencia principal para que Vivian siga con las diferentes versiones del fanzine.
 • CLAUDIA: Se trata de la mejor amiga de Vivian y una cara muy curiosa del feminismo. Mientras que el resto de sus compañeras grita sus motivos de lucha, ella tiene su propia manera de apoyar al colectivo y es tan silenciosa que en un principio Vivian piensa que no está a favor del movimiento. Puede que su introversión sea fortalecida por su situación familiar, ya que su madre es un poco estricta con ella y también micromachista. Ayuda en la legalización de Moxie en el instituto y muestra una evolución muy interesante, ya que al principio no se percata de los micromachismos y los normaliza en gran medida, como la mayoría del instituto.
 • KIERA Y AMAYA: son dos integrantes del equipo de fútbol femenino; Kiera es la capitana. Son dos de las pocas mujeres que, antes de Moxie, ya se percataban del mal comportamiento del instituto. Significan mucho para el movimiento y tienen un comportamiento luchador. Kiera compite contra Mitchell por una beca deportiva representando al colectivo femenino.
 • C.J: no es un personaje que aparezca demasiado, pero representa el colectivo transexual feminista en la película. La verdad es que la actriz que la interpreta también hace el mismo rol en la vida real, ya que se trata de una mujer transexual que ya salió anteriormente en obras de cine con su antigua apariencia física y desgraciada pero probablemente ya sufrió algunos problemas por ser quien era.
 • LISA: es la madre de Vivian. Es el detonante, de manera inconsciente, de la revuelta. Juega el papel de madre feminista y liberal que motiva la evolución mental de su hija. Es elemental en la película y el motivo de esta (ya que también es la directora).
 • MITCHELL: se interpreta como el antagonista del metraje. Se trata del capitán del equipo de fútbol americano que tiene una mentalidad complicada y cabezota, tratando de manera muy machista y violenta a las mujeres de su alrededor. Tiene confrontaciones con Lucy debido a sus diferencias. No presenta ninguna evolución significativa, ya que es un personaje muy desagradable y obsoleto durante toda la película. Está en contra del movimiento y de Moxie y comete errores muy grandes e imperdonables. Representa la figura del machista involutivo.
 • DIRECTORA MARLENE SHELLY: es la directora del instituto. Es un personaje muy importante, ya que representa el papel de la mujer machista en la película. Es esencial su rol para demostrar que no es cosa de hombres. Está muy a favor del equipo de fútbol masculino y fomenta inconscientemente que los jugadores sean intocables.
Anuncios

¿Cuál es la importancia de la música en la película?

La película tiene diferentes canciones a lo largo de sus escenas, pero hay una que todos sabemos que destaca: Rebel girl, de Bikini Kill.

Su letra es reivindicativa y feminista, como era de esperar. Es la canción más significativa del metraje, ya que suena de fondo en cada momento elemental. Además, es una canción cuya letra utilizaba Lisa para animar a Vivian a lo largo de su vida. Lisa repetía la frase: “con la cabeza bien alta“, que se repite en la canción y que tiene un significado de empoderamiento y fuerza femenina ante el posible caso de machismo.

Anuncios

¿Por qué considero que es importante verla?

No tenemos que normalizar ciertos comportamientos solo porque anteriormente fuesen normales: eso es lo que significa evolucionar. Cambiar la manera de ver las cosas y saber cuáles son correctas y cuáles han quedado obsoletas para hacer sentir cómodo nuestro alrededor y aumentar nuestro nivel de humanidad, que últimamente es escaso.

Considero que es muy importante detenerse a ver esta película y pensar al respecto. Creo que mucha gente debería intentar detectar los micromachismos de la pleícula y aprender de su mensaje: no conformarse. A pesar de que el metraje no es una obra de arte audiovisualmente hablando, nos quedamos con la parte importante: la ética.

Es una película simple, con un argumento simple y sin giros drásticos que lo conviertan en una obra de arte del cine, ya que se basa en un ambiente juvenil y académico y no contiene ficción ni aventura; pero el trasfondo es brutal. Las consecuencias de nuestros actos existen y pueden ser muy graves. Todos cometemos errores, pero la evolución mental es esencial y esta película nos muestra lo que ocurre al individuo que evoluciona y lo que sucede cuando no lo hace.

Puntuación: 4 de 5.


SUSCRÍBETE Y HAZNOS FELICES :))

Per a promoure la cultura i la informació comprovada, subscriu-te per 0,50 € al mes. Rebràs el contingut en la teua safata d’entrada (al correu electrònic) i ens faràs molt feliços.

Para promover la cultura y la información comprobada, suscríbete por 0,50 € al mes. Recibirás el contenido en tu bandeja de entrada (en el correo electrónico) y nos harás muy felices.

Si pel contrari no vols aportar cap quantitat de diners, pots rebre el contingut en la teua safata d’entrada d’igual manera subscrivin-te gratuïtament!

Si por el contrario no quieres aportar ninguna cantidad de dinero, ¡puedes recibir el contenido en tu bandeja de entrada de igual manera suscribiéndote gratuitamente!

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s