Resum 5-11: l’actualitat de la segona setmana d’abril

Acaba la segona setmana d’abril sense notícies de la Setmana Santa, sense multitudinàries processons però amb voluntat de poder gaudir de millors vacances el pròxim any. I per a complir aquesta voluntat es han de superar uns mínims d’incidència i de vacunació contra la COVID-19 que pareixen estar cada vegada més a prop. Així mateix, les previsions no són del tot optimistes i es troben amb dissonància amb la realitat, ja que complir amb el percentatge de vacunació desitjat per a l’estiu i tindre una incidència que permeta el foment del turisme i la mobilitat pareixen dues utopies.

Tendència ascendent en el nombre de casos de COVID-19

La tendència en Espanya és d’un 33% més, segons les dades facilitades per les administracions a data de 9 d’abril, ja que els caps de setmana no actualitzen. La Comunitat Valenciana segueix amb la tendència més baixa del país, 35 casos per cada 100.000 habitants, quasi la meitat que les dues comunitats autònomes que la segueixen (Balears amb 64 casos i Múrcia amb 68 casos).

Tanmateix, sols Astúries, Canàries i Melilla han aconseguit tindre una tendència descendent, mentre que Galícia es manté en 70 casos per cada 100.000 habitants. Les dues ciutats autònomes són les més afectades en l’actualitat, amb 510 casos per cada 100.000 habitants per a Melilla i 466 per a Ceuta. Les segueixen Navarra i Madrid amb 397 casos i 326 casos respectivament. La mitjana d’Espanya es troba en 183 casos, per davall de la xifra de 200 que marca una situació de perill i vulnerabilitat per al país.

Anuncios

La vacunació segueix avançant malgrat els problemes amb AstraZeneca

Espanya té suficients vacunes per a continuar vacunant els pròxims dies a espera de més dosis. Un 14,7% de les dosis encara no han sigut administrades, encara que hi ha territoris com Ceuta, Extremadura i el País Valencià que han administrat més del 90% de les dosis disponibles. El 15,1% de la població espanyola té ja, almenys, una dosi i un 6,49% ja compta amb la vacuna completa. Les dades estan actualitzades al passat dijous, per la qual cosa aquests percentatges seran una mica majors com que el divendres es realitzaren vacunacions.

Quatre comunitats autònomes (Andalusia, Catalunya, Madrid i el País Valencià) ja han superat el milió de dosis administrades, però es troben per davall de la mitjana espanyola en immunització com a conseqüència de ser quatre de les més poblades de l’estat. Per contra, Castella i Lleó i Astúries tenen quasi el 10% de la població immunitzada i entre ambdues no arriben al milió de dosis.

Els canvis en la vacuna d’AstraZeneca ha portat al rebuig de milers de ciutadans de tot el territori estatal. Ara mateix, la seua aplicació és per a persones d’entre 60 i 69 anys, però fins al passat dimecres era per a persones d’entre 60 i 65 anys, el que ha fet que més d’un 60% de la població madrilenya haja rebutjat la seua cita per a la vacunació, quan la setmana anterior la xifra era d’un 3%. Així mateix, en llocs com Aragó o Canàries, el rebuig de la vacuna ha sigut anecdòtic. En la Comunitat Valenciana el grup poblacional més enfocat per a AstraZeneca era el personal docent, del qual un 8% no ha acudit a la seua cita.

Noves mesures al País Valencià

La Generalitat Valenciana ha dictaminat noves mesures a partir del pròxim dilluns, entre les quals es troba la limitació a sis persones en els espais públics, i un màxim de dos nuclis de convivència en un mateix domicili. Les terrasses podran ocupar el 100% de la seua capacitat i un 30% dels interiors amb un màxim de sis persones per taula i fins a les sis de la vesprada.

Una mesura molt important per a moltes famílies és que les residències que estiguen immunitzades tindran millors condicions per a poder visitar-les. El confinament perimetral segueix per a tot el territori, amb limitació de mobilitat a partir de les 22.00 hores i obertura del comerç fins a les 20.00 hores. Les mesures estaran en vigor fins al pròxim 25 d’abril.

Cal recordar, xifres a escala estatal, que la vacunació ha blindat les residències de casos i morts de COVID-19. En dos mesos s’ha passat de 711 morts a dos morts setmanals, el que suposa un 99,7% menys de morts. El nivell de contagis ha caigut en un 98%, i en 12 autonomies no hi ha persones infectades a les residències. En el cas d’aquest territori, la xifra, tant de contagis com de morts, en l’última setmana ha sigut de zero persones.

Anuncios

El Partit Popular és amonestat per la Junta Electoral de Madrid

La Junta Electoral amonestà per tercera vegada a Isabel Díaz Ayuso, candidata del Partit Popular a Madrid, per utilitzar actes en els quals realitza la funció de presidenta de la Comunitat per a fer campanya electoral. La Junta la va advertir el passat 25 de març i el 8 d’abril. Dos dies després va haver de realitzar una tercera amonestació com a conseqüència d’aprofitar un acte en l’Hospital de La Paz de Madrid per a fer referència a les suposades gestes aconseguides.

Debat a la televisió pública madrilenya per a les passades eleccions autonòmiques de 2019

La Junta també ha demanat al Partit Socialista que retire la imatge d’Ángel Gabilondo, ja que la campanya electoral començarà el pròxim 17 d’abril. Aquest organisme també ha demanat a la formació de Pablo Iglesias que deixe d’utilitzar uns fullets per a promoure el vot per correu en què utilitza una foto d’Iglesias i d’Ayuso amb suposats mèrits i demèrits d’ambdós.

La Comunitat de Madrid no augmentarà la protecció per al 4-M

La Comunitat de Madrid plantejà una sèrie de mesures per als pròxims comicis del 4 de maig, però no té intenció de modificar-los i adaptar-los a una possible pujada de casos i d’incidència acumulada a aquest territori. La situació actual es troba amb 326 casos per cada 100.000 habitants i un 38% dels llits de les UCI ocupats.

Entre les mesures preses per la Generalitat de Catalunya es trobaren la utilització de Equips de Protecció Individual, sobretot per als moments en què tenien que votar les persones infectades per COVID-19

Les forces de l’oposició reclamen una major protecció per als electors i per a les persones que es trobaran en les taules tota la jornada electoral i proposen mesures com traure les taules al carrer en mesura que el barri i les condicions climatològiques ho permeten. Des del PSOE apunten al fet que la incidència acumulada per al 4-M pot ser superior a la que tenia Catalunya el passat mes de febrer. Altres mesures proposades són les de Unidas Podemos en què animen als votants a votar per correu. Així mateix, tant PSOE com Más Madrid, estan d’acord amb els protocols de protecció que planteja Conselleria per als comicis, basats en màscares FFP2, productes higienitzats i una pantalla de protecció (opcional), així com distància de seguretat entre els assistents.

Anuncios

Vallecas mostra el rebuig a Vox i Interior defensa el dispositiu policial plantejat per a l’acte

La dreta sols va aconseguir el 33% del vot de Vallecas en les passades eleccions, la qual cosa portà al fet que Vox iniciara la seua campanya per a les eleccions en el barri obrer de Vallecas, ja que els pronòstics electorals apunten a una pèrdua de vots de la formació d’Abascal en favor del Partit Popular. L’antifeixisme va eixir al carrer, es presentaren més manifestants que seguidors i Abascal va decidir acostar-se als manifestants perquè els electors no podien escoltar el seu discurs com a conseqüència del soroll. Açò va portar a la primera càrrega i a una sèrie d’actuacions policials que acabaren amb quatre detinguts, 17 agents amb contusions, un agent ferit i un diputat de Vox atés a un hospital per una suposada pedrada a una extremitat.

Rocío Monasterio, la candidata de Vox, demanà il·legalitzar tots els partits que no condemnaren els actes produïts a Vallecas. Un dels grans problemes de Vox és que es troba a quatre dècimes de no tindre representació política a Madrid, segons les enquestes, ja que per a tindre’n és necessari superar el 5% dels vots. Entre els motius que van portar a aquestes càrregues policials es troba l’actitud de Santiago Abscal. “Si Abascal no haguera fet de policia potser no hi hauria 21 agents ferits”, expliquen fonts policials al diari ABC. Des del Ministeri del Interior també assenyalen a aquesta actuació com a causant de la posada en risc del treball i integritat dels agents. Les mateixes fonts policials també afirmen que certs agents demanaren a Abascal que no passara el cordó policial, però no va fer cas a les ordres dels cossos de seguretat.

Anuncios
CASTELLANO

Resumen 5-11: la actualidad de la segunda semana de abril

Acaba la segunda semana de abril sin noticias de la Semana Santa, sin procesiones multitudinarias, pero con la voluntad de poder disfrutar de mejores vacaciones el próximo año. Y para cumplir con esta voluntad se tienen que superar unos mínimos de incidencia y de vacunación contra la COVID-19 que parecen estar cada vez más cerca. Asimismo, las previsiones no son del todo optimistas y se encuentran con disonancia con la realidad, ya que cumplir con el porcentaje de vacunación deseado para este verano y tener una incidencia que permita el impulso del turismo y la movilidad parecen dos utopías.

Tendencia ascendente en el número de casos de COVID-19

La tendencia en España es de un 33% más, según los datos facilitados por las administraciones a fecha de 9 de abril, ya que no actualizan durante el fin de semana. La Comunidad Valenciana sigue con la tendencia más baja del país, 35 casos por cada 100.000 habitantes, casi la mitad que las dos comunidades autónomas que la siguen (Baleares con 64 casos y Murcia con 68 casos).

A pesar de estas cifras, solo Asturias, Canarias y Melilla han conseguido tener una tendencia descendente, mientras que Galicia se mantiene con 70 casos por cada 100.000 habitantes. Las dos ciudades autónomas son las más afectadas en la actualidad, con 510 casos por cada 100.000 habitantes en Melilla y 466 en Ceuta. A estas les siguen Navarra y Madrid con 397 casos y 326 casos respectivamente. La media española se encuentra en 183 casos, por debajo de la cifra de 200 que marca una situación de peligro y vulnerabilidad para el país.

La vacunación sigue avanzando a pesar de los problemas con AstraZeneca

España tiene suficientes vacunas para seguir vacunando los próximos días a la espera de más dosis. Un 14’7% de las dosis todavía no se han administrado, aunque hay territorios como Ceuta, Extremadura y la Comunidad Valenciana que han administrado más del 90% de las dosis disponibles. El 15’1% de la población española tiene ya, al menos, una dosis y un 6’49% cuenta con la vacuna completa. Los datos están actualizados en fecha del pasado jueves, por lo que estos porcentajes serán mayores debido a que el viernes hubo vacunaciones.

Cuatro comunidades autónomas (Andalucía, Catalunya, Madrid y la Comunidad Valenciana) ya han superado el millón de dosis administradas, aunque se encuentran por debajo de la media española en la inmunización, ya que son cuatro de las más pobladas del estado. Castilla y León y Asturias tienen casi el 10% de la población inmunizada, aunque no suman un millón de dosis administradas entre ambas.

Los cambios en la vacuna de AstraZeneca han llevado al rechazo por parte de miles de ciudadanos en todo el territorio estatal. Ahora mismo, su aplicación es para personas de entre 60 y 69 años, pero hasta el pasado miércoles era para personas de entre 60 y 65 años, lo que ha hecho que más de un 60% de la población madrileña haya rechazado su cita para la vacunación, cuando la semana anterior la cifra era de un 3%. Asimismo, en sitios como Aragón o Canarias, el rechazo de la vacuna ha sido anecdótico. En la Comunidad Valenciana el grupo poblacional más enfocado para AstraZeneca era el personal docente, un 8% del cual ha rechazado la vacunación.

Anuncios

Nuevas medidas en la Comunidad Valenciana

La Generalitat Valenciana ha dictaminado nuevas medidas para el próximo lunes, entre las cuales se encuentra la limitación a seis personas en espacios públicos y un máximo de dos núcleos de convivencia en un mismo domicilio. Las terrazas podrán ocupar el 100% de su capacidad y un 30% de los interiores con un máximo de seis personas por mesa y hasta las seis de la tarde.

Una medida muy importante para muchas familias es que las residencias que estén inmunizadas tendrán mejores condiciones para poder visitarlas. El confinamiento perimetral sigue para todo el territorio con la limitación de movilidad a partir de las 22:00 horas y el cierre del comercio a las 20:00 horas. Las medidas estarán en vigor hasta el próximo 25 de abril.

Cabe recordar, cifras a nivel estatal, que la vacunación ha blindado las residencias de casos y muertes de COVID-19. En dos meses se ha pasado de 711 muertos a dos muertos semanales, lo que supone un 99’7% menos de muertes. El nivel de contagios ha descendido en un 98, y en 12 autonomías no hay personas infectadas en las residencias. En el caso de este territorio, la cifra tanto de contagios como de muertes en la última semana ha sido de cero personas.

El Partido Popular es amonestado por la Junta Electoral de Madrid

La Junta Electoral amonestó por tercera vez a Isabel Díaz Ayuso, candidata del Partido Popular en Madrid, por utilizar actos, en los que realiza la función de presidenta de la Comunidad, para hacer campaña electoral. La Junta le advirtió el pasado 25 de marzo y el 8 de abril. Dos días después tuvo que realizar una tercera amonestación como consecuencia de aprovechar un acto en el Hospital de La Paz de Madrid para hacer referencia a los supuestos logros conseguidos durante su mandato.

Debate en la televisión pública madrileña para las elecciones autonómicas de 2019

La Junta también ha pedido al Partido Socialista que retire la imagen de Ángel Gabilondo, ya que la campaña electoral empezará el próximo 17 de abril. Este organismo también ha pedido a la formación de Pablo Iglesias que deje de utilizar unos folletos para promover el voto por correo en los que utiliza una foto de Iglesias y de Ayuso con supuestos méritos y deméritos de ambos.

Anuncios

La Comunidad de Madrid no aumentará la protección para el 4-M

La Comunidad de Madrid planteó una serie de medidas para los próximos comicios del 4 de mayo, pero no tiene intención de modificarlos y adaptarlos a una posible subida de casos y de incidencia acumulada en este territorio. La situación actual se encuentra en 326 casos por cada 100.000 habitantes y un 38% de las camas de las UCI ocupadas.

Entre las medidas tomadas por la Generalitat de Catalunya se encontraba la utilización de Equipos de Protección Individual, sobre todo para los momentos en los que las personas infectadas por COVID-19 tenían que votar.

Las fuerzas de la oposición reclaman una mayor protección para los electores y para las personas que se encontrarán en las mesas toda la jornada electoral y proponen medidas como sacar las mesas a la calle en la medida de lo posible. Desde el PSOE apuntan a que la incidencia acumulada para el 4-M puede ser superior a la que tenía Catalunya el pasado mes de febrero. Otras medidas propuestas son las de Unidas Podemos, que animan a los votantes a votar por correo. Asimismo, tanto el PSOE como Más Madrid, están de acuerdo con los protocolos que plantea Consejería para los comicios, basado en mascarillas FFP2, productos higienizantes y una pantalla de protección (opcional), así como distancia de seguridad entre los asistentes.

Vallecas muestra el rechazo a Vox e Interior defiende el dispositivo policial planteado para el acto

La derecha solo consiguió el 33% del voto de Vallecas en las pasadas elecciones, lo que llevó a que Vox iniciase su campaña para las elecciones en este barrio obrero, ya que los pronósticos electorales apuntan a una pérdida de votos de la formación de Abascal en favor del Partido Popular. El antifascismo salió a la calle, se presentaron más manifestantes que seguidores y Abascal decidió acercarse a los manifestantes porque los electores no podían escuchar su discurso debido al ruido. Esto llevó a la primera carga y a una serie de actuaciones policiales que acabaron con cuatro detenidos, 17 agentes con contusiones, un agente herido y un diputado de Vox atendido en un hospital por una supuesta pedrada en una extremidad.

Rocío Monasterio, la candidata de Vox, pidió ilegalizar todos los partidos que no condenaran los actos producidos en Vallecas. Uno de los grandes problemas de Vox es que se encuentra a cuatro décimas de no tener representación política en Madrid, según las encuestas, ya que para tener representación es necesario superar el 5% de los votos. Entre los motivos que llevaron a estas cargas policiales se encuentra la actitud de Santiago Abascal. “Si Abascal no hubiese hecho de policía es probable que no hubiese 21 agentes heridos”, explicaban fuentes policiales al diario ABC. Desde el Ministerio del Interior también apuntan a esta actuación como causante de poner en riesgo el trabajo y la integridad de los agentes. Las mismas fuentes policiales también afirmaron que ciertos agentes pidieron a Abascal que no pasara el cordón policial, pero no hizo caso de las órdenes de los cuerpos de seguridad.

Anuncios
Anuncios

SUSCRÍBETE POR 0,50 € AL MES

Per a promoure la cultura i la informació comprovada, subscriu-te per 0,50 € al mes. Rebràs el contingut en la teua safata d’entrada (al correu electrònic) i ens faràs molt feliços.

Para promover la cultura y la información comprobada, suscríbete por 0,50 € al mes. Recibirás el contenido en tu bandeja de entrada (en el correo electrónico) y nos harás muy felices.

Si pel contrari no vols aportar cap quantitat de diners, pots rebre el contingut en la teua safata d’entrada d’igual manera subscrivin-te gratuïtament!

Si por el contrario no quieres aportar ninguna cantidad de dinero, ¡puedes recibir el contenido en tu bandeja de entrada de igual manera suscribiéndote gratuitamente!

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s