Va ser la revolució agrícola un avanç per a la nostra espècie?

VALENCIÀ / CATALÀ

Vaja, durant milions d’anys, els nostres ancestres s’alimentaven recol·lectant plantes i caçant animals salvatges. Tot això va canviar amb l’arribada de la domesticació: fa aproximadament uns deu mil anys, aquells nòmades van començar a dedicar-se amb cura a manipular la vida d’unes certes plantes i determinats animals. D’aquesta manera, va començar el que es coneix com a “Revolució Agrícola“. De fet, tal com assenyala Harari en el seu llibre Sapiens: “més del noranta per cent de les calories que alimenten la humanitat procedeixen del grapat de plantes que els nostres avantpassats van domesticar entre 9500 i 3500 aC: blat, arròs, patates, mill i ordi”.

D’aquesta manera, en els punts estratègics del globus que permeten la domesticació, es va substituir gradualment la caça i la recol·lecció per l’agricultura i la ramaderia. Pobles de Centreamèrica van domesticar el blat de moro; els xinesos, l’arròs; els sud-americans van aconseguir controlar a les patates; i en Nova Guinea, plàtans i canyes de sucre, entre moltes altres. Aquest fet ha estat analitzat per la majoria dels estudiosos com el gran avanç humà.

Anuncios

Tanmateix, no hi ha cap evidència que això fora així. És més, es pot sostindre empíricament que l’agricultura ens va portar enormes problemes de salut. El nostre cos no estava condicionat a les llargues jornades de treball: “la nostra columna vertebral, els genolls, el coll i l’arc dels peus van pagar el preu” tal com exposa Harari en Sapiens. El blat ens va permetre créixer en número però va rebaixar dràsticament les nostres esperances i felicitat. Ens convertim en els seus esclaus, sempre a l’aguait que el bon blat estiguera en bones condicions, apartant les males herbes, amb tot el nostre treball. Si ja ho va dir Bohannan, per a estranys, nosaltres!

Així doncs, podem afirmar que, encara que l’agricultura ens va ajudar a créixer en número exponencialment, va disminuir de manera vital el nostre benestar. O potser hi ha algú que pensa que un pagés asiàtic de la dinastia Qin, amb una jornada incessant cuidant l’arròs, és més bona que la del caçador-recol·lector, amb una reconfortant dieta i una rutina inexistent?

Anuncios

La revolució agrícola ens va proporcionar tecnologia més eficaç per a créixer en número, convertint-se en el nostre parany de ratolins, però ens va separar de la nostra condició. Igualment, amb el pas dels segles, l’Homo sapiens ha superat tot aquest malestar.

Tal com exposa Zizek: “la mateixa llança que et fereix és la que et sana”, en al·lusió al Nou Testament de la *Bíblia. L’onada de revolucions industrials han vingut per a alliberar l’humà del jou que ell mateix s’havia imposat, per a aconseguir aquest temps lliure tan necessari per a l’activitat científica i ciutadana.

Anuncios

CASTELLANO

¿Fue la revolución agrícola un avance para nuestra especie?

Vaya, durante millones de años, nuestros ancestros se alimentaban recolectando plantas y cazando animales salvajes. Todo esto cambió con la llegada de la domesticación: hace aproximadamente unos diez mil años, aquellos nómadas empezaron a dedicarse con esmero a manipular la vida de ciertas plantas y determinados animales. De este modo, empezó lo que se conoce como “Revolución Agrícola”. De hecho, tal y como señala Harari en su libro Sapiens: “más del noventa por ciento de las calorías que alimentan a la humanidad proceden del puñado de plantas que nuestros antepasados domesticaron entre 9500 y 3500 a.C: trigo, arroz, patatas, mijo y cebada”. 

De este modo, en los puntos estratégicos del globo que permiten la domesticación, se sustituyó paulatinamente la caza y la recolección por la agricultura y la ganadería. Pueblos de Centroamérica domesticaron el maíz; los chinos, el arroz; los sudamericanos lograron controlar a las patatas; y en Nueva Guinea, plátanos y cañas de azúcar, entre otras muchas. Este hecho ha sido analizado por la mayoría de los estudiosos como el gran avance humano.

Anuncios

Sin embargo, no hay ninguna evidencia de que esto fuera así. Es más, se puede sostener empíricamente que la agricultura nos trajo enormes problemas de salud. Nuestro cuerpo no estaba condicionado a las largas jornadas de trabajo: “nuestra columna vertebral, las rodillas, el cuello y el arco de los pies pagaron el precio” tal y como expone Harari en Sapiens. El trigo nos permitió crecer en número pero disminuyó drásticamente nuestras esperanzas y felicidad. Nos convertimos en sus esclavos, siempre al acecho de que el buen trigo estuviera en buenas condiciones, apartando los hierbajos, con todo nuestro trabajo. Si ya lo dijo Bohannan, ¡para raros nosotros!

Así pues, podemos afirmar que, aunque la agricultura nos ayudó a crecer en número exponencialmente, disminuyó de forma vital nuestro bienestar. ¿O acaso hay alguien que piensa que un campesino asiático de la dinastía Qin, con una jornada incesante cuidando el arroz, es más buena que la del cazador-recolector, con una reconfortante dieta y una rutina inexistente? 

Anuncios

La revolución agrícola nos proporcionó tecnología más eficaz para crecer en número, convirtiéndose en nuestra trampa de ratones, pero nos separó de nuestra condición.

Igualmente, con el paso de los siglos, el Homo Sapiens ha superado todo ese malestar. Tal y como expone Zizek: “la misma lanza que te hiere es la que te sana”, en alusión al Nuevo Testamento de la Bíblia. La oleada de revoluciones industriales han venido para liberar al humano del yugo que él mismo se había impuesto, para conseguir ese tiempo libre tan necesario para la actividad científica y ciudadana. 

Anuncios

Per a promoure la cultura i la informació comprovada, subscriu-te per 0,50 € al mes. Rebràs el contingut en la teua safata d’entrada (al correu electrònic) i ens faràs molt feliços.

Para promover la cultura y la información comprobada, suscríbete por 0,50 € al mes. Recibirás el contenido en tu bandeja de entrada (en el correo electrónico) y nos harás muy felices.

Si pel contrari no vols aportar cap quantitat de diners, pots rebre el contingut en la teua safata d’entrada d’igual manera subscrivin-te gratuïtament!

Si por el contrario no quieres aportar ninguna cantidad de dinero, ¡puedes recibir el contenido en tu bandeja de entrada de igual manera suscribiéndote gratuitamente!

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s