Resum 22-28: l’actualitat de l’última setmana de març

En un mes en què l’actualitat habitual era l’inici de la primavera i la festa de les falles i la magdalena, aquest any hem vist un predomini de les notícies de caràcter polític i sanitari. A Madrid comença en breu la campanya cap a la presidència de la Comunitat de Madrid, però encara hi ha qüestions a aclarir a altres comunitats autònomes, on Ciudadanos es troba entre el Partit Socialista i el Partit Popular mentre perd algunes figures destacades com és el cas de Toni Cantó.

Anuncios

Espanya comença a aumentar la incidència de casos per COVID-19

Hi han diversos indicis que indiquen que l’estat espanyol es troba en una fase de pujada (per ara poc pronunciada) de la incidència de casos per COVID-19, amb una xifra de 134,08 casos per cada 100.000 habitants. És una situació que es troba amb consonància amb la resta dels països europeus. De fet, la incidència acumulada d’Espanya és molt menor que a la resta d’Europa, i dins d’aquest estat, destaca el País Valencià amb una taxa de 28,5 casos per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies i de poc més de 12 casos per cada 100.000 habitants en els últims 7 dies, per la qual cosa aquesta comunitat autònoma encara es troba en descens.

Entre els motius de la diferència entre aquesta regió i la resta de l’estat trobem la diferència de les restriccions entre comunitats autònomes com Madrid i la Comunitat Valenciana; l’alt nombre de positius en la tercera onada al País Valencià, que ha immunitzat a gran quantitat de persones; i, segons el president de la Generalitat, Ximo Puig, el bon comportament de la ciutadania valenciana.

Gràfic de dades a l’estat espanyol i a la Comunitat Valencia | RTVE

La setmana que ve comença la setmana santa, és per això que cada comunitat autònoma ha decidit gestionar la pandèmia d’una manera diferent segons el turisme, la incidència acumulada, les previsions, els tipus de restriccions, etc. Al País Valencià trobem diverses ciutats costaneres que s’han blindat davant l’arribada de turistes, ja que han incrementat els controls policials per tal d’evitar l’entrada de persones que viuen a altres punts d’Espanya i tenen una segona residència al País Valencià.

Països com Alemanya, han anunciat un estricte confinament per a les pròximes setmanes coincidint amb la Setmana Santa pel fet que es troben en una situació “molt greu”. El passat dimarts, la incidència d’Alemanya estava en 108 casos per cada 100.000 habitants, quasi el doble que el mes anterior. Si ho comparem amb dades d’aquest mateix dia a Espanya, la diferència és de 45’5 casos per cada 100.000 habitants en incidència acumulada a 7 dies. En aquest país, la gran majoria de casos són provocats per la variant britànica. Respecte a les mesures, entre el dia 1 i 5, els supermercats sols podran obrir el dia 3, la resta del comerç tancarà tots els dies. No es podrà realitzar cap altre acte religiós de forma presencial.

Anuncios

Europa pot estar immunitzada el proper juliol

La Comissió Europea està accelerant el subministrament de la vacuna per a la COVID-19 i considera que per al 14 de juliol, com a data arbitrària i simbòlica, la immunitat podrà ser una realitat a tota Europa. També, el responsable del mercat interior, Breton, afirmà que Europa tindrà un creixement del nombre de vacunes i de la seua regularitat en la producció des de les 55 fàbriques que estan produint dosis per a Europa. Així mateix, Breton considera que la Unió Europea no necessita la vacuna russa Spútnik V, ja que amb els contractes firmats actualment hi ha suficient per a cobrir a tota la població.

Alguns països europeus han mostrat interés a comprar-la pel seu propi compte, però en el cas espanyol no es vacunaran amb dosis que no passen el filtre de la EMA, i Rússia encara no ha demanat passar aquest filtre de manera formal, per la qual cosa se suposa que amb AstraZeneca, Pfizer i Janssen s’immunitzarà a la població espanyola.

Respecte a la Janssen, aprovada fa unes setmanes, Espanya rebrà 5,5 milions de dosis en els pròxims tres mesos, el que permetrà immunitzar a quasi un 12% de la població. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, considera que l’objectiu de tindre al 70% de la població vacunada es pot aconseguir. La majoria d’aquestes vacunes, 3,9 milions, es rebran el mes de juny.

Anuncios

PSOE, Ciudadanos i Podemos aconsegueixen l’Ajuntament de Múrcia després de 26 anys de govern del PP

A diferència de territoris com la mateixa comunitat autònoma de Múrcia i Castella i Lleó, a l’Ajuntament de Múrcia ha triomfat la moció de censura presentada pel PSOE, Ciudadanos i Podemos, el que ha permés obtindre a aquestes forces l’alcaldia d’una ciutat que ha estat 26 anys governada pel Partit Popular. Els 15 escons que sumen les tres forces han sigut suficients per a acabar amb el PP, encara que es tenia cert temor com a conseqüència del transfuguisme present al govern autonòmic.

El nou alcalde de la ciutat és el socialista José Antonio Serrano, qui ha justificat la moció com un acte per “recuperar una gestió impecable, transparent i eficaç per a aquest Ajuntament”. En el seu discurs ha parlat sobre l’actuació davant la pandèmia i sobre com es deuen tractar les pedanies de la ciutat: “cal abandonar el maltractament a les pedanies, com si foren un destorb”. També es coneix que aquest Govern té la intenció d’acabar la legislatura. “Hem de fer el treball de quatre anys en dos”, ha explicat Serrano als mitjans de comunicació.

Anuncios

Isabel Díaz Ayuso posa condicions per a acudir a un debat electoral

La presidenta de la Comunitat de Madrid sols participarà en un debat, ja que ella té treball com a presidenta, a diferència d’altres candidats a la presidència. Segons informa elDiario.es, l’equip d’Ayuso busca alternatives a Telemadrid per a realitzar el debat. La televisió pública madrilenya i la candidata mai s’han portat bé, i la mateixa Ayuso afirmà ser l’única presidenta que tenia una televisió que la criticava. La situació actual de la televisió és d’asfíxia econòmica. La televisió va proposar un debat per al 29 d’abril amb un moderador determinat, però des del PP creuen que la data hauria de ser més abans i que “el normal” és consultar abans a qui té el poder.

Passat debat electoral a la Comunitat de Madrid

La preferència de la presidenta és Vicente Vallés i un debat al grup Atresmedia, encara que el seu entorn ha contactat a l’Acadèmia de la Televisió perquè organitze el debat amb l’argument de què és una qüestió que afecta a tot el territori nacional. A més, tot indica que s’evitarà la presència d’Ayuso a la majoria de debats, ja que un dels temes que es considera des de Gènova que va fer perdre poder en les catalanes fou el de la corrupció, i prefereixen no tocar aquest tema abans de les eleccions. No està confirmat que acudisca un representant del partit en lloc d’ella. Un altre motiu per a la seua absència és que hi ha candidats amb més experiència als debats i Ayuso no acaba d’adaptar-se a aquests tipus de debats.

Anuncios

Toni Cantó serà el número cinc per Madrid en les llistes d’Ayuso

Encara que fa una setmana us explicàvem que el ex diputat de Ciudadanos havia deixat la política per a tornar al món de la interpretació, Toni Cantó serà el número cinc per Madrid en les llistes del Partit Popular, encara que la seua candidatura encara trontolla com a conseqüència del seu empadronament. La decisió recau en la Junta Electoral, que haurà de decidir si accepta la presència de Cantó en els comicis, ja que el valencià es va empadronar fa uns dies a Madrid i la llei electoral estableix que els candidats deuen figurar al cens dos mesos abans de la convocatòria.

Segons aquest tuit, la presidenta de la Comunitat de Madrid ha elegit a Cantó per la integració
Anuncios

Els carrers d’Oviedo recuperen les denominacions feixistes

El Govern de la passada legislatura a Oviedo canvià els carrers amb noms feixistes i franquistes fent complir la Llei de Memòria Històrica de 2007, que diu que als carrers no poden haver-hi aquestes denominacions ni símbols que enaltisquen el feixisme. Tanmateix, l’Hermandad de Defensores d’Oviedo, junt amb el Partit Popular va fer un recurs i el Jutjat número tres d’Oviedo els donà la raó com a conseqüència de “falta d’objectivitat” i “pluralisme” tant en la presa de decisió dels nous noms, com en el comité d’assessorament. L’Ajuntament de la capital deixà passar el temps i ara, el nou govern del PP i Ciudadanos, ha decidit retornar aquests noms als carrers. Si més no, aquestes noves plaques no haurien de durar molt de temps als carrers, ja que la llei autonòmica de Memòria Democràtica prohibeix l’exhibició d’insígnies, plaques o objectes que enaltisquen el colp d’estat militar del 1936 i el franquisme.

Anuncios

El canal de Suez estarà bloquejat de manera indefinida

El responsable del canal de Suez ha reconegut que desconeix quan el canal podrà ser desbloquejat, després què el passat dia 23 de març un vaixell pegara contra un dels límits d’aquest i es desplaçara fins eliminar qualsevol opció de pas al mateix canal. Tanmateix, s’ha mostrat optimista i creu que amb l’ajuda dels remolcadors i dels equips d’excavació, es podrà resoldre la situació prompte. Aquest vaixell de mercaderies, amb 18.300 contenidors al seu interior, podria ser descarregat parcialment per tal de fer més fàcil les feines de rescat.

Canal de Suez

Aquest fet portarà a certes investigacions, però abans d’aquestes és impossible determinar quina ha sigut la causa de l’accident, segons el responsable del canal. Ara bé, podria deure’s a un error tècnic o humà agreujat per la tempesta de sorra que hi havia en aquells moments.

Anuncios


CASTELLANO

Resumen 22-28: la actualidad de la última semana de marzo

En un mes donde la actualidad habitual era el inicio de la primavera y la fiesta de las fallas y la magdalena, este año hemos visto un predominio de las noticias de tipo político y sanitario. En Madrid empieza en breves la campaña hacia la presidencia de la Comunidad de Madrid, pero todavía hay cuestiones que deben aclarar en otras comunidades autónomas, donde Ciudadanos se encuentra entre el Partido Socialista y el Partido Popular, mientras pierde otras figuras destacadas como es el caso de Toni Cantó.

Anuncios

España empieza a aumentar la incidencia de casos por COVID-19

Hay varios incidios que indican que el estado español se encuentra en una fase de subida (por ahora poco pronunciada) de la incidencia de casos por COVID-19, con una cifra de 134’08 casos por cada 100.000 habitantes. Se trata de una situación que se encuentra en consonancia con el resto de los países europeos. De hecho, la incidencia acumulada de España es muy menor que en el resto de Europa y dentro de este estado destaca la Comunidad Valenciana, con una tasa de 28’5 casos por cada 100.000 habitantes en los últimos 14 días y de poco más de 12 casos por cada 100.000 habitantes en los últimos 7 días, por lo cual esta comunidad autónoma todavía se encuentra en descenso.

Entre los motivos de la diferencia entre esta región y el resto del estado, encontramos la diferencia de las restricciones entre comunidades autónomas como Madrid y la Comunidad Valenciana; el alto número de positivos en la tercera ola en la Comunidad Valenciana, que ha inmunizado a gran cantidad de personas; y según el presidente de la Generalitat, Ximo Puig, el buen comportamiento de la ciudadanía valenciana.

La semana que viene empieza la semana santa, es por ello que cada comunidad autónoma ha decidido gestionar la pandemia de una forma diferente según el turismo, la incidencia acumulada, las previsiones, el tipo de restricciones, etc. En el caso valenciano, encontramos varias ciudades costeras que se han blindado frente a la llegada de turistas, ya que han incrementado el número de controles policiales para evitar la entrada de personas que viven en otros puntos de España y tienen una segunda resistencia en esta zona.

Países como Alemania, han anunciado un estricto confinamiento para las próximas semanas coincidiendo con la Semana Santa debido a que se encuentran en una situación “muy grave”. El pasado martes, la incidencia de Alemania estaba en 108 casos por cada 100.000 habitantes, casi el doble que el mes anterior. Si lo comparamos con los datos de este mismo día en España, la diferencia es de 45’5 casos por cada 100.000 habitantes en incidencia acumulada a 7 dias. En este país, la mayoría de los casos están provocados por la variante británica. Respecto a otras medidas, entre el día 1 y 5, los supermercados solo podrán abrir el día 3 y el resto del comercio cerrará todos los días. Además, no se podrá realizar ningún acto religioso de forma presencial.

Anuncios

Europa puede estar inmunizada el próximo julio

La Comisión Europea está acelerando el suministro de la vacuna para la COVID-19 y considera que para el 14 de julio, como fecha arbitraria y simbólica, la inmunización podrá ser una realidad en toda Europa. También, el responsable del mercado interior, Breton, afirmó que Europa tendrá un crecimiento del número de vacunas y de su regularidad en la producción desde las 55 fábricas en las que se están produciendo dosis para Europa. Así mismo, Breton considera que la Unión Europea no necesita la vacuna rusa Spútnik V, ya que con los contratos firmados actualmente hay suficiente como para cubrir a toda la población.

Algunos países europeos han mostrado interés en comprarla por su propia cuenta, pero en el caso español no se va a vacunar con dosis que no pasen el filtro de la EMA, y Rusia todavía no ha pedido pasar este filtro de manera formal, por lo que se supone que con la AstraZeneca, Pfizer y Janssen se inmunizará a toda la población española.

Respecto a la Janssen, aprobada hace unas semanas, España recibirá 5’5 millones de dosis en los próximos tres meses, lo que permitirá inmunizar a casi un 12% de la población. La ministra de Sanidad, Carolina Darias, considera que el objetivo de tener un 70% de la población vacunada se puede conseguir. La mayoría de estas vacunas, 3’9 millones, se recibirán el próximo mes de junio.

Anuncios

PSOE, Ciudadanos y Podemos consiguen el Ayuntamiento de Murcia tras 26 años de gobierno del PP

A diferencia de territorios como la propia comunidad autónoma de Murcia y Castilla y León, en el Ayuntamiento de Murcia ha triunfado la moción de censura presentada por PSOE, Ciudadanos y Podemos, lo que ha permitido obtener a estas fuerzas la alcaldía en una ciudad que ha estado 26 años gobernada por el Partido Popular. Los 15 escaños que suman las tres fuerzas han sido suficientes como para acabar con el PP, aunque se tenía cierto temor debido al transfuguismo presente en el gobierno autonómico.

El nuevo alcalde de la ciudad es el socialista José Antonio Serrano, quien ha justificado la moción como un acto para “recuperar una gestión impecable, transparente y eficaz para este Ayuntamiento”. En su discurso ha hablado sobre la actuación frente a la pandemia y sobre cómo se deben tratar las pedanías de la ciudad: “hay que abandonar el maltrato a las pedanías, como si fueran un estorbo”. También se conoce que este Gobierno tiene la intención de acabar la legislatura. “Tenemos que hacer el trabajo de cuatro años en dos”, ha explicado Serrano a los medios de comunicación.

Anuncios

Isabel Díaz Ayuso pone condiciones para acudir a un debate electoral

La presidenta de la Comunidad de Madrid solo participará en un debate, ya que ella tiene trabajo como presidenta, a diferencia de otros candidatos a la presidencia. Según informa elDiario.es, el equipo de Ayuso busca alternativas a Telemadrid para realizar el debate. La televisión pública madrileña y la candidata nunca se han llevado bien y la propia Ayuso afirmó ser la única presidenta que tenía una televisión que la criticaba. La situación actual de la televisión es de asfixia económica. La televisión propuso un debate para el 29 de abril con un moderador determinado, pero desde el PP creen que la fecha debería ser antes y que “lo normal” es consultar antes a quien ostenta el poder.

La preferencia de la presidenta es Vicente Vallés y un debate en el grupo Atresmedia, aunque su entorno ha contactado a la Academia de la Televisión para que organice el debate con el argumento de que es una cuestión que afecta a todo el territorio nacional. Además, todo indica que se evitará la presencia de Ayuso en la mayoría de debates, ya que uno de los temas que se considera desde Génova que hizo perder poder en las catalanas fue el de la corrupción y prefieren no tocar este tema antes de las elecciones. No está confirmado que acuda un representante del partido en su lugar. Otro motivo para su ausencia es que hay candidatos con más experiencia en los debates y Ayuso no acaba de adaptarse a este tipo de debates.

Anuncios

Toni Cantó será el número cinco por Madrid en las listas de Ayuso

Aunque hace una semana os explicábamos que el ex diputado de Ciudadanos había dejado la política para volver al mundo de la interpretación, Toni Cantó será el número cinco por Madrid en las listas del Partido Popular, aunque su candidatura todavía no está confirmada como consecuencia de su empadronamiento. La decisión recae en la Junta Electoral, que tendrá que decidir si acepta la presencia de Cantó en los comicios, ya que el valenciano se empadronó hace unos días en Madrid y la ley electoral establece que los candidatos deben figurar en el censo dos meses antes de la convocatoria.

Anuncios

Las calles de Oviedo recuperan las denominaciones fascistas

El Gobierno de la pasada legislatura en Oviedo cambió las calles con nombres fascistas y franquistas, cumpliendo así con la Ley de Memoria Histórica de 2007, que dice que en las calles no pueden haber estas denominaciones ni símbolos que enaltezcan el fascismo. Asimismo, la Hermandad de Defensores de Oviedo, junto con el Partido Popular emitió un recurso y el Juzgado número tres de Oviedo les dio la razón como consecuencia de “falta de objetividad” y “pluralismo” tanto en la toma de la decisión de los nuevos nombres, como en el comité de asesoramiento. El Ayuntamiento de la capital dejó pasar el tiempo y ahora, el nuevo gobierno del PP y Ciudadanos, ha decidido volver a poner estos nombres a las calles. Aún así, estas placas no deberían durar mucho tiempo en las calles, ya que la ley autonómica de Memoria Democrática prohíbe la exhibición de insignias, placas u objetos que enaltezcan el golpe de estado militar del 1936 y el franquismo.

Anuncios

El canal de Suez estará bloqueado de forma indefinida

El responsable del canal de Suez ha reconocido que desconoce cuándo el canal podrá ser desbloqueado, después de que el pasado 23 de marzo, un barco pegase contra uno de los límites de este y se desplazara hasta eliminar cualquier opción de paso al propio canal. Asimismo, se ha mostrado optimista y cree que con la ayuda de los remolcadores y de los equipos de excavación, se podrá resolver la situación pronto. Este barco de mercancías, con 18.300 contenedores en su interior, podría ser descargado parcialmente para así hacer más fácil las labores de rescate.

Este hecho llevará a ciertas investigaciones, pero antes de estas es imposible determinar cuál ha sido la causa del accidente, según explica el responsable del canal. Ahora bien, podría ser debido a un error técnico o humano agravado por la tormenta de arena que había en el momento en el que se produjo el accidente.

Anuncios
Anuncios

Per a promoure la cultura i la informació comprovada, subscriu-te per 0,50 € al mes. Rebràs el contingut en la teua safata d’entrada (al correu electrònic) i ens faràs molt feliços.

Para promover la cultura y la información comprobada, suscríbete por 0,50 € al mes. Recibirás el contenido en tu bandeja de entrada (en el correo electrónico) y nos harás muy felices.

Si pel contrari no vols aportar cap quantitat de diners, pots rebre el contingut en la teua safata d’entrada d’igual manera subscrivin-te gratuïtament!

Si por el contrario no quieres aportar ninguna cantidad de dinero, ¡puedes recibir el contenido en tu bandeja de entrada de igual manera suscribiéndote gratuitamente!

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s