La cara psicològica del maltracte: el cas de Rocío Carrasco

VALENCIÀ / CATALÀ

Contar la veritat per a seguir viva (originalment en castellà, Contar la verdad para seguir viva) és el nom de la nova docu-sèrie protagonitzada per Rocío Carrasco, filla de Rocío Jurado. El diumenge 21, es van emetre els dos primers episodis i van crear polèmica en diferents aspectes. Primerament, ha destacat per com ha sigut la vida que ningú imaginava d’un personatge públic com és Rocío Carrasco amb el seu exmarit, l’exagent de la Guàrdia Civil Antonio David Flores. D’altra banda, també s’ha popularitzat l’assumpte del maltracte psicològic i la revictivimització i s’ha qüestionat la seua visibilitat entre els altres tipus de violència masclista.

@rocioseguirviva: TW

Aquest documental de huit episodis emés per Telecinco ha visibilitzat, degut al testimoniatge d’una dona famosa i l’horari de màxima audiència, aspectes que es consideraven més amagats de la violència masclista. Rocío Carrasco conta, amb música de piano de fons, que el seu exmarit Antonio David Flores infligia mal psicològic sobre ella des dels inicis de la relació. Aquestes paraules han provocat que el mecanisme mental de moltes persones s’active automàticament pensant en les seues pròpies vides.

Com ja hem dit, aquest metratge deixa a la vista el maltracte psicològic i la revictimització. Mentre que la victimització primària és un conseqüència derivada de l’abús i la persona sent que són vulnerats els seus drets com a humana i per allò assumeix el rol de víctima, la revictimització (o victimització secundària) és la resposta que dona el sistema a aquesta víctima. Açò provoca que la persona torne a viure mentalment el moment traumàtic i assumisca de nou el mateix paper. En la revictimització, la persona que ha patit aquesta violència és també víctima del sistema i la seua incomprensió.

Anuncios

A banda de la revictimització, Carrasco també declara que va existir la violència física. “Ell em va tirar del cabell i em va pegar amb el cap contra la taula”, conta en un dels episodis. A més, en un moment del documental, ella revela que es va intentar suïcidar quan va saber que la seua filla anava a defendre el pare en televisió en GH VIP. Ha explicat que pateix un síndrome ansiós depressiu des d’una dècada enrere i fins i tot Irene Montero, ministra d’Igualtat, ha eixit en la seua defensa amb les següents paraules: “El testimoni de Rocío Carrasco és el d’una víctima de violència de gènere. Quan una dona denuncia públicament la violència pot ser qüestionada o ridiculitzada, per això és important el recolzament”.

Importància de la docu-sèrie

I ara bé, per què és tan important aquesta docu-sèrie? A banda que la protagonista és una dona amb cert nivell de fama, aquest metratge ha sorprés els espectadors per una raó molt simple: Rocío Carrasco trenca amb la visió de la dona maltractada que es té en l’actualitat.

La violència masclista no entén d’edat, de fama ni qualsevol altre tret. Ningú podia imaginar que una persona com Rocío Carrasco podia haver passat per aquesta violència que ella mateixa conta perquè no és la imatge mental que tenim d’una persona que podia haver patit maltracte per part del seu exmarit.

Conseqüències: què ha passat amb Telecinco?

Telecinco, i açò és públic, portava lapidant Rocío Carrasco durant molt de temps. Açò fou degut a que “triaren” recolzar Antonio David Flores, ja que era col·laborador d’un dels seus programes, Sálvame. No obstant, ha sorprés molt que Telecinco emetera Contar la verdad para seguir viva, ja que deixa clar que en aquesta situació s’ha col·locat a favor de Rocío Carrasco.

I no només això, sinó que, després de les declaracions de la dona, Antonio David Flores fou acomiadat de Mediaset España i per tant del programa.

Com es pot tornar a vore els capítols emesos el diumenge?

Feu clic en aquest link: Veure la docusèrie.


Anuncios

LA CARA PSICOLÓGICA DEL MALTRATO: EL CASO DE ROCÍO CARRASCO

CASTELLANO
Imagen de Rocío Carrasco en su documental. Semana.es

Contar la verdad para seguir viva es el nombre de la nueva docuserie protagonizada por Rocío Carrasco, hija de Rocío Jurado. El domingo 21, se emitieron los dos primeros episodios de ocho y crearon polémica en diferentes aspectos. Primeramente, ha destacado por cómo ha sido la vida que nadie imaginaba de un personaje público como es Rocío Carrasco con su exmarido, el exagente de la Guardia Civil Antonio David Flores. Por otro lado, también se ha popularizado el asunto del maltrato psicológico y la revictimización y se ha cuestionado su visibilidad entre los otros tipos de violencia machista.

@rocioseguirviva: TW

Este documental de ocho episodios emitido por Telecinco ha visibilizado, debido al testimonio de una mujer famosa y el horario de máxima audiencia, aspectos que se consideraban más escondidos de la violencia machista. Rocío Carrasco cuenta, con música de piano de fondo, que su exmarido Antonio David Flores infligía mal psicológico sobre ella desde los inicios de la relación. Estas palabras han provocado que el mecanismo mental de muchas personas se active automáticamente pensante en sus propias vidas.

Como ya hemos dicho, este metraje deja a la vista el maltrato psicológico y la revictimización. Mientras que la victimización primaria es un consecuencia derivada del abuso y la persona siente que son vulnerados sus derechos como humana y por aquello asume el rol de víctima, la revictimización (o victimización secundaria) es la respuesta que da el sistema a esta víctima. Esto provoca que la persona vuelva a vivir mentalmente el momento traumático y asuma de nuevo el mismo papel. En la revictimización, la persona que ha sufrido esta violencia es también víctima del sistema y su incomprensión.

Anuncios

Además de la revictimización, Carrasco también declara que existió la violencia física. “Él me echó del cabello y me pegó con el jefe contra la mesa”, cuenta en uno de los episodios. Además, en un momento del documental, ella revela que se intentó suicidar cuando supo que su hija iba a defender al padre en televisión en GH VIP. Ha explicado que sufre un síndrome ansioso depresivo desde una década atrás e incluso Irene Montero, ministra de Igualdad, ha salido en su defensa con las siguientes palabras: “El testigo de Rocío Carrasco es el de una víctima de violencia de género. Cuando una mujer denuncia públicamente la violencia puede ser cuestionada o ridiculizada, por eso es importante el apoyo”.

Importancia de la docuserie

Y ahora bien, ¿por qué es tan importante esta docuserie? A parte de que la protagonista es una mujer con cierto nivel de fama, este metraje ha sorprendido a los espectadores por una razón muy simple: Rocío Carrasco rompe con la visión de la mujer maltratada que se tiene en la actualidad.

La violencia machista no entiende de edad, de fama ni cualquier otro rasgo. Nadie podía imaginar que una persona como Rocío Carrasco podía haber pasado por esta violencia que ella misma cuenta porque no es la imagen mental que tenemos de una persona que podía haber sufrido maltrato por parte de su exmarido.

Consecuencias: ¿qué ha pasado con Telecinco?

Telecinco, y esto es público, llevaba lapidando a Rocío Carrasco durante mucho tiempo. Esto fue debido a que “eligieron” apoyar a Antonio David Flores, puesto que era colaborador de uno de sus programas, Sálvame. No obstante, ha sorprendido mucho que Telecinco emitiese Contar la verdad para seguir viva, puesto que deja claro que en esta situación se ha colocado a favor de Rocío Carrasco.

Y no solo esto, sino que, después de las declaraciones de la mujer, Antonio David Flores fue despedido de Mediaset España y por tanto del programa.

¿Cómo puedo volver a ver los episodios emitidos el domingo?

Haciendo click en este enlace: Ver la docuserie.

Anuncios

Per a promoure la cultura i la informació comprovada, subscriu-te per 0,50 € al mes. Rebràs el contingut en la teua safata d’entrada (al correu electrònic) i ens faràs molt feliços.

Para promover la cultura y la información comprobada, suscríbete por 0,50 € al mes. Recibirás el contenido en tu bandeja de entrada (en el correo electrónico) y nos harás muy felices.

SUSCRÍBETE POR 0,50 € AL MES

Si pel contrari no vols aportar cap quantitat de diners, pots rebre el contingut en la teua safata d’entrada d’igual manera subscrivin-te gratuïtament!

Si por el contrario no quieres aportar ninguna cantidad de dinero, ¡puedes recibir el contenido en tu bandeja de entrada de igual manera suscribiéndote gratuitamente!

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s