Resum 15-21: L’actualitat de la tercera setmana de març

VALENCIÀ / CATALÀ

La setmana passada parlàvem de Múrcia i Madrid sense pensar que el dia després de publicar aquell article, el vicepresident del Govern, Pablo Iglesias, anava a presentar-se a les eleccions a la presidència de la Comunitat de Madrid i això anava a produir un gir inesperat en l’executiu i en la relació entre les dos forces d’esquerra, Podemos i Más País. També ha sigut una setmana amb canvis constants per a Ciutadans. La formació taronja ha vist perdre a peces fonamentals del seu organigrama, com és el cas del candidat per Valencià, Toni Cantó.

Pablo Iglesias deixa el Govern central per a liderar la llista de Podemos a la Comunitat de Madrid

El vicepresident del Govern anuncià el passat 15 de març que deixaria el Govern només començara la campanya electoral a les pròximes eleccions del 4 de maig. Això ha provocat un canvi en les peces que formen l’executiu; Yolanda Díaz, actual ministra de Treball i Economia Social d’Espanya, passarà a ocupar el càrrec de la vicepresidència tercera i mantindrà el ministeri. A més, en cas d’una derrota electoral de Pablo Iglesias, aquest no tornaria al seu lloc, el que deixa a Díaz com a l’aposta de Podemos per als pròxims comicis estatals. Irene Montero, ministra d’Igualtat, va assegurar que Yolanda Díaz és una gran esperança per a l’esquerra espanyola i desitja que siga la pròxima presidenta d’Espanya, convertint-se així en la primera presidenta de la història de la democràcia. Respecte a Yolanda Díaz, és una militant de Podemos que ja havia estat a la política a l’Esquerra Unida i al Partit Comunista. En efecte, deixà la militància del primer el passat 2019 i continuà amb la militància de l’últim. Entre els seus càrrecs destaquen la regidoria a l’ajuntament de Ferrol, que fou diputada a Galícia entre el 2012 i el 2016, i que des de 2016 és diputada a les Corts Generals.

Díaz Ayuso: “Cuando te llaman fascista es que estás en el lado bueno de la historia”

Isabel Díaz Ayuso va fer unes declaracions al programa d’Ana Rosa a Telecinco en què assegurava que si et deixen feixista és que estaves al bàndol correcte de la història. Les xarxes socials i els articles d’opinió feren ressò d’aquestes paraules de la presidenta de la Comunitat de Madrid. Ayuso també va explicar que vol unes llistes electorals formades pels millors, i si això implica incloure dirigents de Ciudadanos no hi haurà problema perquè no ha tancat la porta a noves incorporacions. Així mateix, cap d’ells serà Ignacio Aguado, que fou vicepresident i amb qui mai s’ha dut bé.

Toni Cantó deixa Ciudadanos i la política

Toni Cantó, qui fou diputat per València a les Corts Generals, ha deixat Ciudadanos i la política per a passar a una vida professional on treballe del que havia fet fins abans d’entrar a la política, és a dir, presentador de televisió i actor. Respecte que poguera entrar en les llistes d’algun partit per a les pròximes eleccions a la Comunitat de Madrid, ha explicat que només té l’oferta d’una productora, per la qual cosa el més possible és que torne a la seua antiga professió. Tanmateix, ha dedicat unes paraules per a mostrar el seu malestar amb la direcció del partit, ja que considera que fan “vieja política” i que haurien de ser les persones que s’apartaren, ja que estan portant a Ciudadanos a la “irrelevancia“.

El diputat de Compromís-MásPaís Joan Baldoví també va fer ressó d’aquesta decisió de diputat taronja i afirmà que la política valenciana millorarà sense la figura de Cantó.

Així mateix, un dia més tard apareixia al programa Todo Es Mentira presentat per Risto Mejide. Cantó dedicà el seu temps a ser un analista de la situació política. No és la primera vegada que aquest programa fitxa com a rostre televisiu a una persona que s’havia dedicat a la política, com ocorregué amb Cristina Cifuentes fa un temps. Tampoc es tanca a formar part d’actes polítics per tal d’actuar davant l’esquerra i aconseguir que la dreta guanye les eleccions a la Comunitat de Madrid. “Impedir que la Comunidad de Madrid caiga en manos del socialismo y del comunismo” és l’objectiu personal que es planteja Toni Cantó.

AstraZeneca: trombus i suspensió de la vacunació

El passat dilluns Espanya, igual que altres països europeus, suspengué la vacunació amb AstraZeneca a causa de la provocació de trombus, concretament trombosi venosa cerebral. Poc després aquesta prohibició es va alçar i la vacuna està tornant a ser administrada segons el calendari de vacunació de cada comunitat autònoma, en el cas valencià tornarà a ser administrada a partir del pròxim dimecres. A la Unió Europea s’han administrat prop de sis milions de dosis i aquesta trombosi ha aparegut en onze de les persones vacunades, per la qual cosa la proporció és molt Baixa. El Español ha elaborat un article amb tot allò referent a la vacunació amb AstraZeneca; entre els símptomes i els efectes després de la vacunació, és habitual el dolor de cap, encara que si aquest és intens i persistent i/o canvia al tombar-se i/o s’associa a alteracions visuals o altres símptomes neurològics, cal acudir al metge.

A més, segons les dades recopilades fins ara, el risc de desenvolupar una malaltia vascular coronaria és vint vegades major en les dones que prenen anticonceptius orals i són fumadores que en la vacuna d’AstraZeneca. En la Comunitat Valenciana, alguns docents ja havien rebut la vacuna, però altres es trobaren amb la paralització d’aquesta mentre esperaven el seu torn. La vacunació es reprendrà en breu i està previst acabar el procés tan prompte com es puga aprofitant la Setmana Santa, per així vacunar al personal docent i deixar un marge entre la vacunació i la tornada a les aules.

El Congrés aprova la llei d’eutanàsia a Espanya

El Congrés dels Diputats aprovà el passat 18 de març la llei d’eutanàsia a Espanya, convertint-se així en el sisé país del món que legalitza aquesta pràctica i la despenalitza. Els resultats de la sessió foren, com és habitual, una suma dels vots presencials més els emesos telemàticament. En aquest cas, 104 vots presencials i 241 vots telemàtics, dels quals 202 vots foren a favor, 141 vots en contra i dos diputats optaren per l’abstenció. En la seua aprovació, no tot foren aplaudiments des de l’hemicicle, ja que gran part dels diputats presents que votaren en contra, giraren els seus ordinadors i tauletes digitals mostrant el missatge de “La derogaremos”.

La llei de vivenda en mig d’una intensa negociació

Entre les mesures i promeses electorals de Podemos, estava una llei de vivenda que regulara, sobretot, el preu de l’arrendament a Espanya. El passat divendres, Pablo Iglesias, defensà la idea de frenar per llei els lloguers abusius, mentre que Pedro Sánchez només busca crear una sèrie d’incentius amb què reduir els preus. En el pacte de govern de coalició es troba el fet de frenar la pujada d’arrendaments i establir mesures per a posar límit als preus. “Va a salir adelante porque está firmado”, ha explicat Iglesias fent al·lusió al Compromís entre ambdues forces per tal de crear l’executiu actual.

José Luís Ábalos, ministre de Transports, ha proposat bonificar fins a un 90% els lloguers de les zones tensades si el propietari redueix el preu en una desena part, però aquesta mesura ha sigut rebutjada per Iglesias, que considera que el govern no està per a caure bé a les patronals immobiliàries.

“Vete al médico”: les paraules que digué un diputat del PP com a resposta a una intervenció d’Errejón

El diputat del Partit Popular, Camilo Romero, respongué a un discurs del diputat per Más País, Íñigo Errejón, que anara al metge, després d’un discurs en què s’havien mostrat xifres i s’havia explicat la necessitat de més professionals en salut mental així com una inversió major per part del Govern espanyol. La nostra companya, Ana Camps, dedicà la seua finestra d’aquesta setmana a opinar sobre aquest fet.


CASTELLANO

Resumen 15-21: La actualidad de la tercera semana de marzo

La semana pasada hablábamos de Murcia y Madrid sin pensar que el día después de publicar aquel artículo, el vicepresidente del Gobierno, Pablo Iglesias, iba a presentarse a las elecciones a la presidencia de la Comunidad de Madrid y eso iba a producir un giro inesperado en el ejecutivo y en la relación entre las dos fuerzas de izquierda, Podemos y Más País. También ha sido una semana con cambios constantes para Ciudadanos. La formación naranja ha visto perder piezas fundamentales para su organigrama, como es el caso del candidato por Valencia, Toni Cantó.

Pablo Iglesias deja el Gobierno central para liderar la lista de Podemos a la Comunidad de Madrid

El vicepresidente del Gobierno anunció el pasado 15 de marzo que dejaría el Gobierno nada más comenzara la campaña electoral a las próximas elecciones del 4 de mayo. Esto ha provocado un cambio en las piezas que forman el ejecutivo; Yolanda Díaz, actual ministra de Trabajo y Economía Social de España, pasará a ocupar el cargo de la vicepresidencia tercera y mantendrá el ministerio. Además, en el caso de una derrota electoral de Pablo Iglesias, este no volverá a su lugar, lo que deja a Díaz como la apuesta de Podemos para los próximos comicios estatales. Irene Montero, ministra de Igualdad, aseguró que Yolanda Díaz es una gran esperanza para la izquierda española y desea que sea la próxima presidenta de España, convirtiéndose así en la primera presidenta de la historia de la democracia. Respecto a Yolanda Díaz, es una militante de Podemos que ya había estado en la política en Izquierda Unida y en el Partido Comunista. En efecto, dejó la militancia del primero el pasado 2019 y continuó con la militancia en el segundo. Entre sus cargos destaca la concejalía del ayuntamiento de Ferrol, que fue diputada en Galicia entre el 2012 y el 2016, y que desde 2016 es diputada a las Cortes Generales.

Díaz Ayuso: “Cuando te llaman fascista es que estás en el lado bueno de la historia”

Isabel Díaz Ayuso hizo unas declaraciones en el programa de Ana Rosa en Telecinco donde aseguraba que si te llamaban fascista era porque estabas en el lado correcto de la historia. Las redes sociales y los artículos de opinión hicieron eco de estas palabras de la presidenta de la Comunidad de Madrid. Ayuso también explicó que quiere unas listas electorales formadas por los mejores, y si eso implica incluir dirigentes de Ciudadanos, no habrá problemas debido a que no ha cerrado la puerta a nuevas incorporaciones. Asimismo, ninguno de ellos será Ignacio Aguado, que fue su vicepresidente y con quien nunca se ha llevado bien.

Toni Cantó deja Ciudadanos y la política

Toni Cantó, quien fue diputado por Valencia a las Cortes Generales, ha dejado Ciudadanos y la política para pasar a una vida profesional donde trabaje de lo que había hecho hasta antes de entrar a la política, es decir, presentador de televisión y actor. Respecto a que pudiera entrar en las listas de algún partido para las próximas elecciones a la Comunidad de Madrid, ha explicado que solo tiene la oferta de una productora, por lo que la cosa más probable es que vuelva a su antigua profesión. Asimismo, ha dedicado unas palabras para mostrar su malestar con la dirección del partido, ya que considera que hacen “vieja política” y que deberían ser las personas que se apartaran debido a que están llevando a Ciudadanos a la “irrelevancia”.

No obstante, apareció un día más tarde al programa Todo Es Mentira presentado por Risto Mejide. Cantó dedicó su tiempo a ser un analista de la situación política. No es la primera vez que este programa ficha como rostro televisivo a una persona que se había dedicado a la política, como ocurrió con Cristina Cifuentes hace un tiempo. Tampoco se cerró a formar parte de actos políticos para para actuar frente a la izquierda y conseguir que la derecha gane las elecciones a la Comunidad de Madrid. “Impedir que la Comunidad de Madrid caiga en manos del socialismo y del comunismo” es el objetivo personal que se plantea Toni Cantó.

El diputado de Compromís hizo eco de la decisión de Cantó y explicó que, en su opinión, la política valenciana iba a mejorar sin el ex de Ciudadanos

AstraZeneca: trombos y suspensión de la vacunación

El pasado lunes España, al igual que otros países europeos, suspendió la vacunación con AstraZeneca debido a la provocación de trombos, concretamente de trombosis venosa cerebral. Poco tiempo después se levantó esta prohibición y la vacunación está siendo retomada según el calendario de cada comunidad autónoma, en el caso valenciano volverá a ser administrada a partir del próximo miércoles. En la Unión Europea se han administrado cerca de seis millones de dosis y esta trombosis ha aparecido en once de las personas vacunadas, por lo que la proporción es muy baja. El Español ha elaborado un artículo con todo lo referente a la vacunación con AstraZeneca; entre los síntomas y efectos tras la vacunación es habitual el dolor de cabeza, aunque si este es intenso y persistente y/o cambia al tumbarse y/o se asocia a alteraciones visuales u otros síntomas neurológicos se debe acudir al médico.

Además, según los datos recopilados hasta la fecha, el riesgo de desarrollar una enfermedad vascular coronaria es veinte veces mayor en las mujeres que toman anticonceptivos orales y son fumadoras que en la vacuna de AstraZeneca. En la Comunidad Valenciana, algunos docentes ya habían recibido dicha vacuna, pero otros se encontraron con la paralización de esta mientras esperaban su turno. La vacunación se retomará en breve y está previsto finalizar el proceso lo antes posible aprovechando la Semana Santa, para así vacunar al personal docente y dejar un margen entre la vacunación y la vuelta a las aulas.

El Congreso aprueba la ley de eutanasia en España

El Congreso de los Diputados aprobó el pasado 18 de marzo la ley de eutanasia en España, convirtiéndose así en el sexto país del mundo que legaliza esta práctica y la despenaliza. Los resultados de la sesión fueron, como es habitual, una suma de los votos presenciales más los emitidos telemáticamente. En este caso, 104 votos presenciales y 241 votos telemáticos, de los cuales 202 votos fueron a favor, 141 votos en contra y dos diputados obtaron por la abstención. En su aprobación, no todo fueron aplausos desde el hemiciclo, pues gran parte de los diputados presentes que votaron en contra, giraron sus ordenadores y tabletas mostrando el mensaje de “La derogaremos”.

La ley de vivienda en medio de una intensa negociación

Entre las medidas y promesas electorales de Podemos, estaba una ley de vivienda que regulara, sobre todo, el precio del alquiler en España. El pasado viernes Pablo Iglesias defendió la idea de frenar por ley los alquileres abusivos, mientras que Pedro Sánchez solo busca crear una serie de incentivos con los que rebajar los precios. En el pacto de gobierno de coalición se encuentra el frenar las subidas de los alquileres y establecer medidas para poner techo a esos precios. “Va a salir adelante porque está firmado”, ha explicado Iglesias haciendo alusión a dicho compromiso entre ambas fuerzas para crear el ejecutivo actual.

José Luis Ábalos, ministro de Transportes ha propuesto bonificar hasta en un 90% los alquileres de las zonas tensionadas si el propietario reduce el precio en una décima parte, pero esta medida ha sido rechazada por Iglesias, que considera que el gobierno no está para caer bien a las patronales inmobiliarias.

“Vete al médico”: las palabras que dijo un diputado del PP como respuesta a una intervención de Errejón

El diputado del Partido Popular, Camilo Romero, respondió a un discurso del diputado por Más País, Íñigo Errejón, que fuera al médico, después de un discurso en el que se había mostrado cifras y se había explicado la necesidad de más profesionales en salud mental, así como una mayor inversión por parte del Gobierno español. Nuestra compañera, Ana Camps, dedicó su ventana de esta semana a opinar sobre este hecho.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s