Resum 8-14: L’actualitat de la segona setmana de Març

Valencià / català

Aquest diumenge coincideix amb el primer aniversari de l’inici del confinament que deixà a la societat espanyola uns dos mesos a les seues cases. Ens trobem en una fase vall, al final de la tercera onada, però no podem oblidar els 3,18 milions de casos i 72.258 morts a l’estat espanyol, quasi 7.000 d’ells al País Valencià. La incidència es troba ara mateix en 130 casos per 100.000 habitants a Espanya, mentre que al nostre territori és de 50 casos per cada 100.000 habitants, la tercera més baixa de tot l’estat.

Respecte a les vacunacions, sols un 3,04% de la població espanyola està vacunada de manera completa, el que suposa que el 19,6% de les vacunes disponibles encara no han sigut administrades. La comunitat autònoma amb major percentatge de població vacunada és Astúries amb poc més del 5%, el País Valencià ha administrat un 76,5% de les dosis i té un 2’85% de la població immunitzada davant la COVID-19.

NOVES MESURES COVID-19 AL PAÍS VALENCIÀ

La Generalitat Valenciana dictaminà aquesta setmana una sèrie de mesures que complementen les ja establertes. Destaquen els canvis respecte a l’hostaleria, amb el 100% de la capacitat a terrassa i el 30% a l’interior, la re-obertura de les instalacions esportives cobertes amb un aforament màxim del 30% de la seua capacitat màxima, oci educatiu fins al 30% de la capacitat i sense superar el màxim de deu persones, i les cerimònies tindran fins a un 30% del seu aforament màxim, que mai podrà superar les vint persones a l’aire lliure o les quinze persones a espais tancats.

Astrazeneca i janssen

AstraZeneca, vacuna qüestionada degut a certes efectes secundaris i a la seua limitació a certs sectors de la societat, ha reconegut que sols podrà oferir un terç de les vacunes pactades, el que suposa que sols produirà trenta milions de dosis fins a final de mes. L’empresa també asegura problemes en la meitat de les dosis pactades per al segon trimestre de 2021.

El pacte inicial consistia en 80 milions de dosis, ampliables fins a 120 milions. AstraZeneca alega que el vet de les exportacions d’Estats Units i les clàusules firmades amb Regne Unit són els motius que provoquen la falta de subministrament internacional. Des d’Europa s’ha demanat major responsabilitat, ja que el total de dosis podria arribar fins a 120 milions, lluny dels 300 milions pactats.

Tantmateix, la vacuna de Janssen (la farmacèutica de Johnson&Johnson) fou aprovada el passat dijous per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Es tracta de la primera vacuna que immunitza amb una sola dosi. Té una tecnologia i una eficàcia (66%) semblant a la d’AstraZeneca. Janssen produirà 200 milions de vacunes, ampliables fins 400 milions, de les quals el 10% seran administrades a l’estat espanyol. L’Agència Europea de Medicaments recomana que no s’aplique a menors de 18 anys.

cAUEN GOVERNS AUTONÒMICS DE LA DRETA

El passat dimecres el Partit Socialista i Ciutadans plantejaven una moció de censura al govern autonòmic que acabava amb la legislatura inciada per un pacte entre Ciutadans, el Partit Popular i l’extrema dreta, Vox. Així mateix, aquesta moció de censura no ha aconseguit prosperar, ja que tres diputats de la formació taronja han deixat de donar suport a la moció i s’han integrat en les files del Partit Popular. Són: Isabel Franco, Valle Minguélez i Paco Álvarez. Cal recordar que totes les formacions esmentades reconeixen el Pacte d’Antitransfugisme del 1998, que en primer lloc era de caire municipal i des del passat novembre esta subjecte a totes les admnistracions. El grup socialista ha considerat que aquestes dues persones no són sols tránsfugues de Ciutadans, sinó també de la Regió de Murcia.

Aquesta moció de censura fou motiu per a la dimisió de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que convocà eleccions per al próxim 4 de maig, en les quals els ciutadans elegiran entre “socialisme o llibertat”. La pròpia Ayuso reconeguè que aquesta dimisió tracta d’evitar una moció de censura i l’establiment d’un nou govern a la Comunitat de Madrid. A més, el seu discurs va tenir una forta crítica al Govern, ja que considera que no pot permete que “Madrid perda la seua llibertat”. Per la seua part, el Partit Socialista presentarà com a candidat a Ángel Gabilondo, que fou ministre d’educació entre 2009 i 2011. Un altre debat per resoldre és si Más Madrid i Unidas Podemos aniran en una llista comuna a les eleccions amb la intenció de poder aglutinar la major part dels vots posibles al sector de l’esquerra.

Laura borràs i carles puigdemont

Els dos noms destacats de Catalunya durant aquesta setmana han sigut els de la nova presidenta de la Generalitat de Catalunya, Laura Borràs, amb el suport d’Esquerra Republicana de Catalunya, i l’expresident d’aquest govern, Carles Puigdemont. Borràs ha aconseguit el govern amb majoria simple i 64 escons. Illa, que guanyà les eleccions, serà vicepresident segon de la Generalitat de Catalunya.

Respecte a Carles Puigdemont, l’Eurocàmera retirà la immunitat als polítics catalans exiliats degut al referèndum d’autodeterminació, entre els quals també es troben Toni Comín i Clara Ponsatí. La votació quedà amb 400 vots a favor, 248 vots en contra i 45 abstencions. Aquest fet acosta més l’extradició dels polítics, encara que és prou improbable ja que Bèlgica rebutjà fa un temps l’extradició d’un altre polític espanyol.

Puigdemont continuarà mantenint el seu escò com a eurodiputat, i portarà el cas a la justícia europea perquè considera que aquesta decisió s’oposa als valors europeus. Una altra qüestió destacable d’aquesta votació és que Podemos votà en contra, mentre que el Partit Socialista votà a favor, el que suposa una diferència de pensament entre ambdós socis de govern.

gEORGE FLOYD

La família de George Floyd rebrà 27 milions de dòlars de Minéapolis. “Cap quantitat de diners pot compensar l’intens dolor o el trauma causat per aquesta mort a la família de Gorge Floyd o a la gent de la nostra ciutat”, afirmà la presidenta del consell, Lisa Bender. Floyd va morir el passat 25 de maig, al ser asfixiat per l’expolicia Derek Chauvin, qui amb el seu genoll presionà el seu coll durant 8 minuts i 46 segons, al detindre a Floyd baix la sospita d’haver tractat d’utilitzar un billet fals de vint dòlars a un supermercat.

El policia ara mateix té càrrecs per assessinat en segon i tercer grau, i d’homicidi en segon grau. Si es condemnat per assassinat en segon grau, podria afrontar una pena d’entre onze i quince anys, mentre que la condemna d’assassinat en segon grau pot suposar 25 anys de presó i el d’homicidi en segon grau, deu anys, encara que normalment sols es compleixen cinc anys.


castellano

RESUMEN 8-14: LA ACTUALIDAD DE LA SEGUNDA SEMANA DE MARZO

Este domingo coincide con el primer aniversario del inicio del confinamiento, que dejó a la sociedad española unos dos meses en sus casas. Nos encontramos en una fase valle, al final de la tercera ola, pero no podemos olvidar los 3,18 millones de casos y 72.258 muertos en el estado español, casi 7.000 de ellos en la Comunidad Valenciana. La incidencia se encuentra ahora mismo en 130 casos por cada 100.000 habitantes en España, mientras que en nuestro territorio es de 50 casos por cada 100.000 habitantes, la más baja de todo el estado.

Respecto a las vacunaciones, solo un 3’04% de la población española está vacunada de forma completa, lo que supone que el 19’6% de las vacunas disponibles todavía no han sido administradas. La comunidad autónoma con mayor porcentaje de población vacunada es Asturias con poco más del 5%. La Comunidad Valenciana ha administrado un 76’5% de las dosis y tiene un 2’85% de la población inmunizada frente la COVID-19.

Nuevas medidas COVID-19 en la Comunidad Valenciana

La Generalitat Valenciana dictaminó esta semana una serie de medidas que complementan las ya establecidas. Destacan los cambios respecto a la hosteleria, con el 100% de la capacidad en terraza y el 30% en interiores, la re-apertura de las instalaciones deportivas cubiertas con un aforo máximo del 30% de la capacidad máxima, ocio educativo hasta un 30% de la capacidad y sin superar el máximo de diez personas, y las ceremonias tendrán hasta un 30% del aforo máximo, que nunca podrá superar las veinte personas al aire libre o las quince en espacios cerrados.

AstraZeneca y Janssen

AstraZeneca, vacuna cuestionada debido a ciertos efectos secundarios y a su limitación de aplicación a ciertos sectores de la sociedad, ha reconocido que solo podrá ofrecer un tercio de las vacunas pactadas, lo que supone que solo producirá treinta millones de dosis hasta final de mes. La empresa también asegura problemas en la mitad de las dosis pactadas para el segundo trimestre de 2021.

El pacto inicial consistía en 80 millones de dosis, ampliables hasta 120 millones. AstraZeneca alega que el veto de las exportaciones de los Estados Unidos y las cláusulas firmadas con el Reino Unido son los motivos que provocan la falta de suministro internacional. Desde Europa se ha pedido mayor responsabilidad, ya que el total de dosis podría llegar hasta los 120 millones, lejos de los 300 millones pactados.

Asimismo, la vacuna de Janssen (la farmacéutica de Johnson&Johnson) fue aprobada el pasado jueves por la Organización Mundial de la Salud (OMS). Se trata de la primera vacuna que inmuniza con una sola dosis. Tiene una tecnología y una eficacia del 66%, parecida a la de AstraZeneca. Janssen producirá 200 millones de vacunas, ampliables hasta 400 millones, de las cuales un 10% serán administradas en el estado español. La Agencia Europea de Medicamentos recomienda que no se aplique a menores de 18 años.

Caen gobiernos autonómicos de la derecha

El pasado miércoles el Partido Socialista y Ciudadanos planteaban una moción de censura al gobierno autonómico que acababa con la legislatura iniciada por un pacto entre Ciudadanos, el Partido Popular y la extrema derecha, Vox. Asimismo, esta moción de censura no ha podido prosperar, ya que tres de los diputados de la formación naranja han dejado de dar apoyo a la moción y se han integrado en las filas del Partido Popular. Son: Isabel Franco, Valle Minguélez y Paco Álvarez. Cabe recordar que totas las formaciones nombradas reconocen el Pacto de Antitransfugismo del 1998, que en primer lugar era municipal y desde el pasado noviembre se aplica a todas las administraciones. El grupo socialista ha considerado que estas dos personas no son solo tránsfugas de Ciudadanos, sino también de la Región de Murcia.

Esta moción de censura fue el motivo de la dimisión de la presidenta de la Comunidad de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que convocó elecciones para el próximo 4 de mayo, en las cuales los ciudadanos elegirán entre “socialismo o libertad”. La propia Ayuso reconoció que esta dimisión trataba de evitar una moción de censura y el establecimiento de un nuevo gobierno en la Comunidad de Madrid. Además, su discurso tuvo una fuerte crítica al Gobierno, ya que considera que no puede permitir que “Madrid pierda su libertad”. Por su parte, el Partido Socialista presentará como candidato a las elecciones a Ángel Gabilondo, que fue ministro de educación entre 2009 y 2011. Otro debate por resolver es si Más Madrid y Unidas Podemos irán en una lista común a las elecciones con la intención de aglutinar a la mayor parte de los votos posibles del sector de la izquierda.

Laura Borràs y Carles Puigdemont

Los dos nombres destacados de Cataluña durante esta semana han sido los de la nueva presidenta de la Generalitat de Catalunya, Laura Borràs, con el apoyo de Esquerra Republicana de Catalunya, y el expresidente de este gobierno, Carles Puidemont. Borràs ha conseguido la presidencia con mayoría simple y 64 escaños. Illa, que ganó las elecciones, será vicepresidente segundo de la Generalitat de Catalunya.

Respecto a Carles Puigdemont, la Eurocámara retiró la inmunidad a los políticos catalanes exiliados debido al referéndum de autodeterminación, entre los cuales también se encuentran Toni Comín y Clara Ponsatí. La votación quedó con 400 votos a favor, 248 votos en contra y 45 abstenciones. Este hecho acerca más la extradición de los políticos, aunque es bastante improbable ya que Bélgica rechazó hace un tiempo la extradición de otro político español.

Puigdemont seguirá manteniendo su escaño como eurodiputado y llevará el caso a la justicia europea porque considera que esta decisión se opone a los valores europeos. Otra cuestión destacable de esta votación es que Podemos votó en contra, mientras que el Partido Socialista votó a favor, lo que supone una diferencia de pensamiento entre ambos socios de gobierno.

George Floyd

La familia de George Floyd recibirá 27 millones de dólares de Minéapolis. “Ninguna cantidad de dinero puede compensar el intenso dolor o el trauma causado por esta muerte a la familia de George Floyd o a la gente de nuestra ciudad”, afirmó la presidenta del consejo, Lisa Bender. Floyd murió el pasado 25 de mayo, al ser asfixiado por el expolicía Derek Chauvin, quien con su rodilla presionó su cuello durante 8 minutos y 46 segundos, al detener a Floyd bajo la sospecha de haber intentado utilizar un billete falso de veinte dólares en un supermercado.

El policía ahora mismo tiene cargos por asesinato en segundo y tercer grado, y de homicidio en segundo grado. Si es condenado por asesinato en segundo grado, podría enfrentarse a una pena de entre once y quince años, mientras que la condena de asesinato en segundo grado puede suponer 25 años de prisión y el de homicidio en segundo grado, diez años, aunque normalmente solo se cumplen cinco años.  

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s