Crítica breu: LTS – Estel

VALENCIÀ / CATALÀ

Estel, publicat el 28 de febrer de 2021, és l’últim tema de La Terra Sona (LTS), un grup de rap en valencià compost per Exòtic (Mc) i Gears (DJ i productor) amb seu en el Camp de Túria. Aquesta cançó és la tercera part d’un EP que consta de dues cançons més: Caos (criticada degut a una col·laboració per Akontrakorrienteblog) i Ansietat.

Es tracta d’un rap de tres minuts i mig que, a diferència dels dos anteriors, tracta com a tema principal l’esperança i la fe en bons esdeveniments futurs. Podem trobar referències en versos com “com llums llunyanes, esperança d’una cosa millor” o “rimes càlides i clares com dies de juliol”.

Al llarg de la cançó es repeteixen paraules com “somni”, “orgull”, “inspirar”, “feliç” i “favorable”, però realment sembla que tracte l’esperança? Comença explicant el cas d’un home que treballa per poder viure i a qui no li agrada el seu treball: “conte les hores que em queden de jornada, no estic allí per gust, germà, la vida està cara”. El mateix home es replanteja el fet de lluitar per aconseguir treballar en el que realment vol i no en el que necessita, no obstant, és conscient que no podria guanyar suficient: “somie viure d’açò, però què val una frase?” o “no estan pagades les hores sentat* en l’escriptori traguent-li punta a un boli o donant-li forma a un somni”.

No és fins els versos que precedeixen la tornada que la lletra pega un gir complet i ens conta el que realment pretén la cançó: “no serem ningú, però per a mi el que som és un orgull”. Més avant segueix contant la seua situació amb versos com “dies on tot era gris, recorde no tindre gana, tornar amb la cara llarga des del treball al pis”. Barreja la desesperació amb les seues esperances de gaudir d’una vida millor fent el que vol fer i ens deixa clar que no hi ha que rendir-se per qualsevol cosa. Ens conta que no hem de resignar-se, sinó canviar el que no ens agrada perquè, per molt que siga difícil, sempre serà millor.

A més, l’estètica del vídeo és distinta a la de la resta del mateix EP. Mentre que els videoclips anteriors estaven gravats en un lloc tancat i en B/N, Estel ens mostra paisatges a l’aire lliure, natura, carrers, llum i color. Aquesta cara de la moneda crea un contrast molt fort amb el vestuari dels artistes, que porten uniformes laborals per deixar constància del motiu pel que volen canviar alguns aspectes de la seua vida.


CASTELLANO

Estel, publicado el 28 de febrero de 2021, es el último tema de La Terra Sona (LTS), un grupo de rap en valenciano compuesto por Exòtic (Mc) y Gears (DJ y productor) con sede en el Camp de Túria. Esta canción es la tercera pare de un EP que consta de dos canciones más: Caos (criticada debido a una colaboración por Akontrakorrienteblog) y Ansietat.

Se trata de un rap de tres minutos y medio que, a diferencia de los dos anteriores, trata como tema principal la esperanza y la fe en buenos momentos futuros. Podemos encontrar referencias en versos como “como luces lejanas, esperanza de una cosa mejor” o “rimas cálidas y claras como días de julio”.

Al largo de la canción se repiten palabras como “sueño”, “orgullo, “inspirar”, “feliz” y “favorable”, ¿pero realmente parece que se trate la esperanza? Comienza explicando el caso de un hombre que trabaja para poder vivir y a quien no le gusta su trabajo: “cuento las horas que me quedan de jornada, no estoy allí por gusto, hermano, la vida está cara”. El mismo hombre se replantea el hecho de luchar por conseguir trabajar en lo que realmente quiere y no en lo que necesita, no obstante, es consciente de que no podría ganar suficiente: “sueño vivir de esto, pero ¿qué vale una frase?” o “no están pagadas las horas sentado en el escritorio sacando punta a un boli o dando forma a un sueño”.

No es hasta los versos que preceden al estribillo que la letra da un giro completo y nos cuenta lo que realmente pretende la canción: “no seremos nadie, pero para mí lo que somos es un orgullo”. Más adelante sigue contando su situación con versos como “días donde todo era gris, recuerdo no tener ganas, volver con la cara larga desde el trabajo hasta el piso”. Mezcla la desesperación con sus esperanzas de disfrutar de una vida mejor haciendo lo que quiere hacer y nos deja claro que no hay que rendirse por cualquier cosa. Nos cuenta que no tenemos que resignarnos, sino cambiar lo que no nos gusta porque, por muy difícil que sea, siempre será mejor.

Además, la estética del vídeo es distinta a la del resto del mismo EP. Mientras que los videoclips anteriores estaban grabados en un lugar cerrado y en B/N, Estel nos muestra paisajes al aire libre, naturaleza, calles, luz y color. Esta cara de la moneda crea un contraste muy fuerte con el vestuario de los artistas, que llevan uniformes laborales para dejar constancia del motivo por el que quieren cambiar algunos aspectos de su vida.

LINKS:

Colaboración: A Kontrakorriente (crítica de Caos).

Instagram: @laterrasona_lts

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s