Sisena: “Les ganes de la gent són les nostres”

VALENCIÀ / CATALÀ

Sisena és un grup de música alternativa en català que barreja guitarres contundents amb melodies cantables i sintetitzadors electrònics. Està format per quatre membres: Pablo, cantant; Adri, guitarrista; Isma, percussionista, i Albert, baixista.

L’origen del grup es remunta a 2014, quan Pablo i Adri van decidir crear un grup de rock i electrònica en català. Ambdós pertanyien a un grup de ska de festa major. “Vam pensar que sonava molt guai. Va ser un procés de buscar penya. A pesar d’haver tingut diverses formacions, l’actual som els creadors del grup; Isma, un bateria molt bo del barri, i Albert, que es va integrar l’últim”, explica Pablo.

Defineixen l’estil del grup com rock alternatiu però que engloba molts aspectes. Poden crear música grunge o més metal depenent del que busquen. “No ens agrada això de les etiquetes”, riu Pablo.

El nom del grup va sorgir degut a la recerca de la seua sonoritat. “Ens vam adonar que fèiem servir molt l’acord de sisena i com era una mica característic el vam adjudicar per al nom de la banda”, conta Pablo. Tenien una sonoritat abans de composar els temes i afirmen que a vegades es donava la situació que escoltaven la seua música i deien que “sonava a sisena“. “Ja fèiem els temes perquè sonaven d’una manera”, afegeix Adri.

L’últim single de Sisena, Dues Plomes, va ser una col·laboració amb Laura Soler, membre del grup Alison Darwin. Van crear el tema pensant en que destacara l’aspecte feminista, però en acabar la lletra s’adonaren que tots els integrants eren homes i que no se sentien còmodes parlant del feminisme des del punt de vista masculí. “Just aquella setmana estàvem gravant amb Mark Dasousa i Alison Darwin gravaven uns dies després. La mateixa setmana, Alison Darwin va escriure la seua part de la lletra i ho vam gravar”, narra Pablo.

Foto d’arxiu de la portada de Dues Plomes.

El videoclip va ser majorment portat avant per Adri, el guitarrista, qui es dedica professionalment a la realització audiovisual. Degut a la Covid-19, el metratge està molt retallat perquè van haver de fer moltes sessions de gravació per tal que la gent no estiguera junta. “A més, gravàvem tota la cançó a càmera ràpida per a després adequar tot a la velocitat normal i que la imatge passés a càmera lenta”, expliquen. Conten que treballar amb Laura Soler va ser molt còmode. “Davant de la càmera, Laura estava molt disposada i ho feia de meravella. És una tia súper guai”, expressen.

Sisena també ha col·laborat amb artistes com Aitor Estan, cantant i guitarrista del grup Inèrcia, en la cançó Enmig del soroll, de l’anterior EP. “Súper contents amb ell! De seguida li va agradar la cançó que li vam enviar i tenim moltes ganes de col·laborar amb ell i la resta d’Inèrcia”, diu Adri. Els músics havien pensat en col·laborar en un tema amb Carles Caselles, cantant d’Smoking Souls; no obstant, per un conflicte de dates no es va poder dur a terme. “Però el tenim en la recambra!”, exclama Pablo.

Foto d’arxiu del concert acústic al centre Gràcia, Barcelona, del 19 de desembre de 2020.

Afirmen que sempre els ha agradat el rock en valencià. “Ara hi ha grups que són increïbles. Per exemple, Aspencat, que no està ara mateix funcionant però és un gran referent i ens encantaria col·laborar amb ells algun dia. O també KOP, molen molt”, declara Pablo. A més, confirmen que gaudirien de tocar amb Diàspora. “Caurà una col·labo prompte!”, comenten els tres. Sisena té una bona relació amb El Pony Pisador, Diàspora i Ebri Knight. “Pablo i jo vivíem amb l’anterior bateria d’Ebri Knight i a més fa temps que ens movem en els cercles musicals alternatius de Barcelona i això ens ha fet coneixer grups com aquests”, explica Adri.

El català és l’única llengua de les seues lletres perquè busquen potenciar la música en català i valencià, pero Sisena no es tanca a composar o cantar alguna cançó en altres llengües com l’euskera, el castellà o l’anglés. “Si algun dia surt, es cantarà en la llengua que siga”, contesta Adri. Ja han cantat diverses versions de Berri Txarrak en festes majors. “És euskera una mica mal parlat”, riu Pablo. Els tres afirmen que els encantaria tocar amb Huntza i cantar en euskera amb ells.

Foto d’arxiu del concert Sarrià Live Contest, 9 d’octubre del 2020.

Amb els conflictes que ha portat la Covid-19, els músics han sigut una de les moltíssimes víctimes afectades notablement degut a la complicació que s’ha donat per poder dur a terme les gires i concerts. “Estem agafant l’aspecte acústic per poder tocar en llocs petits. Hi ha que adaptar-nos als locals, al fi i a la cap si eres músic t’has d’adaptar”, conta Pablo. Sisena ha realitzat diversos directes per la plataforma Instagram tocant els seus temes. “En el cas de tocar en un local, hem de reduir la veu, la guitarra i la percussió; però no ens tanquem a res”, afegeixen Isma i Adri.

La banda ha destacat que l’últim bolo que feren els va ser proposat en un centre cívic amb 35 persones d’aforament. “En un principi vam pensar que era un poc palo, però en fer el concert es vam adonar que les ganes de la gent són les nostres”, narra Pablo. “Sí, veure a les persones tan entregades va rentar moltíssim!”, apunta Adri.

CASTELLANO

Sisena: “Las ganas de la gente son las nuestras”

Sisena es un grupo de música alternativa en catalán que mezcla guitarras contundentes con melodías cantables y sintetizadores electrónicos. Está formado por cuatro miembros: Pablo, cantante; Adri, guitarrista; Isma, percusionista, y Albert, bajista.

El origen del grupo se remonta a 2014, cuando Pablo y Adri decidieron crear un grupo de rock y electrónica en catalán. Ambos pertenecían a un grupo de ska de fiesta mayor. “Pensamos que sonaba muy guay. Fue un proceso de buscar peña. A pesar de haber tenido diversas formaciones, la actual somos los creadores del grupo; Isma, un batería muy bueno del barrio, y Albert, que se integró el último”, explica Pablo.

Definen el estilo del grupo como rock alternativo pero que engloba muchos aspectos. Pueden crear música grunge o más metal dependiendo de lo que buscan. “No nos gusta eso de las etiquetas”, ríe Pablo.

El nombre del grupo surgió debido a la búsqueda de su sonoridad. “Nos dimos cuenta de que utilizábamos mucho el acorde de sexta (sisena) y como era un poco característico lo adjudicamos para el nombre de la banda”, cuenta Pablo. Tenían una sonoridad antes de componer los temas y afirman que a veces se daba la situación de que escuchaban su música y decían que “sonaba a sexta”. “Ya hacíamos los temas porque sonaban de una manera”, añade Adri.

El último single de Sisena, Dues Plomes (Dos Plumas) fue una colaboración con Laura Soler, miembro del grupo Alison Darwin. Crearon el tema pensando en destacar el aspecto feminista, pero al acabar la letra se dieron cuenta de que todos los integrantes eran hombres y de que no se sentían cómodos hablando del feminismo desde el punto de vista masculino. “Justo aquella semana estábamos grabando con Mark Dasousa y Alison Darwin grababan unos días después. La misma semana, Alison Darwin escribió su parte de la letra y lo grabamos”, narra Pablo.

El videoclip fue mayormente dirigido por Adri, el guitarrista, quien se dedica profesionalmente a la realización audiovisual. Debido a la Covid-19, el metraje está muy recortado porque tuvieron que hacer muchas sesiones de grabación para que la gente no estuviese junta. “Además, grabábamos toda la canción a cámara rápida para después adecuar la todo a la velocidad normal y que la imagen pasase a cámara lenta”, explican. Cuentan que trabajar con Laura Soler fue muy cómodo. “Delante de la cámara, Laura estaba muy dispuesta y lo hacía de maravilla. Es una tía súper guay”, expresan.

Sisena también ha colaborado con artistas como Aitor Estan, cantante y guitarrista del grupo Inèrcia, en la canción Enmig del soroll (En medio del ruido), del anterior EP. “¡Súper contentos con él! En seguida le gustó la canción que le enviamos y tenemos muchas ganas de colaborar con él y el resto de Inèrcia”, dice Adri. Los músicos habían pensado en colaborar en un tema con Carles Caselles, cantante de Smoking Souls; no obstante, por un conflicto de fechas no se pudo realizar. “¡Pero lo tenemos en la recámara!”, exclama Pablo.

Afirman que siempre les ha gustado el rock en valenciano. “Ahora hay grupos que son increíbles. Por ejemplo, Aspencat, que no está ahora mismo funcionando, pero es un gran referente y nos encantaría colaborar con ellos algún día. O también KOP, molan mucho”, declara Pablo. Además, confirman que disfrutarían de tocar con Diáspora. “¡Caerá una colabo pronto!”, comentan los tres. Sisena tiene una buena relación con El Pony Pisador, Diàspora y Ebri Knight. “Pablo y yo vivíamos con el anterior batería de Ebri Knight y además hace un tiempo que nos movemos en los círculos musicales alternativos de Barcelona y eso nos ha hecho conocer grupos como estos”, explica Adri.

El catalán es la única lengua de sus letras porque buscan potenciar la música en catalán y valenciano, pero Sisena no se cierra a componer o cantar alguna canción en otras lenguas como el euskera, el castellano o el inglés. “Si algún día surge, se cantará en la lengua que sea”, contesta Adri. Ya han cantado diversas versiones de Berri Txarrak en fiestas mayores. “Es euskera un poco mal hablado”, ríe Pablo. Los tres afirman que les encantaría tocar con Huntza y cantar en euskera con ellos.

Con los conflictos que ha comportado la Covid-19, los músicos han sido una de las muchísimas víctimas afectadas notablemente debido a la complicación que se ha dado por poder realizar las giras y conciertos. “Estamos cogiendo el aspecto acústico para poder tocar en lugares pequeños. Hay que adaptarnos a los locales, al fin y al cabo, si eres músico tienes que adaptarte”, cuenta Pablo. Sisena ha publicado diversos directos en la plataforma Instagram tocando sus temas. “En el caso de tocar en un local, tenemos que reducir la voz, la guitarra y la percusión; pero no nos cerramos a nada”, añaden Isma y Adri.

La banda ha destacado que el último bolo que hicieron les fue propuesto en un centro cívico con 35 personas de aforo. “En un principio pensamos que era un poco palo, pero al hacer el concierto nos dimos cuenta de que las ganas de la gente son las nuestras”, narra Pablo. “Sí, ¡ver a las personas tan entregadas rentó muchísimo!”, apunta Adri.

ENLLAÇOS / ENLACES:

Instagram Sisena.

Twitter Sisena.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s